Az Ikea alapötlete inspirálta a lapos csomagban kiszállított, összeszerelhető svéd kisautó gyártóját

2023. október 12. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Luvly O, a skandináv minimalizmust idéző dizájnnal rendelkező autót úgy tervezték, hogy szétszedve szállítsák, mint az IKEA bútorokat.

Az autó a nevét a 2015-ben alapított stockholmi székhelyű Luvly startupról kapta, amely szerint a szétszerelt formában történő értékesítéssel jelentősen csökkenthető a szállítás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás. A Luvly, vagy LUV, amely „Light Urban Vehicle” (könnyű városi jármű) szóösszetételből származtatta a nevét, évek óta arra gyúr, hogy apró, ultrahatékony elektromos autókat gyártson – írta korábban a projektről részletesen beszámoló Electrek.

A cég az újszerű szállítási forma mellett a modell egyéb előnyeitől, például a nagyon könnyű súlyától és a cserélhető akkumulátoroktól reméli, hogy a fenntartható közlekedés megfizethetőbbé válik – írja a CNN.

A 450 kilogrammnál kisebb súlyú Luvly, ami kevesebb mint egynegyede egy átlagos autó súlyának, 100 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, és 90 km/h-s maximális sebességre képes, ami a legtöbb ingázónak és a hétköznapi városi utakon közlekedőknek elegendő – állítja a gyártó.

Az IKEA által alkalmazott koncepció nagy hatással volt a Luvlyra is. Håkan Lutz, a vállalat vezérigazgatója és társalapítója szerint a Luvly azt próbálja elérni, amit az IKEA a bútorok terén valósított meg: elég jó minőséggel és nagyon szép dizájnnal, olcsón és mindenki számára előnyösen, hatékonyan előállított autót kínálnak. A cég szerint a legfőbb hasonlóságuk az Ikeával a gyártási és összeszerelési folyamat egyedi jellege, ami lehetővé teszi, hogy különböző méretű autók ugyanazokkal az eljárásokkal készüljenek. Ráadásul ahelyett, hogy az autókat egy központi üzemben raknák össze és teljesen összeszerelve szállítanák, a Luvly a járműalkatrészeket lapos dobozokban szállítaná.

A hasonlóság itt az Ikeával szemben annyiban véget érne, hogy az autókat nem a végfelhasználónak kell összeszerelni, hanem erre szakosodott helyi műhelyeket hoznának létre. A csomagolási módszer viszont arra jó, hogy egy konténerbe húsz teljes autóhoz szükséges alkatrész elférjen.

A miniautók az 1950-es években kerültek az utcákra, de annak ellenére, hogy jól néznek ki, nem állnak feltétlenül jól a biztonságosság megítélésének szempontjából. Kis méretük és könnyű súlyuk miatt balesetveszélyesek, különösen a más járművekkel való ütközéseknél, és a sofőrök nagyobb valószínűséggel sérülnek meg súlyosan. Ráadásul nem ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak rájuk, mint a hagyományos autókra, és nem kell törésteszteket végezni rajtuk.


„Ahhoz, hogy a könnyű járművek felvehessék a versenyt a személygépkocsikkal, és végül megelőzzék azokat, biztonságosnak kell lenniük. Az emberek nem fogják elfogadni, hogy egy SUV-ról egy lényegében karosszériával ellátott robogóra váltanak” – mutat rá Lutz.

E kihívás megoldására a Luvly a Forma-1-es együléses modellekből merített ihletet, amelyek könnyű, de erős vázzal rendelkeznek. A Luvly O váza „szendvicsszerkezetű”, mindkét oldalán könnyű habszivacs műanyaggal bélelt alumínium héjjal. Lutz szerint ha az autó ütközik, az ütközés erejét ez a bélés nyeli el, megvédve a vezetőt.

Bár a töréstesztek nem kötelezőek ennél a járműkategóriánál, a vállalat számítógépes szimulációkat végez. „Nem olcsó a számítógépek használata, de sokkal olcsóbb, mint a karambolozás” – jelentette ki a vállalat vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!