Bevált a briteknél a négynapos munkahét, megtartanák ezután is

2023. február 22. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020 elején kirobbant koronavírus-világjárvány alapjaiban írta át a mindennapjainkat és vele a munkavégzéshez kapcsolódó, hosszú évtizedek óta rögzült szokásokat. Nagy-Britanniában 2022. június elején a világ egyik legnagyobb négynapos munkahétre vonatkozó tesztidőszaka indult, amely most ért véget. A kísérletben részt vevő vállalatok túlnyomó többsége az új munkarend alkalmazása mellett döntött, és az eredmény azt bizonyítja, hogy a négynapos hét az egész brit gazdaságban működhet – írja a Guardian.

A hat hónapos kísérletben részt vevő 61 vállalat közül 56 hosszabbította meg a négynapos hetet, ebből 18 állandóvá tette azt. Az eredményeket kedden mutatták be a parlamenti képviselőknek annak a kezdeményezésnek a részeként, amely arra ösztönzi a politikusokat, hogy Nagy-Britanniában minden munkavállaló számára 32 órás hetet biztosítsanak.

Joe Ryle, a 4 napos munkahét kampánynak az igazgatója „nagy áttörést jelentő pillanatnak” nevezte a kísérletet, hozzátéve: „A legkülönbözőbb ágazatokban a dolgozók jóléte drámai mértékben javult, és a vállalkozások termelékenysége szinte minden esetben megmaradt vagy javult. Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel, és remélhetőleg ez azt mutatja, hogy eljött az ideje a négynapos hét szélesebb körű bevezetésének.”

A tavaly júniusban indult brit kísérleti projektet az Új-Zélandon alapított 4 Day Week Global nevű nonprofit szervezet támogatta, amelyet az Autonomy thinktank és egy akadémikusokból álló csapat felügyelt.

A részt vevő vállalatoknak workshopokat és mentorálást kínáltak, hogy segítsék őket a munkamódszerek újragondolásában. Az alkalmazottaknak lehetőséget biztosítottak arra, hogy a jelenlegi fizetésüket megtartva, öt helyett négy napot dolgozzanak.

Az Egyesült Királyságban összesen mintegy 2900 alkalmazott vett részt a kísérleti projektben. Az alkalmazottak körében végzett felmérések szerint 39%-uk azt mondta, hogy kevésbé stresszes, 40%-uk jobban alszik, 54%-uk pedig azt, hogy könnyebb összeegyeztetni a munka és az otthoni kötelezettségeket.

A kísérlet során a betegszabadságra kivett napok száma mintegy kétharmadával csökkent, és 57%-kal kevesebb alkalmazott hagyta el a részt vevő cégeket, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!