A sárkányok újra házalnak

2024. június 16. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az After hetente jelentkező streamingajánlójában mindig a legfrissebben felkerült, vagy hamarosan felkerülő filmekről és sorozatokról írunk, amelyek elérhetőek Magyarországról is.

Sárkányok háza (House of the Dragon, 2. évad, Max)

Ha nem is robbant akkorát a Trónok harca előzménysorozata, mint az eredeti, azért bőven akadtak kiemelkedő momentumai a Targaryen család történetét feldolgozó spinoffnak, elég csak Milly Alcock, Matt Smith vagy Emma D'Arcy szerepléseit említeni.

A sorozat első évadának egyik meglepő húzása volt, hogy egy karaktert több színész is alakított, hiszen gyakran éveket ugrottak előre a sztoriban. A hírek szerint a második évadban már kevesebbet ugrálnak az időben, cserébe hiába kellett két évet várni a folytatásra, az első évad tíz részéhez képest most csak nyolcat kapunk. Az első epizód június 17-én kerül fel a Maxre.

A fiúk (The Boys, 4. évad, Amazon)

Hiába ölt súlyos milliárdokat az Amazon a Gyűrűk ura jogaira, az igazi sikerprodukciója évek óta a The Boys-képregénysorozat adaptációja, ami annyira népszerű már, hogy többféle spinoff is készült belőle. Az unalmas Marvel- és DC-filmek antitéziseként is értelmezhető sorozat lendülete egyelőre nem akar kifulladni, pedig nagyon úgy néz ki, hogy az ötödik évaddal véget ér a produkció. Addig viszont még kiderül, mi lesz egy olyan világban, ahol egy teljesen becsavarodott szuperhőst (Anthony Starr) az emberek nagy része az új Donald Trumpként kezdi el isteníteni. A negyedik évad első három része június 13 óta elérhető a Prime Videón.

Kingstown polgármestere (Mayor of Kingstown, 3. évad, SkyShowtime)

Taylor Sheridan kevés projektjeinek egyike, ahol nem egykori vagy modern cowboyok vannak a középpontban. A sztori egy fiktív michigani városban játszódik, amelynek a komplett gazdasága a börtönbizniszre épül. Ebben a városban él a McLusky család, akik amolyan mediátorként funkcionálnak a bűnözők, a rabok, az igazságszolgáltatás és a rendőrök között. Ennek a törékeny ökoszisztémának van a közepén Mike McLusky, akit a korábban súlyos balesetet szenvedő Jeremy Renner alakít. Az epizódok június 6-tól kerülnek fel hetente a SkyShowtime felületére.

A sziget szellemei (Banshees of Inisherin, Max)

A sziget szellemei látszólag fekete komédiaként indul, ahol önfeledten nevethetjük ki a gyarló, kicsinyes emberek abszurd konfliktusait és problémáit a világtól teljesen elzárt, fiktív ír szigeten. Csakhogy A sziget szellemeiben végig megbújik egy sokkal drámaibb szál, egy McDonagh korábbi filmjeihez (In Bruges, Három óriásplakát Ebbing határában) képest is sötétebb árnyalat, ami miatt ezt a filmet képtelen háttértevékenységként nézni.

Colin Farrellről és Brendan Gleesonról eddig is tudtuk, hogy iszonyat jól játszanak együtt, és makacs, magányos civakodó barátokkánt is remekelnek, de A sziget szellemeiben még a mellékszereplők (például a később még ismertebbé váló Barry Keoghan vagy Kerry Condon) is karrierjük legjobbját nyújtják.

Lefkovicsék gyászolnak (Netflix)

„Úgy tűnik, ez a film tud az apákhoz szólni, mert ez egy családi film, miközben a gyászról és a vallásról szól. Belelátunk a film által a zsidó vallásba is, ami egy szuper dolog, mert ez nem egy zsidó film, de zsidó emberekről szól. Ha megnézzük az itthoni filmtörténetet, akkor látjuk, hogy ilyen film nem készült még a zsidókról, mert eddig csak a holokausztot mutatták be” – jellemezte korábban a Lefkovicsék gyászolnak szellemiségét az egyik főszerepet alakító Szabó-Kimmel Tamás.

Breier Ádám dramedyje a hetvenen túli, konok bokszedző és a tőle egészen Izraelig menekülő fiának viszonyára koncentrál, ahogy a két férfi egy haláleset miatt kénytelen újra szinte szó szerint megmérkőzni egymással. De a Lefkovicsékban nem csak azt követhetjük végig, ahogy a szereplők a saját módjukon küzdenek a gyásszal, de az is megrázó, amikor a néző számára is feltárul a múlt nagy traumája a két férfi között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!