Erdélyben is „megjelentek” a vármegyék

2023. január 11. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Alig lépett életbe Magyarországon az a jogszabály, amely előírja, hogy a „megye” helyett a „vármegye” kifejezést kell használni a hivatalos kommunikációban, máris akad olyan oldal, amelyik Erdélyben is elkezdte használni a régi-új kifejezést Románia megyéire is. A Székelyföld.ma nevű weboldalon (amelynek egyébként az impresszuma üres, munkatársai nem ismertek) figyeltünk fel arra, hogy Szeben megyére már Szeben vármegyeként hivatkoznak, míg Brassó megye helyett Brassó vármegyét írnak a híreikben.

Forrás: Képernyőmentés a Székelyföld.ma weboldalról
Forrás: Képernyőmentés a Székelyföld.ma weboldalról

Bár a sajtóban ennek egyelőre nincs nyoma, a szintén történelmi ispán kifejezést már régóta használják Erdélyben a prefektusok – de nem csak – megnevezésére. Főleg magyarországi hivatalos vendégek fogadásakor hallhatták eddig az újságírók, hogy a politikusok így nevezik egymás közt például a romániai megyei tanácsok vezetőit is.

Magyarországon év elejétől, azaz január 1-jétől változtatták meg a megye kifejezést hivatalosan vármegyére. A döntésnek komoly anyagi vonzata is van, hiszen rengeteg jogszabályt, formanyomtatványt, névtáblát kell módosítani a törvény értelmében. Egyes becslések szerint ennek költségei elérhetik a milliárd forintos nagyságrendet.

A Székelyföld.ma 2013 óta működik, 2018-ban társult az Erdélyi Médiatér Egyesület holdinghoz. A weboldaluk szerint a megjelenésüket a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!