Állatcsempészésért is megbírságolták a nagyváradi férfit, aki a szemétbe dobta a pitonjait

2022. november 2. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Környezetvédelmi Őrség megállapította, hogy illegálisan hozott be Romániába több óriáskígyót az a nagyváradi férfi, aki múlt héten három pitont dobott a kukába, ezért 7500 lejre megbírságolták, írja a Bihoreanul portál.

Múlt kedden értesítette a rendőrséget egy nagyváradi lakos, hogy műanyagdobozba zárt óriáskígyókat talált, amikor gyanútlanul ki akarta dobni a háztartási szemetét a Rogerius negyedi szemétlerakóba. Mint kiderült, a három hüllő közül az egyik halott volt, a másik kettő azonban élt, őket azóta a nagyváradi állatkertben gondozzák.

A rendőrség azonosította a tulajdonost, egy 22 éves fiatalt, aki azt állította, hogy azt hitte, mindhárom kígyó halott. Bár nyilvánvalóan nem mondott igazat, elsőre úgy tűnt, hogy megúszhatja a viszonylag enyhe, 1000 és 2000 lej közötti bírsággal, amit azért szabtak ki rá, mert közterületen sorsukra hagyta az állatokat.

A Bihoreanul portál szerint Nagyváradon, a határ közelsége miatt virágzik az illegális állatkereskedelem, egy piton ára a feketepiacon elérheti az 5000 lejt is, és sok az engedély nélkül működő, házi tenyészet. Az egzotikus állatokat a törvény értelmében csak engedéllyel rendelkező személyek értékesíthetik, akik kötelesek nyilvántartást vezetni a vevőkről is, de az enyhe, 1000 és 2000 lej közötti bírságok miatt kevesen tartják be a szabályokat. Az egzotikus állatok engedély nélküli behozataláért már borsosabb, 7500 és 15000 lej közötti pénzbírság jár, de a csempészeket ritkán csípik el a határon.

A Bihari Környezetvédelmi Őrség értesülései szerint a szemétbe dobott pitonok tulajdonosa is illegális tenyészetet működtetett, ezt azonban egyelőre nem sikerült bizonyítani. A fiatal ugyanakkor nem tudta igazolni a kukában talált óriáskígyók származását, és végül bevallotta, hogy Németországból csempészték be őket, ezért 7500 lejre büntették meg.

A nyomozás folytatódik, nem kizárt ugyanis, hogy az illegális tenyészet további szélnek eresztett lakói bukkannak fel Nagyváradon. Sever Şerbănescu, a Bihari Környezetvédelmi Őrség vezetője a Bihoreanulnak azt mondta, törvénytervezetet készül benyújtani, hogy szigorúbban ellenőrizhető legyen a fogságban tartott egzotikus állatok egészsége, életkörülményei.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!