Már dolgozik a Dűne harmadik részén Denis Villeneuve

2024. április 5. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Már dolgozik a harmadik Dűne-film fejlesztésén a Legendary Denis Villeneuve rendezővel – erősítette meg a stúdió a Varietynek. Ezzel biztossá vált, hogy a Dűnét feldolgozó Dűne 1. és 2. után Villeneuve A Dűne Messiását is megfilmesíti.

Villeneuve közben egy másik film kapcsán is tárgyalásokat folytat a produkciós céggel. A Legendary megszerezte Annie Jacobsen amerikai oknyomozó újságíró, író legújabb könyvének, a Nuclear War: A scenario (Nukleáris háború: egy forgatókönyv) című könyvének megfilmesítési jogait, amit a tervek szerint Villeneuve adaptálna, és az is lehet, hogy a produceri feladatok mellett rendezőként is beszállna a projektbe.

A március 26-án megjelent könyv egy nukleáris háború lehetséges forgatókönyvét vizsgálja többtucatnyi katonai és civil szakértővel készült interjú alapján.

A Dűne első része 2021 egyik nagy sikerfilmje volt, tíz Oscar-díjra jelölték, amiből hatot meg is nyert, többek között a magyar Sipos Zsuzsanna is nyert a legjobb production design kategóriában a kollégájával, Patrice Vermette-tel együtt. A Dűne cselekménye nagyjából a könyv felénél maradt abba, és sokáig kérdés volt, hogy Denis Villeneuve rendező elkészítheti-e a folytatást, de végül zöld utat kapott a stúdiótól. Az első részről írt kritikánkat itt lehet elolvasni.

Végül a hollywoodi színészsztrájk miatt kis csúszással, de idén február végén végül a Dűne második része is megérkezett a mozikba. Ez le is zárta az első könyvet, és bár Villeneuve már korábban kijelentette, hogy szívesen hozzácsapná harmadik résznek A Dűne Messiását is, nem volt biztos, hogy ebbe a stúdiók is belemennének. A második rész masszív sikerét látva (világszerte már 630 millió dollár bevételnél tart a film) viszont már nem igazán volt kérdés, hogy a rendező talál-e támogatókat a nagyszabású projekt lezárásához. A második részről szóló kritikánkat ide kattintva tudja elolvasni.

A kanadai filmrendező egyébként korábban arról is beszélt, hogy elképzelhető, hogy a sci-fi-eposz lezárása előtt tesz egy kis kitérőt, és kicsit hátrahagyva az Arrakis homokbuckáit rendez valami mást is (a jelek szerint ez Jacokbsen könyve lehet). Ha tényleg így lesz, a Dűne harmadik részére még több évet kell majd várni, mint a másodikra.

A Dűne második részét az elsőhöz hasonlóan részben Magyarországon forgatták, és megjelenik benne magyar szakemberek keze nyoma is. A filmen a kellékgyártással foglalkozó Epic Creations is dolgozott, a cég alapítója és társtulajdonosa, Suszt Dániel a Telexnek erről a munkáról azt mondta: „Az azért elég jó érzés, amikor a Dűne 2-ben a főcímig három olyan kellék – több lángszóró, a sakktábla és egy jogar – is felbukkan, amit mi készítettünk”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!