Stigma helyett biztonság: milyen jogi védelmet kellene kapniuk munkahelyükön a menopauza által érintett nőknek?

Stigma helyett biztonság: milyen jogi védelmet kellene kapniuk munkahelyükön a menopauza által érintett nőknek?
Az Amyris vezetői csapata Naomi Watts-szal együtt ünnepli az idén októberben megjelenő Stripes nevű szépség- és wellness menopauza-márkájának előzetes bemutatóját – Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A menopauza jelenségével munkaügyi- és jogi szempontból általában nem foglalkoznak a munkaadók és a törvényhozók sem. Miközben egyes távol-keleti országokban már van szabályozás, az EU tagországai meg sem kísérelték eddig ennek a problémának a rendezését.

Évszázadok óta jellemző, hogy a nőket valamilyen módon stigmatizálják a menopauza miatt, és azt éreztetik velük, hogy a menstruációjuk megszűnésével a fiatalságuknak is vége. Munkahelyi szinten ez nagyrészt kimerül abban, hogy a menopauzától szenvedő vezető beosztású női munkatársakat figyelmen kívül hagyják az előléptetéseknél, és inkább a fiatal kollégákra összpontosítanak.

A legtöbb nő a negyvenes évei elejétől a közepéig, azaz sok esetben a karrierje csúcsán) éli meg a menopauzát. Azaz miközben a munkahelyén a legjobb formáját hozhatná, hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fáradtság és szorongás gyötri, és temérdek hangulatváltozást él meg. A tünetek sorából nem egy gyengítő hatással bír a testre, minek köszönhetően sok nő képtelen 100 százalékosan a munkájára koncentrálni, és az átlagosnál jobb teljesítményt nyújtani.

Miért munkahelyi prioritás a menopauza?

A menopauza az öregedési folyamat természetes része, amely általában 45 és 55 éves kor között következik be, amikor az egyén ösztrogénszintje csökken. Ez az az időszak az ember életében, amely a menstruációs ciklusok végét jelzi, és gyakran azután diagnosztizálják, hogy az illetőnek 12 hónapig nem volt menstruációja. A menstruáció általában néhány hónap vagy év alatt kezd ritkulni, mielőtt teljesen megszűnik, bár néha hirtelen is megszűnhet.

A menopauzát megelőző időszakban azonban az egyénnél mellékhatások jelentkezhetnek. Ezt nevezzük peri-menopauzának. Hasonlóképpen, a menopauza után az egyén továbbra is szenvedhet a folyamatos hatásoktól. A menopauza három szakasza során az érintett számos különböző és gyakran bénító fizikai vagy pszichológiai tünet jelentkezhet, többek között:

  • álmatlanság és éjszakai izzadás
  • hőhullámok és szédülés
  • szívdobogás és légszomj
  • súlygyarapodás és lelassult anyagcsere
  • bőrirritáció, szárazság és viszketés
  • ízületi és izomfájdalmak és merevség
  • alacsony energiaszint és fáradtság
  • rossz hangulat és ingerlékenység
  • szorongás és pánikrohamok
  • csökkent koncentráció és memóriazavar
  • fokozott érzelmi érzékenység és önbizalomvesztés

A menopauza szakaszai és tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, és a nagyon enyhétől a súlyosig terjedhetnek, ahogyan az is, hogy mennyi idő alatt jelentkeznek ezek a tünetek. Ezek a tünetek hónapokkal vagy akár évekkel az egyén menstruációs ciklusának megszűnése előtt kezdődhetnek, és az utolsó menstruáció után még évekig fennállhatnak. Az életkor, amelyben a klimaxos tünetek jelentkeznek, szintén változó lehet, és az egyének egy része 40 éves kora előtt átesik a menopauzán. Ez az úgynevezett korai menopauza.

A brit parlament év elején végzett felmérése szerint a menopauza tünetei miatt minden harmadik nő kimarad a munkahelyéről, ennél viszont jóval csekélyebb az aránya azoknak, akik beszélnek az illetékesekkel arról, hogy mi is gyötri őket. A felmérés arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Királyságban csaknem 900 ezer nő hagyta ott a munkahelyét meghatározatlan időre a menopauzás tünetek hatásai miatt. Ez azt jelenti, hogy tapasztalt munkavállalókról kell lemondani, ami csökkenti a sokszínűséget a vezetői szinten, és tovább növeli a nemek közötti bérszakadékot.

Tüneteikről azért nem beszéltek a munkahelyükön, mert féltek a megbélyegzéstől, és mert azt sem tudták, hogy egyáltalán kivel beszéljenek róla, ezért kijelenthető: a problémával rendszerszinten foglalkozni, és nem csak az Egyesült Királyságban.

Az egészségügyi és munkajogi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy egy menopauza-szabályzat munkahelyi bevezetése hozzájárulhat ahhoz, hogy a személyzet minden női, transz és nem bináris tagja úgy érezze, hogy a vezetőség és a munkatársak teljes mértékben támogatják őt ebben a potenciálisan stresszes és nehéz életszakaszban – és hogy a munkahelyen méltányosan, méltósággal és tisztelettel bánnak vele.

Hagyományosan a menopauzán áteső nőknek a munkahelyi szervezeti támogatás, tudatosság, érzékenység és befogadás hiányával kellett szembenézniük.

Mivel azonban a nemspecifikus egészségügyi és jólléti igények egyre nagyobb prioritást élveznek a munkáltatók körében, és miután a munkaügyi bíróságok számos, a munkáltatók ellen hozott döntést hoztak, a szervezetek számára egyre fontosabbá vált, hogy biztosítsák a peri- és posztmenopauzában lévő nők támogatását, nemcsak a jogi kockázatok kezelése érdekében, hanem a befogadás biztosítása érdekében is, valamint azért, hogy a munkaerő érintett részeivel szemben ne alkalmazzanak tisztességtelen bánásmódot vagy hátrányos megkülönböztetést a menopauza miatt.

Az Európai Unióban sincs napirenden a kérdés

Európában jelenleg nincs olyan ország, amely elismeri a menopauza idején járó plusz szabadsághoz való jogot, és szintén kevés az olyan rendelkezés, mely a tüneteket tapasztaló nők szükségleteivel foglalkozna – írja az Euronews.

Olaszországban az INAIL, azaz a nemzeti munkahelyi balesetbiztosítási intézet elismeri a menopauzában lévő dolgozó nők problémáit, de ahelyett, hogy ajánlásokat fogalmazna meg a törvényhozóknak, inkább tanácsokat adnak a nőknek, hogy figyeljenek a menopauza időszakában az étkezésükre, és hogy sportoljanak, ha enyhíteni szeretnék a tüneteiket.

2022. január 22-én a menopauza alatti szabadság kérdését vitára javasolták az Európai Parlamentben. „Milyen intézkedéseket tervez a bizottság a menopauzában szenvedő női munkavállalókkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megelőzése ellen, és az eddigi stigmák leküzdése érdekében?” – szólt a képviselői kérdés, majd érkezett rá egy konkrétumoktól mentes válasz, ami az EP honlapján is olvasható volt. Azt írták, hogy

ideje lépéseket tenni a női munkavállalók védelme érdekében, és figyelembe kell venni, hogy a menopauza miatt a nők kiléphetnek a munkahelyekről, így tudásuk, tapasztalatuk elvész a piacról, ami jelentős gazdasági veszteségekhez vezet.

„Egyelőre nincs uniós szintű adatgyűjtés a kérdésben" – mondta Helena Dally, esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

A szenvedés, amely 2022-ben is tabu a nők életében

Bár szerencsére az esetek többségében a menopauza nem köszönt be nagyon szélsőséges tünetekkel, a szakemberek egyre többet beszélnek arról, hogy miért nem szabad a menopauzát többé tabusítani, a takargatni való, senkire sem tartozó mindennapi nyomoraink kategóriájába süllyeszteni. Arról nem is beszélve, hogy a menopauza hormonhullámvasútja gyakran egybeesik az életközepi válsággal.

Bátran kijelenthetjük, a menopauza nem magánügy, amivel nekünk, nőknek szép csendben, egyedül kell megküzdenünk. A nők 75 százalékának jelentkezik olyan menopauzatünete, amely akár éveken át súlyosan befolyásolja az életminőséget. Ez pedig hat a családi életre és a hatékony munkavégzésre – hívja fel a figyelmet Kathy Abernethy a Brit Menopauza Társaság igazgatója. A menopauza-szakértő, egyben aktivista tipikus példaként említette az alvászavart, amikor egy változókorban lévő nő akár hónapokig nem alszik a hőhullámok és a rossz lelkiállapot miatt. Ezek után jó kérdés, milyen munkahelyi teljesítményre képes, aki önhibáján kívül került egy időre ilyen nehéz helyzetbe.

Maga Abernethy is megtapasztalta, milyen az, amikor a negyvenes évei végéhez közeledve mintha egy másik erő venné át az irányítást a nő élete felett. Támad az indokolatlan szorongás és idegesség, miközben megjelenik egy fokozott ingerlékenység, amellyel együtt eluralkodnak az indokolatlan dührohamok. Mint a szakértő aktivista mondja, egy időre igazi tűzokádó sárkány lett belőle.

Sokan nem értik, hogy mi megy végbe a testükben, és későn derül ki számukra, hogy odafigyeléssel nagyon sok kellemetlen tapasztalatot el tudnának kerülni – hívja fel a figyelmet a Brit Menopauza Társaság szakembere, akinek mindennapos feladata a változókórban lévő nőket, akik hozzáfordulnak, ellátni tanácsokkal. Van rá igény, a nők igenis szeretnének beszélni a menopauzáról, hogy mit élnek meg, mi történik a testükkel, a lelkükkel, a kapcsolatukkal és a karrierjükkel ebben az időszakban. Ilyenkor minden téren kardinális változások történnek egy nővel, a menopauza egy nagy belső önismereti út is egyben.

A szakember véleménye szerint mivel a menopauza hosszú távú és mindenkit másképp érint, a munkahelyi távollétet megértően kell kezelni. A munkáltatóknak jó ötlet, ha beszélnek a munkatársakkal minden olyan észszerű döntésről, amely segítheti őket munkájuk elvégzésében. A munkatársaknak időt kell adni arra, hogy alkalmazkodjanak az esetleges változásokhoz. Ha valaki a menopauza miatt van betegszabadságon, a munkáltatónak ezeket a távolléteket a többi távolléttől elkülönítve kell nyilvántartania. Ennek oka, hogy előfordulhat, hogy a menopauzával kapcsolatos távollétet a személy általános jelenléti ívének részeként értékelni tisztességtelen vagy diszkriminatív lehet.

A csontritkulás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, amely fellép ebben a korban – Fotó: Burger / AFP
A csontritkulás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, amely fellép ebben a korban – Fotó: Burger / AFP

"Az is jó gyakorlat, ha a munkáltató lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy a menopauzával kapcsolatos orvosi rendeléseken részt vegyenek. Az ilyen típusú szabadnapokra nincs jogszabály, de az alkalmazottaknak és a munkavállalóknak joguk lehet a munkaszerződésükben rögzített fizetett vagy fizetés nélküli szabadnapokra" – mondta el Kathy Abernethy.

Pozitív példák

Spanyolország az első európai ország, amely elismerte a menstruációs szabadsághoz való jogot, miután a spanyol kormány idén elfogadta a gyakorlatot támogató törvényjavaslatot. A törvényjavaslat szerint a súlyos menstruációs fájdalmakkal küzdő nők havonta legalább három nap betegszabadságot vehetnek ki. A spanyol kormány így olyan keleti országokat ért utol, mint Indonézia, Japán, Dél-Korea és Tajvan, ahol már régóta létezik a munkahelyi menstruációs szabadság.

Európában az Egyesült Királyságban történt előrelépés: egy parlamenti képviselőkből álló bizottság a menopauza alatti szabadságot szorgalmazza, Sadiq Khan londoni polgármester pedig rendhagyó módon márciusban bevezette a menopauza szabadságot a városháza alkalmazottai számára. A polgármester elmondta, hogy szembe akart szállni a menopauzát övező tabukkal, ami a munkahelyen szégyent vagy szorongást jelenthet.

"A munkáltatók felelőssége, hogy valóban befogadó munkahelyeket hozzanak létre" – mondta. "Ennek része, hogy biztosítani kell a menopauza megértését, és azt, hogy ez hogyan hathat az alkalmazottakra, valamint meg kell kérdőjelezni a témát övező tabukat, amelyek túl gyakran megakadályozzák, hogy az emberek megkapják a szükséges támogatást.

Sadiq Kahn, London polgármestere és felesége – Fotó: Neil Hall / AFP
Sadiq Kahn, London polgármestere és felesége – Fotó: Neil Hall / AFP

“A menopauzához nem szabadna stigmának vagy szégyennek kapcsolódnia, és a beszélgetés megnyitásával szeretném megmutatni, hogy a menopauzáról való munkahelyi beszélgetés normális, és hogy meg tudjuk szüntetni a menopauzát átélőkkel kapcsolatos stigmát” – nyilatkozta London polgármestere. A rendelkezés követendő példa lehet egész Európa számára.

Egy uniós jogszabály kidolgozása lehetőséget nyújthat arra, hogy segítse a figyelemfelkeltést, platformot biztosítson a vitákhoz és a képzéshez, és megváltoztassa az elavult hozzáállást ehhez a súlyos, de gyakran figyelmen kívül hagyott, munkával kapcsolatos kérdéshez. Hozzájárulhat annak biztosításához, hogy az érintettek ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, vagy más jogellenes megkülönböztetéssel szembesüljenek.

Dióhéjban összefoglalva, a menopauzát nem szabad "női kérdésként" vagy akár mellékes kérdésként kezelni, hanem kifejezetten el kell ismerni, mint jogos foglalkozás-egészségügyi és egyenlőségi kérdést. A menopauza-politika egyértelmű elkötelezettséget mutat a munkavállalók felé, hogy tisztességes és a törvényeknek megfelelő bánásmódban részesüljenek. Ez egyúttal hozzájárul egy olyan nyitott és empatikus szervezeti kultúra kialakításához, amelyben a menopauza témája normalizálódik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!