Erdélyben is „megjelentek” a vármegyék

2023. január 11. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Alig lépett életbe Magyarországon az a jogszabály, amely előírja, hogy a „megye” helyett a „vármegye” kifejezést kell használni a hivatalos kommunikációban, máris akad olyan oldal, amelyik Erdélyben is elkezdte használni a régi-új kifejezést Románia megyéire is. A Székelyföld.ma nevű weboldalon (amelynek egyébként az impresszuma üres, munkatársai nem ismertek) figyeltünk fel arra, hogy Szeben megyére már Szeben vármegyeként hivatkoznak, míg Brassó megye helyett Brassó vármegyét írnak a híreikben.

Forrás: Képernyőmentés a Székelyföld.ma weboldalról
Forrás: Képernyőmentés a Székelyföld.ma weboldalról

Bár a sajtóban ennek egyelőre nincs nyoma, a szintén történelmi ispán kifejezést már régóta használják Erdélyben a prefektusok – de nem csak – megnevezésére. Főleg magyarországi hivatalos vendégek fogadásakor hallhatták eddig az újságírók, hogy a politikusok így nevezik egymás közt például a romániai megyei tanácsok vezetőit is.

Magyarországon év elejétől, azaz január 1-jétől változtatták meg a megye kifejezést hivatalosan vármegyére. A döntésnek komoly anyagi vonzata is van, hiszen rengeteg jogszabályt, formanyomtatványt, névtáblát kell módosítani a törvény értelmében. Egyes becslések szerint ennek költségei elérhetik a milliárd forintos nagyságrendet.

A Székelyföld.ma 2013 óta működik, 2018-ban társult az Erdélyi Médiatér Egyesület holdinghoz. A weboldaluk szerint a megjelenésüket a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!