A szélsőségeket ellenpontozná Ráduly Botond Manó új bandájának első száma

2022. július 11. – 11:59

frissítve

A szélsőségeket ellenpontozná Ráduly Botond Manó új bandájának első száma
Ráduly Botond Manó, Petri Gergő Gregor, Kádár Zoltán János Krampusz és a videóklip szereplői – Fotó: Tokodi Gábor István / Mano & Gregor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kétéves munka után Warm Freeze címmel jelentette meg első dalát a Mano & Gregor. Ráduly Botond Manó új zenekara indie folk stílusban juttatná el üzeneteit a nagyközönséghez, azt remélve, hogy a zene képes lebontani az előítéleteinket.

Zenei karrierjének új állomásához ért a romániai és magyarországi X-Faktorban, illetve a Vocea României tehetségkutatóban sokak által megismert sepsiszentgyörgyi énekes, Ráduly Botond Manó. Újonnan alakult Mano & Gregor zenekarának kétéves munka után július 10-én debütált első albumuk legmeghatározóbb száma, a Warm Freeze (Meleg fagy). A dal a zenekar YouTube csatornáján is meghallgatható.

Az összesen tíz dalt tartalmazó album számai, amelyek az elkövetkezendő hetekben fognak megjelenni, szintén indie folk stílusban íródtak, mert Manó és dalszerző társa, Petri Gergő Gregor a romániai közönséggel is szeretnék megkedveltetni a külföldön már nagy sikernek örvendő stílust, ami szerintük új frissességet hozhat a zenei világba. Korábban a koronavírus húzta keresztbe a számításaikat, mert bár a számaik készülgettek, de nem lett volna koncertlehetőség, ahol bejárathatták volna ezeket. Így viszont az első szám megjelenésével már a nyár első feléről és a fesztiválok jó részéről is lecsúsztak, de a fiúk mégis bizakodóak, és azt mondják, hogy a nyári sláger gyanús Warm Freeze könnyed dallamaival mégis megtalálja az útat a közönség felé.

„Hogyha nagyon őszinte akarok lenni, akkor eddig egyetlen dolog állított meg abban, hogy az általam elképzelt zenei pályára lépjek, és ez én magam voltam. Mert ahhoz kicsivel több exhibicionizmus kellett volna, bennem pedig nincs meg ez a fajta tolakodás. Ideig-óráig tudom színlelni, de egy idő után belefáradok, és jóval fontosabb nekem maga a zene szeretete, amiért eleve elkezdtem muzsikálni. A muzsika az egyetlen, amivel kommunikálni tudok, és amin keresztül szólni szeretnék.

Nagyon sokáig próbáltam csak a saját utamat járni, de mindig úgy éreztem, hogy valami hiányzik. Kellett egy társ mellém, és a legmegfelelőbb pillanatban kezdtünk el Petri Gergő Gregorral újra együtt muzsikálni, mert Gergővel kvázi kiegyenlítjük egymást. Vele nagyon sok mindenben ugyanúgy gondolkodunk. Az, hogy ezzel most új ajtók vagy kapuk nyílnak-e meg, az most kevésbé releváns számomra. A legfontosabb az, hogy ez egy tiszta valami legyen, mert a megfelelő társaság, aminem inspiráljuk egymást, a zenekaron belül megvan” – mesélte nekünk a jelenleg Kolozsváron élő Ráduly Botond Manó.

Első indie folk stílusú számuk üzenete pedig az, hogy le kell bontani a nyelvi és kulturális akadályokat, és elmagányosodás helyett esélyt kell adni annak, hogy új emberek lépjenek be az életünkbe. A zenekar dalszerző frontemberei pályájuk során két különböző ívet jártak be. Manó a romániai és magyarországi közegben vált ismertté, Petri Gergő Gregor a Knock Out, Whisperblast, Selfish Murphy zenekarokkal több mint tizennégy országban turnézott, és bár különböző úton indultak el a tizenhat éve jó barátságot ápoló zenészek, végeredményben ugyanazt a konklúziót szűrték le: ebben a populista politikai rendszerektől hemzsegő Európában még inkább szükség van az előítéletek ledöntéséről szóló számokra, amelyek képesek felülemelkedni a sztereotípiákon.

Juhász-Boylan Kincső a Warm Freeze videóklipjében – Fotó: Tokodi Gábor István / Mano & Gregor
Juhász-Boylan Kincső a Warm Freeze videóklipjében – Fotó: Tokodi Gábor István / Mano & Gregor

„Rengeteg beszélgetésünk volt világnézeti kérdésekkel kapcsolatban, és arról, hogy jelenleg mik az erőviszonyok, mennyire öntudatosak az emberek és mennyire látják, hogy mi történik körülöttük, és mennyire tudják a saját véleményüket ennek megfelelően megfogalmazni. És arra jutottunk, hogy sajnos az emberek nem ismerik annyira jól magukat és a környezetüket, hogy árnyaltabb véleményeket fogalmazzanak meg, és így szélsőségekbe mennek át, ahol nincs helye már az egyet nem értésnek és a vitának sem, ahol közös nevezőre lehetne jutni. Helyette mindenkinek megvan a kis szélsőséges világa, és azt az álláspontot próbálja védeni a végsőkig. Azt látjuk, hogy mindenféle populista politikai eszmék felütik a fejüket a világban, amelyeknek 2022-ben már nem létezhetne, de mégis jelen vannak. Ezt pedig picit ellensúlyozni kell, de nem szélsőséges válaszokkal, hanem közvetlen találkozásokkal és egymás megismerésével” – mondta a Petri Gergő Gregor. Ennek érdekében pedig a zenekar tagjai akár Tusványoson is fellépnének, ha meghívják őket, hogy az üzeneteiket célba juttassák.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy tapasztalataikból kiindulva a dal fő üzenete pedig nemcsak erre, hanem a magyar-román kérdésre is reflektálni szeretne, véleményük szerint ugyanis a két közösség jól el van egymással és a feszültségeket általában a politika mesterségesen generálja.

„Ha érdekességként tekintesz a különbségekre, és nem olyasmire, mint ami szétválaszt, akkor az egy plusz dimenziót ad az életedben. Mindez csak felfogás kérdése” – mutatott rá Manó.

A Warm Freeze videoklipje is erről szól: két, egymást egyáltalán nem ismerő ember véletlen találkozását láthatjuk és követhetjük nyomon. Az elbeszélés alapvetően az emberi érzelmekről szól, amit hol máshol lehetne jobban megragadni, mint a természetben.

„Így jött az ötlet, hogy a Kolozsvár környéki természeti adottságokat használjuk fel, amelyek tökéletesen illeszkednek az akusztikus hangszereléshez. A klipben látható az amúgy is lélegzetelállító Lukács-kő, a Tárnica-tó panorámás kilátópontja és a már jól ismert kerek tisztás a Hója-erdőben” – mondta el Petri. A forgatási helyszínekre pedig magukkal cipelték Manó pianinóját is, ami már önmagában is teljesítménynek számít és a zenekar kitartásáról árulkodik.

A Mano & Gregor név ellenére öttagú, kolozsvári és székelyföldi fiatalokból álló zenekarban a dalszerzők mellett zenél még Kis Tamás (basszusgitár), Szekeres Árpád Áron (dobos), és nem utolsó sorban Kádár Zoltán János Krampusz (három féle hangszer) is, akivel a Transtelex korábban interjút is készített, mivel összességében több mint 30 hangszeren játszik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!