Ukrajna

RSS

A magyar kormány vétózta a közös EU-hitelt Ukrajnának

Elhalasztották a döntést a 3000 milliárd forintnyi EU-s támogatás felfüggesztéséről és a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról is a pénzügyminiszterek ülésén. Várhatóan néhány napon belül ismét összeülnek, addig újraértékeltetik a magyar reformokat.

Vakolattal együtt lopták le a falról Banksy egyik ukrajnai alkotását

A rendőrség végül elfogta az elkövetőket.

Levélbomba robbant a madridi ukrán nagykövetségen

A robbanásban a nagykövetség egyik alkalmazottja könnyebben megsérült.

A repülőtér, amely az orosz haditechnika egyik legnagyobb temetője lett

A dél-ukrajnai Herszon repülőterét az invázió első napjaiban szerezte meg az orosz hadsereg. Kulcsfontosságú szerepe volt a kilenc hónapig tartó megszállásban, végül azonban az ukrán ellentámadások nyomán harc nélkül feladták a várossal együtt. Az orosz utánpótláshoz használt repülőtér visszaszerzése után azonban még mindig rejt veszélyeket a terület, aknák sokasága van elszórva. Helyszíni riport.

Novák Katalin Kijevből: Ahol baj van, ott segítünk

Már be is jelentkezett az ukrán fővárosból az államfő.

Az áramkiesések miatt akadozik a határátlépés Ukrajnából Romániába

Órákon át szünetelt a határforgalom csütörtök este Máramarosszigetnél.

A kijevi magyar nagykövetet bekérették Orbán nagy-magyarországos sálja miatt, Orbán szerint a foci nem politika

A horvát államfő pedig csak nevetett a magyar miniszterelnök szurkolói sálján.

Teljes hírzárlat van a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén, több háztömböt lezártak a rendőrök

Przewodów nagy részére nem lehet bejutni, a közeli mezőket is rendőrök fésülik át. Emberek alig vannak az utcákon, otthon várják, hogy a tévéből kiderüljön, mi történik. Helyszíni riportunk a lengyelországi rakétabecsapódás közeléből.

Az arcvesztés az oroszok kisebbik gondja a herszoni kivonulással

Stratégiai veszteséget szenvedett a Kreml Herszonban, de a Donbaszban ellentámadásra készülhet. Kijev viszont emberanyagban is jobban áll, újabb sikerekre is van esélye, de nem Herszon megye folyón túli része lehet az elsődleges célpont. Az orosz hadsereg gyengeségeiről, az ukrán erejéről és a háború téli szakaszáról beszéltünk Rácz András Oroszország-szakértővel.

Az ukrán miniszterelnök elmondta, hogy Románia Ukrajna melyik részét fogja majd újjáépíteni

Denisz Smihal szerint Románia a dnyipropetrovszki régióban vállalhat majd feladatot.

Az EU-ban nem fogadják el a megszállt ukrán területeken kiállított orosz útleveleket

Az orosz sajtó védeni kezdte Putyint a kritikáktól. Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Ukrajna azt kéri Romániától, hogy az ukrán nép ellen elkövetett népirtásként ismerje el a holodomort

Az éhhalál elől menekülő ukrán falusiak a 30-as években mindent megettek, ami ehető volt: füvet, makkot, sőt még macskákat és kutyákat is. Az áldozatok száma több millióra tehető.

Ukrajna hajlandó tárgyalni Oroszországgal, amint leváltják Putyint

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Orbán: Ukrajna már a háború előtt működésképtelen ország volt

Arra számít Orbán, hogy a tűzszünet és a béketárgyalások mellett kiállók hangja a következő időszakban mindenhol erősödni fog Európában.

Teljes településeket kapcsolhatnak le az áramról a Moldovai Köztársaságban

Ez a legmélyebb energiaválság, amelyen az ország a függetlenségének megszerzése óta keresztülmegy.

Sokan áram, fűtés és víz nélkül: pokoli téllel néz szembe az ukrán lakosság

Az utóbbi hetekben az orosz hadsereg nyíltan célozta légicsapásokkal az ukrán polgári és energetikai infrastruktúrát. Ezek a támadások a katonai helyzeten nem valószínű, hogy változtatnának, az ukrán lakosságot viszont szörnyű helyzetbe hozhatják a közelgő tél előtt.

Vasile Dîncu, a védelmi miniszter, aki „elvérzett” a békéért való küzdelemben

A Szociáldemokrata Párt szürke eminenciásának számító Dîncuról kiderült, hogy a külpolitikai érzéke és a diplomáciai készsége a finomhangolásokra nagyjából olyan fejlett, mint az elefánt ügyeskedése a porcelánboltban, állítja az Adevărul.

Politikai játékszer lett a munkácsi turulból

A munkácsi várról leszedett turul ügye a magyar kormány Moszkvával kapcsolatos politikájával, de kárpátaljai erős emberek pozícióharcával is magyarázható. Az biztos, hogy az obeliszken hamarosan Ukrajna címere fog állni. Helyszíni riport Munkácsról.

Magyar szerkesztőt keres az orosz propagandamédia, Macron kettős mércével vádolja az USA-t

Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Orbán a háborúban

A kormányon belül gúnyolódtak az amerikaiak háborús előrejelzésein, és Orbán Viktor is úgy jött haza Putyinnal folytatott tárgyalásairól, hogy nem számít komoly invázióra. Amikor mégis bekövetkezett, volt egy kis megingás az oroszbarát politika folytatásáról, de végül a gáz fontossága és a Nyugattal szembeni ellenérzések miatt nem lett irányváltás. Több hónapos nyomozása során a Direkt36 számos új részletet tárt fel arról, hogyan manőverezett eddig az Orbán-kormány a háborúban.

Arra ügyelnek, hogy Putyint ne kritizálják, de a hadsereg vezetése már szabad préda az orosz állami médiában

Az ukrán hadszíntéren elszenvedett egymást követő veszteségek hatására a katonai bloggerektől kezdve az edzett propagandistákig felerősödtek a kritikus hangok az orosz információs térben. A két kulcsgondolat: felelősségre vonás és eszkaláció, de véletlenül sem az invázió megkérdőjelezése. Ennek is szólhatott a krími híd elleni robbantás után Putyin rakétacsapás-sorozata a civil infrastruktúra ellen.

Leveszik a turult a munkácsi várról, ukrán címer kerül a helyére

A szovjetek által beolvasztott szobor helyére 2008-ban került vissza a turul. A városi tanács friss döntéséről a KMKSZ megdöbbenéssel értesült.

A háború pusztítása Huszti István Hégető Honorka-díjas ukrajnai képein

A pályázat zsűrijének indoklása szerint az ukrán-orosz háború okozta rombolást és fájdalmat mutatja be hűen díjnyertes képein a Telex fotóriportere.

A 21. században miért tekinget Magyarország Moszkva felé?

Zelenszkij ukrán elnök befolyásos tanácsadójával interjúztunk Kijevben. Mihajlo Podoljak szerint nem kérdés, hogy Oroszország vereséget szenved, az orosz agresszióig jutott helyzetben pedig az orosz társadalomnak és a Nyugatnak is felelőssége van. Orbán politikájáról is elmondta a véleményét. Szerinte Oroszország agyaglábon álló kolosszus, azt pedig nem hiszi, hogy Putyin atomfegyvert is bevetne.