Egy rehabon tudta meg a Havas Jont alakító Kit Harington, hogy ADHD-val küzd

2024. január 13. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Alkoholproblémái miatt járt rehabon még 2019-en Kit Harington, a Trónok harca Havas Jonja, akinek nemcsak a kezelés, hanem egy nem várt diagnózis miatt is sokat változott az élete ezután – beszélt múltjáról Harington a The Hidden 20 % podcastban. A beszélgetésben, melyre a Daily Mail akadt rá, Harington arról mesélt Ben Branson műsorvezetőnek, hogy a rehabon ADHD-t, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart diagnosztizáltak nála.

Tinédzserként komoly hangulatváltozásai és nehezen kezelhető indulatai voltak, amiket csak komoly munka révén tanult meg kordában tartani – ilyenkor igyekszik magát mielőbb kivonni a helyzetből. A mentális egészségének azt sem tett jót, magyarázta, hogy a rajongók folyamatosan karakterével, Havas Jonnal azonosítják, miközben abszolút nem olyan.

Nem Harington az egyedüli a szórakoztatóiparban, aki ADHD-val küzd: Lily Allen angol énekesnőt például egyáltalán nem lepte meg, amikor ezzel a zavarral diagnosztizálták.

Az ADHD-s esetek jellemzően gyerekkorban indulnak, de 30-70 százalékban még felnőttként is megmaradhat a zavar, mely hatékonyan kezelhető, de nem mindig sikerül gyerekkorban időben felfigyelni rá – írják a Semmelweis Egyetem felnőtt ADHD-ambulanciájának egyik anyagában. A tünetek között lehet felnőttkorban, hogy az érintett nem tud olvasni, elkalandozik, esetleg frusztrálja, hogy nem tud rendet tartani, állandó „időzavarban” van, gyakran késik, nem tudja beosztani az idejét, valamint hogy feledékeny, vagy nehezen kezd és fejez be dolgokat, kapkod, esetleg sokat beszél, túlvállalja magát, nehezen tud pihenni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!