Hány fok legyen a lakásban?

2023. november 19. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

A fűtésszezon idején mindenki arra törekszik, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege a lakásban, ám azt csak kevesen tudják, hogy pontosan hány fok az optimális.

A megfelelő otthoni klíma nemcsak a komfortérzet miatt fontos. Könnyen megfázhatunk, ha túl hideg van a lakásban, és az is veszélyes, ha túl meleg van. A fűtött lakásból a hidegre kilépve ugyanis borítékolható megfázás, főleg, ha le vagyunk izzadva. Az optimális hőmérséklet beállítása otthonában több tényezőtől függ. Számít az energiafogyasztás és annak költsége, de figyelembe kell venni a lakás szigetelését vagy a személyes komfortérzetet is.

A leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy beállítanak egy hőmérsékletet az otthonukban, és aztán annyiban hagyják – idézi Brad Roberson amerikai szakértőt, a Neighborly vezetőjét a Spotmedia portál.

„Ha megértjük, hogyan programozzuk a termosztátot a nap vagy a hét különböző időszakaira, akkor olyan fűtési vagy hűtési ütemterveket állíthatunk össze, amelyek illeszkednek a napi rutinunkhoz, így biztosítva a kényelmet, amikor szükség van rá, és az energiatakarékosságot, amikor nincs rá szükség” – magyarázta a szakértő a Better Homes&Gardens című amerikai kiadványnak.

Ami a fűtést illeti, a szakértő ajánlásai elsősorban az egyedi rendszereket használóknak szólnak, de a központi fűtéssel és termosztátos fűtőtestekkel rendelkezők is követhetik őket.

Az évszaknak megfelelő optimális házhőmérséklet

Télen a 20 Celsius-fokos hőmérséklet általában elég kényelmes, ha otthon tartózkodunk. Esténként egy-két fokkal csökkentheti a hőmérsékletet, hogy takarékoskodjon, ha elhagyja a házat vagy lefekszik aludni.

„Ezek a határértékek a személyes preferenciáktól és a régió éghajlati viszonyaitól függően változhatnak. De ha a termosztát beállításait a napi rutinjához és a kényelem iránti igényéhez optimalizálja, energiát takaríthat meg” – magyarázza Roberson.

„Éjszaka csökkentsük néhány fokkal a termosztát beállított hőmérsékletét, ideális esetben 16,5-17 Celsius-fok körülre” – javasolja Roberson. Hogy ne fázzon, használjon több takarót, és utána nézze meg, hogy kell-e állítani a termosztátot.

Arra viszont vigyázni kell, hogy hideg időben és alulfűtött lakásban a szív és érrendszeri betegek fokozottan veszélyeztetettek, a rossz vérkeringésű területek hidegre nagyon érzékenyek, még inkább fokozódik bennük a szűkület, a koszorúér betegeknél anginás rohamot is kiválthat a hideg. A megelőzés érdekében fontos, hogy a veszélyeztetett egyének kerüljék a túlságosan alacsony hőmérsékleteket.

A hőmérséklet mellett fontos a lakás megfelelő páratartalma is, az ideális páratartalom 40- 60% között mozog. Ha ennél alacsonyabb, vagyis túl száraz a levegő, kiszáradnak a légúti nyálkahártyák, emiatt könnyebben bejutnak a légúti fertőzéseket okozó kórokozók a szervezetbe. De a túl párás levegő sem kedvező, a magas páratartalomban megtelepedő por-atkák és penészgombák hajlamosítanak az allergiás megbetegedések, az asztma kialakulására – hívta fel még a figyelmet a szakember

Ideális szobahőmérséklet

A szakértők általános vélekedése szerint minden helyiségben más hőmérséklet az ideális, de ott, ahol a legtöbbet tartózkodunk ébren, nyugalmi helyzetben, ez általában a nappali, ott kell beállítani azt az alaphőmérsékeltet, amelyen jól érezzük magunkat. Ez általában 20 Celsius-fok körül mozog, de természetesen lehetnek egyéni preferenciák. Ennél hűvösebbet érdemes tartani a hálószobában, mert a pihentető, mély alváshoz alacsonyabb hőmérséklet kell. Ha úgy érezzük, ez kevés, akkor is inkább egy bélelt pizsamával vagy vastagabb takaróval orvosoljuk a problémát, ne a fűtést tekerjük feljebb.

Fontos, hogy a hűvösebb alvási hőmérséklet csak az egészséges, felnőtt szervezet számára kedvező. A gyengébb immunrendszerűek, vagyis az idősek, a betegek és a csecsemők hálószobájában melegebbre van szükség. Számukra 23 Celsius-fokban állapították meg az optimális hálószobai értéket, a kisgyerekeknek pedig 21 Celsius-fok az ideális alváshoz. Nekik a lakás többi pontján tartózkodva is 2-3 Celsius-fokkal többel kell kalkulálni az általánosnál.

  • A konyhát sem kell túlfűteni, hiszen itt általában úgyis hővel járó tevékenységeket végez az ember: 20 Celsius-fok alaphőmérséklet ide bőven elég.
  • A fürdőszobában 22 Celsius-fok,
  • a külön nyíló mellékhelyiségben pedig 20 Celsius-fok az ideális.
  • A kamrában 14-16 Celsius-fokban biztonsággal tárolhatod a tartós élelmiszereket,
  • az előszobában pedig 16-17 Celsius-fokot is elegendő tartani.

A megállapított értékek persze a személyes igényeknek megfelelően plusz-mínusz egy Celsius-fokot változhatnak. Nagyobb eltéréssel az egészség megőrzése érdekében nem érdemes számolni.

Ideális hőmérséklet, amikor nem tartózkodik otthon

„Amikor utazol, jó, ha úgy állítod be a fűtő- és hűtőrendszeredet, hogy energiát takaríts meg, de közben az otthoni környezetet is hatékonyan tartsd fenn” – mondja Robertson. Az évszaktól függően néhány változtatást végezhet a beltéri hőmérsékleten.

Ha a hideg évszakban hosszabb ideig van távol otthonról, a cél az, hogy elég meleg legyen ahhoz, hogy a csövek ne fagyjanak be. „A 13 és 15,5 fok közötti érték az észszerű szint” – mondja Robertson. „Ez lehetővé teszi, hogy a fűtési rendszer lassabban működjön, megvédve az otthont az extrém hidegtől” – magyarázza.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az ajánlott értékek otthontól, komfortfokozattól és költségvetéstől függően változnak. Figyelembe kell venni például az otthonában lévő növények és virágok hidegtűrő képességét is. „Ezek az ajánlások az energiatakarékosságot és a beltéri szélsőséges hőmérséklet-ingadozások elkerülését célozzák” – jelentette ki Roberson.

A hőmérséklet intelligens, a napi rutinunkhoz való igazítása mellett a fűtési és hűtési rendszerek és készülékek megfelelő karbantartása is fontos az energiahatékonyság eléréséhez, egyszóval – a kényelem minél alacsonyabb költséggel történő élvezete. Brad Roberson azt is ajánlja, hogy fektessünk be az otthon megfelelő szigetelésébe.

„Télen a fűtési rendszernek optimális állapotban kell lennie, a huzatos helyeket pedig le kell zárni a hőveszteség megelőzése érdekében. A fűtési és hűtési rendszerek rendszeres karbantartása minden évszakban elengedhetetlen a hatékonysághoz” – magyarázza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!