A József Attila-film első előzetese alapján sok jóra a költő és a néző sem számíthat

2024. április 12. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a József Attila-film, a Reménytelenül első előzetese, amit a költő születésének évfordulójához időzítve adtak ki.

„Amikor a film forgatását készítettük elő, már tudtuk, hogy a mai napon, április 11-én szeretnénk mutatni a hangulatából egy szeletet” – nyilatkozta Rózsa Gábor, a film forgatókönyvírója és rendezője a filmet forgalmazó Rózsa Film közleménye szerint.

A Reménytelenül című film „József Attila életének egy kevésbé ismert, de rendkívül izgalmas és romantikus időszakát tárja fel”. A filmet Rózsa Gábor írta és rendezi, a vezető operatőr Garai Gábor. József Attilát Sütő András alakítja, aki a 2022-es Blokádban a fiatal Göncz Árpádot játszotta. Gyömrői Editet, a költő pszichoanalitikusát Michl Juli alakítja. További szerepekben feltűnik Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely, Mikola Gergő. A forgatás március közepéig tartott, most pedig megjelent az első ízelítő is a filmből:

Az alig egyperces előzetes nem sok kérdést hagy a nézőben arra vonatkozóan, hogy milyen hangulatú lesz a film: az első fél percben végighallgathatjuk, ahogy Michl Juli a pszichoanalitikus Gyömrői Edit szerepében Wikipédia-szócikket megszégyenítően ledarálja valakinek a telefonba, mennyire szörnyű élete volt szegény József Attilának (közben a valaki hümmög és olyanokat mond, hogy: „Oh jajj”), majd ez a valaki meggyőzi, hogy azért mégiscsak vállalja el a költő kezelését. A második fél percben pedig azt láthatjuk, ahogy a költőt hallgatva végigcsorog egy könnycsepp Gyömrői arcán.

„Az alkotók számára az egyik legfontosabb dolog a hitelesség volt. A Reménytelenül című filmben nincs kitalált történetszál, minden esemény, amit látni/hallani fogunk a filmben, az korabeli forrásokból fellelhető. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy József Attila mondatai nagyrészt maga a költő újságcikkei, tanulmányai, levelei és versei alapján fogalmazódtak, így elérve a nyelvezetben is a kívánt hitelességet” – írta a filmről a Rózsa Film.

A film mozipremierje 2025. április 10-én lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!