Orbán 2019-ben: Sok magyarban van kipcsak vér – Orbán 2022-ben: Mi nem vagyunk kevert fajúak

2022. július 25. – 16:00

frissítve

Orbán 2019-ben: Sok magyarban van kipcsak vér – Orbán 2022-ben: Mi nem vagyunk kevert fajúak
Ilham Aliyev azeri és Recep Tayyip Erdoğan török elnök hallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„…van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például

a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 31. Tusványos fesztiválon tartott beszédében.

A miniszterelnök szerint az az állítás, hogy „Európában eleve kevert fajú népek élnek”, csak az „internacionalista baloldal csele”, csak „egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés”. Mindenesetre a „kevert fajúzás” már önmagában kiverte a biztosítékot Frölich Róbert országos főrabbinál és a Mazsihisznál is.

Orbán azonban nem volt mindig ennyire biztos abban, hogy mi „a saját európai otthonában élő népek” leszármazottai lennénk, és a magyar lakosság kevertségéről is mást mondott.

2019-ben a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján például arról beszélt, hogy „a jelenlévők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok,

sok magyarban van kipcsak vér”.

A kipcsak egy középkori török nép, Orbán minden valószínűség szerint a kunokat jelölhette ezzel a névvel, ők ugyanis törzsszövetséget alkottak a kipcsakokkal.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy összeegyeztethető-e az ereinkben csörgedező kipcsak vérrel kapcsolatos állítás Orbán tusnádfürdői kijelentésével, miszerint „mi nem vagyunk kevert fajúak”. A kérdést megkerülve ezt válaszolta: „Magyarország maga akarja eldönteni, hogy kikkel él együtt. Nem akarjuk, hogy erről mások döntsenek. Ez a vita Magyarországon már lezajlott; a kerítés felépítésekor döntöttek erről a magyar emberek. A kormány célja továbbra is az, hogy Magyarország magyar ország maradjon.”

Orbán és a Fidesz vezetői korábban abban sem voltak ennyire biztosak, hogy a magyar nép „a saját európai otthonában élő népek” keveréke lenne. A miniszterelnök 2012-ben még arról értekezett, hogy a magyarok

„félázsiai származékok”.

Orbán kijelentését később Navracsics Tibor akkori miniszterelnök-helyettes oldalakon keresztül magyarázta az MSZP-s Lendvai Ildikónak. Azt írta, „mi, magyarok a Kelet örökségét és a Nyugat adományát is évszázadok óta őrizzük”.

„…a magyarság ('tehát) idegen, vadidegen népség egész Európában. Egy keletről előre mozgott sejt, mely szinte kétezer év előtt megakadt a mai földön s ma is itt él. Keleti sejt, mely nyugaton él, keleti vér, nyugati élet”

– írta Navracsics Móricz Zsigmondot idézve.

„Az Európába, nyugatra tartó kalandozó magyarokat mind a Kárpát-medence túlnyomórészt szláv népei, mind Nyugat-Európa a hunok, illetve a szkíták utódainak tartották, sőt, maguk a magyarok is Attila leszármazottaiként tekintettek önmagukra. Más kérdés, hogy aligha nevezhető töretlennek a leszármazás a Vereckei-hágón átkelt honfoglalók és a mai magyarok között.

A magyarok megértették Szent István intelmeinek egyik legfontosabb állítását, miszerint »az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő«, ezért egy nyitott és életerős országot építettek. Befogadták a kunokat, jászokat, szászokat. Emiatt az idők során szükségképpen tompult a magyarok elsődlegesen keleti jellege, legalábbis ami a géneket illeti.

A magyar lélek ugyanis továbbra is tartalmaz Európában egyedülálló, keleti vonásokat” – fejtegette Navracsics.

Persze már önmagában az sem világos, hogy ha az Orbán-kormány ennyire megkérdőjelezhetetlennek tekinti a magyarság és Magyarország kulturálisan európai jellegét, ahogyan az a tusnádfürdői beszédben szerepel, egyáltalán miért vagyunk (megfigyelő) tagjai a Türk Tanácsnak, ami kizárólag török eredetű nyelveket beszélő ázsiai országokat tömörít.

A kazah–magyar kapcsolatok ápolásakor többször is felmerült a kazah–magyar rokonság. Fazekas Sándor korábbi mezőgazdasági miniszter 2014-ben például Nurszultan Nazarbajev kazah vezetőt dicsőítve a Magyar Tudományos Akadémia épületében azt mondta, „…a kazah–magyar barátság és rokonság már 1500 éves múltra tekint vissza, és a kapcsolataink ma is erősek.”

Ugyanezen a rendezvényen Horváth János fideszes képviselő még meg is invitálta a túlnyomórészt muszlim vallású, ázsiai kazahokat Magyarországra, és azt mondta:

„Kazah barátaink, gyertek Magyarországra, mert összetartozunk!”

Orbán mostani tusnádfürdői beszéde alapján Horváth itt pont „kevert fajú világot” akart volna létrehozni, hiszen a miniszterelnök szerint a „kevert fajú világ” az, ahol „az európai népek összekeverednek az Európán kívülről érkezőkkel”.

Kazahsztánt maga Orbán is nagyon szereti. 2015-ben a kazah fővárosban azt mondta, inkább otthon érzi magát Kazahsztánban, mint Brüsszelben, és kitért arra is, hogy az Európai Unió népeivel „származás terén különbözünk”. Egészen pontosan így fogalmazott: „Mindig örömmel jövünk Kazahsztánba.

Mi politikailag egyenlők vagyunk az Európai Unióban, de a származás terén különbözünk.

Amikor Brüsszelbe megyünk, nincsenek ott rokonaink. De amikor Kazahsztánba megyünk, akkor rokonokat, közeli embereket találunk.”

Orbán egyébként más keleti népekkel is szeret szellemi-kulturális vagy ennél is mélyebb rokonságot kötni, megtette ezt a dél-koreaiakkal és a japánokkal is. Utóbbi kapcsolatról Matolcsy György is nyilatkozott még 2012-ben. Az akkor még a nemzetgazdasági miniszteri posztot betöltő Matolcsy azt mondta:

„Mi büszkék vagyunk, hogy Ázsiából jöttünk. Kisgyermekeink fenekén 100-ból 30 esetben hat hétig kis, piros pont van, mint a japán kisgyermekek fenekén.”

Orbán Viktor a „kevert fajú” szókapcsolat használatával egyébként a magyar szélsőjobboldal hagyományait követi, de azt is csak a Mi Hazánk és Toroczkai László után kullogva, többéves lemaradásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!