Elstartolt a Tabakó: a nappali programokon alig van közönség, az esti bulik miatt a szentgyörgyi lakosok háborognak

2023. szeptember 1. – 14:19

Elstartolt a Tabakó: a nappali programokon alig van közönség, az esti bulik miatt a szentgyörgyi lakosok háborognak
A sepsiszentgyörgyi dohánygyár kapuján keresztül az út a Tabakó fesztivál helyszíneire vezet – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A sepsiszentgyörgyi dohánygyári fesztivál Erdély legizgalmasabb kulturális rendezvényhelyszínét kívánta biztosítani a városnak, első nap azonban alig jött le valami a gyártósorról, és arra sem volt túl nagy érdeklődés a fiatalok részéről. Cserébe azonban, még a nappali előadásokon is bezavar a Sepsi Tabakó Fesztivál színpadairól beáramló zene/hangosítás. A hajnali órákig tartó buli pedig, ami már tömegeket vonzott, az aludni vágyó lakosoknál verte ki a biztosítékot.

Második alkalommal szervezték meg a Sepsi Tabakó Fesztivált, a Vibe Fesztivál sepsiszentgyörgyi, gyáriasított változatát, hogy nappal – a Vibe Koli mintájára – a Mathias Corvinus Collegium (MCC) előadásaival, sporttal és kulturális programokkal, például slammel, kézműves vásárral és kiállításokkal, este pedig őrületes bulikkal nyerjék el a sepsiszentgyörgyi kamaszok és fiatalok szimpátiáját. Utóbbi sikerült is a városházának és a kolozsvári szervezőcsapatnak, a reggelig tartó bulibuszra ugyanis nagyon sok tizenéves (és nem csak) felült, és számtalan élményben lehetett része.

Más kérdés azonban, hogy amíg az első napon a nappali programok alatt szinte üresek voltak a terek, hogyan hat a fesztivál az esti órákban azokra, akiket akkor is buliba hív a Tabakó, ha nem mennének, de az éjjeli órákban hiába hunynák le a szemük, a fesztiválzaj egészen Szemerjáig és az Újnegyedig felhallatszik. Ilyen értelemben egy kis Untoldot hoztak a kolozsváriak Sepsiszentgyörgyre, amit a sepsiszentgyörgyiek közül többen is szóvá tettek különböző fórumokon. Múlt évi tapasztalataikból kiindulva, a fesztivál szervezői számítottak a problémára. Bizonyos lakosok „alváshiányára” gondolva, a fesztivál jegyeket biztosított a környéken élőknek. A lekenyerezéssel azonban nem oldották meg az eredeti, Kolozsváron is sokat emlegetett problémát: ha már a városban kell megszervezni egy reggelig tartó fesztivált, hogyan legyen az tekintettel a lakosságnak arra a részére, amely nem akar, nem tud és nem hajlandó részt venni a hajnalig tartó ramazuriban.

A fesztivál csütörtökön rajtolt el. A hivatalos megnyitót a „Ne csináld már a fesztivált! – vagy mégis!?” című panelbeszélgetés jelentette, ahol Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kérdéseire Rés Konrád Gergely, a VIBE Fesztivál főszervezője, Talpas Botond, a Mathias Corvinus Collegium erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója és Ambrus Zsombor, a KOMITÁTUSZ megyei ifjúsági szervezet elnöke válaszolt.

A megnyitón – a bennfentes ismeretségi köröket leszámítva – nem sokan voltak jelen, de nem is tartogatott túl sok meglepetést a jelen lévők számára.

Általános információkat kaphattunk arról, hogy mit csinál a Grüman-szférához tartozó Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) helyét betölteni próbáló, megyei ifjúsági szervezet, milyen kapcsolat épült ki a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi fiatal önkéntesek és szervezők között, illetve, mit gondolnak a jelenlévők a fesztiválokról, és nyilván ezen belül a Tabakóról. Ha a fesztivál színpadjai felől beáramló (hangosítással járó) zaj, engedte azt. És sokszor nem tette kellemessé más előadások zavartalan lefolyását sem.

A fesztivál színpada – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
A fesztivál színpada – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Rés Konrád például azokat a már túl sokszor elhangzott gondolatokat vetette fel újra, hogy a fesztivál összehozza a fiatalokat, közösségépítő szerepet tölt be. Talpas a magyar értelmezőszótárt ütötte fel telefonján, hogy a fesztivál szóra megfelelő definíciót találjon. Vargha Fruzsina alpolgármester volt inkább az, aki moderátori szerepét meghaladva, megpróbált pár érdekességet bevinni a beszélgetésbe. Vallott például arról, hogy nagy kő esett le a szívéről, hogy a fesztivál végre elstartolhatott, mert ez azt jelenti, hogy vége van a fesztivált megelőző szervezőmunkának.

Az utalást a Transtelex célkitűzéseket és számokat firtató kérdése kapcsán bontotta ki. „Visszatérő álom és átok is egyben ez a folyamatos számkérdés. Általában két szám szokott pörögni egy-egy fesztiválszervezés kapcsán, az egyik a költségvetés, a másik meg a résztvevőszám. Nyilván ahhoz, hogy mi egy kicsit magunk számára is legitimálni tudjuk azt, hogy ennek a fesztiválnak van értelme a városközpontban, augusztus végén, dacolva sok esetben nemcsak a környezeti elemekkel, de magával az épülettel, a Tabakó stábokkal, és néha még a sepsiszentgyörgyi lakosokkal is. Jól esik az, hogyha azt látjuk, hogy egyik évről a másikra több résztvevőnk van” – jelentette ki Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Az alpolgármester tehát nem rejtette véka alá azt sem, hogy a környéken élő lakosság, a múlt év során és a múlt évi tapasztalataiból kiindulva már a fesztivál előtt kardoskodott a változtatásért. Ha az ittas fiatalok nem is, de az éjjeli zaj már eléggé zavarta őket.

Vargha Fruzsina a szervezők közötti súrlódásokat is felvetette, amik – úgy tudjuk –, hogy a szervezés viszontagságos körülményei miatt alakultak ki.

Forrásaink szerint az elmúlt hetekben sok esetben azzal szembesültek a szervezők, bedolgozók, önkéntesek, hogy nem egészen állnak a helyzet magaslatán technikai, logisztikai és szervezési téren. Ez pedig már az első napra rányomta bélyegét. A nem megfelelő „előkészületeket” tűzoltómódszerrel, a fesztivál megnyitása után kellett pótolniuk.

Egyelőre nincs nagy tolongás a helyszíneken – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Egyelőre nincs nagy tolongás a helyszíneken – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Érdekes volt például, amikor a megnyitó előtti percekben az önkéntesek a kordonokat hordták a résztvevők feje fölött. Bizonyos helyszíneken nem volt még áram. A sátortáborban még nem volt letisztázva, hogy kit engedhetnek be az önkéntesek, de már a sátrak felhúzása is olyannyira kaotikusan történt, hogy szinte egymás hegyén-hátán húzták fel a sátrakat. Emiatt az egyik résztvevő már az első pecekben beleakadt a kijáratnál kifeszített sátorszögbe. A fesztiválról hiányoztak az útmutató táblák is. Így a fesztivál be- és kijáratanál nem volt egyértelmű, hogy ki, merre, hogyan. De már az első órákban feszültek voltak a biztonságiak is. Volt olyan, akivel a „van-e nálad kés?” kérdésre adott vicceskedő válaszért mindent ki akartak pakoltatni a táskájából egy padra, mert „nem szeretjük, ha szopatnak” – jegyezte meg a felpaprikázott biztonsági őr.

Vargha Fruzsina egyébként a Transtelex kérdésére válaszolva elmondta, hogy tavaly 21 ezer résztvevője volt a Tabakónak.

Az idei év jegyértékesítéseiből pedig azt a következtetést vonta le, hogy ez a szám tartható, sőt megugorható lesz. „Erre is rendezkedtünk be: hogyha körbemegyünk a fesztivál helyszínén, látni fogjátok, eltűntek épületek, akadálymentesebb a terület, úgy csoportosítottunk különböző helyszíneket, akár a kempingről beszélünk, akár a műhelybeli tevékenységekről beszélgetünk, hogy kézzelfogható, fesztiválozókhoz közelálló legyen, tehát mindenképpen arra számítunk, hogy az idén többen leszünk” – jelentette ki az alpolgármester. A Vibe Fesztivál szervezőstábját ismerve pedig, a magasabb részvételi arány borítékolható, hisz a marosvásárhelyi fesztivál résztvevőinek kiszámításai is a „beleveszünk kutyát, macskát” elven alapul, miután az önkéntesek, a szervezők is bele tartozhatnak ebbe a kategóriába, de a kreativitás határtalan, és nem számon kérhető.

A Sepsi Tabakó Fesztivál azonban nem a kulturális és tudásfórumain jelen lévő résztvevőkkel tudott ennyi embert megszólítani, hanem a line-upjával. Ez egyébként idén sem rossz, sőt, képes akár tini-heringpartivá is változtatni a lakatlan gyári tereket, és olyan pillanatokat okozni, amit a résztvevők Beton.Hofi vagy Smiley koncerteken, vagy a lemezlovasok gyárbulijain tudtak átélni csütörtökön. Mindazonáltal a telítettség messze elkerülte az első nap előadásait, a vásárt, a kiállításokat és panaszkodásra késztette a kajás autókon szolgáló legénységet is. Közleményében a fesztivál azt írta, hogy Erdély legizgalmasabb kulturális rendezvényhelyszínét szeretnék biztosítani, eddig azonban izgalmakról esetleg az esti órákban beszélhettünk (például a hofis pogónál), amit azok is átéreztek, akik nem vettek részt a rendezvényen. Mondhatni tehát, a Sepsi Tabakó Fesztivál döcögősen, fapadosan indult. Lássuk, milyen lesz a folytatás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!