Bevált a briteknél a négynapos munkahét, megtartanák ezután is

2023. február 22. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020 elején kirobbant koronavírus-világjárvány alapjaiban írta át a mindennapjainkat és vele a munkavégzéshez kapcsolódó, hosszú évtizedek óta rögzült szokásokat. Nagy-Britanniában 2022. június elején a világ egyik legnagyobb négynapos munkahétre vonatkozó tesztidőszaka indult, amely most ért véget. A kísérletben részt vevő vállalatok túlnyomó többsége az új munkarend alkalmazása mellett döntött, és az eredmény azt bizonyítja, hogy a négynapos hét az egész brit gazdaságban működhet – írja a Guardian.

A hat hónapos kísérletben részt vevő 61 vállalat közül 56 hosszabbította meg a négynapos hetet, ebből 18 állandóvá tette azt. Az eredményeket kedden mutatták be a parlamenti képviselőknek annak a kezdeményezésnek a részeként, amely arra ösztönzi a politikusokat, hogy Nagy-Britanniában minden munkavállaló számára 32 órás hetet biztosítsanak.

Joe Ryle, a 4 napos munkahét kampánynak az igazgatója „nagy áttörést jelentő pillanatnak” nevezte a kísérletet, hozzátéve: „A legkülönbözőbb ágazatokban a dolgozók jóléte drámai mértékben javult, és a vállalkozások termelékenysége szinte minden esetben megmaradt vagy javult. Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel, és remélhetőleg ez azt mutatja, hogy eljött az ideje a négynapos hét szélesebb körű bevezetésének.”

A tavaly júniusban indult brit kísérleti projektet az Új-Zélandon alapított 4 Day Week Global nevű nonprofit szervezet támogatta, amelyet az Autonomy thinktank és egy akadémikusokból álló csapat felügyelt.

A részt vevő vállalatoknak workshopokat és mentorálást kínáltak, hogy segítsék őket a munkamódszerek újragondolásában. Az alkalmazottaknak lehetőséget biztosítottak arra, hogy a jelenlegi fizetésüket megtartva, öt helyett négy napot dolgozzanak.

Az Egyesült Királyságban összesen mintegy 2900 alkalmazott vett részt a kísérleti projektben. Az alkalmazottak körében végzett felmérések szerint 39%-uk azt mondta, hogy kevésbé stresszes, 40%-uk jobban alszik, 54%-uk pedig azt, hogy könnyebb összeegyeztetni a munka és az otthoni kötelezettségeket.

A kísérlet során a betegszabadságra kivett napok száma mintegy kétharmadával csökkent, és 57%-kal kevesebb alkalmazott hagyta el a részt vevő cégeket, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!