A TikTok már nemcsak a fiatalok játszótere, hanem virtuális idősotthon is

2023. augusztus 31. – 12:10

A TikTok már nemcsak a fiatalok játszótere, hanem virtuális idősotthon is
Illusztráció: Török Virág / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több a nyugdíjas a TikTokon, amit általában a fiatal felhasználókkal azonosítanak. Alternatív virtuális valóságok nyílnak, ha beleássuk magunkat a magyar és külföldi szeniorok sok millió követőt vonzó szürreális világába. Mostanra pedig már nem csak olvadozni és derülni lehet az időseken, az óriáscégek is felfedezték őket a hirdetéseikhez.

Ha elég mélyre ásunk, a TikTok olyan, mint egy szokatlan társadalmi kísérlethez remekül használható mikroszkóp, ami zavarba ejtő képet mutat: olyan helyekre látunk be vele, ahová talán be sem akartunk nézni. Nem a brutális valóság nyers ábrázolása (nyilván merőben más a TikTok, mint mondjuk a LiveLeak volt), hanem fájdalmasan valóságos és sebezhetően emberi mivolta miatt.

Mintha az, amit látunk, nem is tartozna ránk.

Épp annyira nem voltam kíváncsi erre a vágatlanul feltöltött, kínosan alakuló házasságkötésre, mint amennyire sokkoló ilyen vályogházakat látni, amelyekben valakik laknak. Vagy belefutni abba, hogy egy 71 éves hölgy arról panaszkodik, hogy halálra fagy és éhen hal télen a lakásában. Egyre több idős ember életébe, nappalijába és konyhájába kukkanthatunk be a TikTokon keresztül, ami pedig ott vár ránk, az a közösségi média egy merőben új, ám a Facebookról már valamennyire ismerős arcát mutatja meg.

Irreleváns tényezővé zsugorodik az életkor mint faktor, a nyugdíjas magyarok és külföldiek ugyanis lényegében ugyanazt csinálják a TikTokon, mint a 40-50 évvel fiatalabb társaik és a saját unokáik, csak másként:

trendeket alkotnak újra, vicces videókat gyártanak, sokat élőznek felbőszülve, megosztják, amit főznek és a párjukról posztolnak.

Maximum a megapixeleik száma alacsonyabb, a videós képességeik gyengébbek és szegényesebben kivitelezettek a videóik. A lényeg viszont egy és ugyanaz: napról napra egyre többen vannak.

Változnak az idők

A Guardian már 2022 májusában egy olyan kutatásra hivatkozott, melyben egyre jelentősebbnek nevezik az olyan profilokat TikTokon, amelyeknek milliós követőtábora van, pedig 60 év feletti felhasználókhoz tartoznak. Ez nem a megszokott tartalomgyártói kor – gondolhatja a mezei internetező jogosan. Az idősek dominánsabb jelenléte a cikk szerint több, a koronavírus-járvány alatt erőre kapó sztereotípiát felülír (az ún. Boomer remover-jelenség), miszerint az app csak és kizárólag a fiatalok játszótere, az idősek pedig technofóbok, és amúgy sem nyitnak a közösségi média újításai felé.

Főleg a Covid után lett igazán látványos, mennyire magukénak érzik a fiatalok a TikTokot, és még talán azt is elhihették, hogy ez már annyira új a szüleik korosztályának, hogy ide talán nem szivárognak be és rontanak el mindent, mint tették azt a Facebookkal. Egyre jobban látszik, hogy ha volt is ilyen terv, nem jött össze.

A Pew Research Centre kalkulációi szerint míg 2000-ben a 65 év feletti amerikaiak csupán 14%-a használta az internet, 2019-ben már 73%-uk volt jelen online. 2014-ben a szintén államokbeli felnőtteknek csak a fele rendelkezett okostelefonnal, ma már a 60 és 69 év közöttiek 81%-ának van androidos vagy iOS-eszköze.

A forradalmi változás Magyarországon is tetten érhető. A több helyütt nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánított kínai TikTok működése nem éppen transzparens, így hébe-hóba közölnek kozmetikázott és felbecsült statisztikákat is. Így csak becslések akadnak azt illetően, hogy pontosan hány nyugdíjas tiktokozhat. Itthon egy ilyen aprócska és elenyésző piacon ezt pláne nehéz pontosan megmondani, lokáció alapján is csak Budapestre lehet szűrni egyelőre. Az egyetlen járható, objektív út a TikTok hirdetéskezelője, ehhez fordult mindkét forrásom, Forgács Mariann, a BeSocial közösségi média ügynökség társalapító-társügyvezetője és kollégái, illetve Kovács Dávid közgazdász-marketing szakember is idei cikkében.

Eszerint Magyarországon 2023 augusztusában több mint 2 millió ember használt TikTokot, női túlsúly csupán a 18–24 éves korosztály esetében jellemző. Az 55 év feletti korosztály számát 135 és 166 ezer közé saccolják, ebből 63 ezer nő, 71 ezer pedig férfi. Az ő százalékos eloszlásuk 6%-ra duzzadt, ez az érték 2% körül mozgott korábban.

TikTok-felhasználók száma Magyarországon: 2 108 000

  • 18–24 éves: 778 000 = 37%
  • 25–34 éves: 620 000 = 29%
  • 35–44 éves: 335 000 = 16%
  • 45–54 éves: 238 000 = 11%
  • 55 év feletti korosztály: 135 000 = 6%

Kibermamik és a bulvár

A TikTokkal való ambivalens viszonyom a pandémia alatt kezdődött, mint sokaknak a cikk többi idősebb szereplője közül. A telefonom szerint naponta átlagosan 1 óra 6 percet töltök céltalan (?) görgetéssel, a kezdetek óta pedig számszerűsítve 2284 profilt követtem be igen felelőtlenül. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha tetszett egy videó, felfelé pöccintés előtt csak rányomtam a felhasználó profilképe melletti plusz jelre. Ebből az lett, hogy mára nagyjából ötven darab idős, túlnyomórészt nyugdíjas ember életét követem a világ több kontinenséről.

A fent említett időskori technofóbiára rácáfolt, hogy sok profil jött létre a karantén óta, és ezeken rendszerint arra játszanak rá, hogy igenis vannak nyugdíjasok, akik haladnak a korral. Ők van, hogy egyedül, ám legtöbb esetben unokáik vagy a gyerekeik segítségével építenek fel nagy elérésű profilokat.

Ilyen külföldön Trendy Gran, a filterekkel szórakozó, trendeket kimaxoló trendi nagyi, az ő magyar megfelelője Gabi, a @vicces.mama, illetve Babályné Erika, alias @kibermami. Ő így ír (szerkesztés nélkül idézzük) történetéről egy nyomógombos nokiás szelfivel ellátott videója alatt:

„Sokáig úgy gondoltam nekem nincs szükségem okostelefonra, bár azért irigykedve néztem a fiatalokat akik hosszú időt töltöttek a pötyögtetésükkel . Kell nekem ilyen időrabló ? Á ...nem ! Vagy mégis ? ! Aztán jött egy olyan élethelyzet , amely kapcsán megváltozott a gondolkodásmódom . Haladni akartam a korral , tehát ismét tanulni kezdtem . Mára , már azt mondom hogy szívesen használom s általa a közösségi média eszközeit is. A Brand nevem : Kibermami”.

Van, aki már magasabb szinten űzi az ipart: üdítő frissességgel gyárt edukatív tartalmat például a 320 ezer követős, 6 millió like-ot kapó Varga András, aki negyven évig dolgozott a Szegedi Tudományegyetem könyvtárosaként. A TikTokon ő az egyik legminőségibb videókat készítő magyar nyugdíjas. Vele az Egyetem TV készített interjút idén júniusban, Varga pedig annyira érti és érzi a platformot, hogy azt öröm hallgatni, pont, mint a podcastkompatibilis hangját. Egy ponton még a „lip sync” szót is kiejti, ez a zenékre tátogás, amire a Musical.ly-ből átalakuló TikTok alapszik.

„Ma már nem állíthatjuk, hogy a TikTok a fiatalok platformja, több mint 2 millió magyar ember van jelen itt. Az idősebbeknél gyorsabb lett a technológiák elsajátítása, többé már nem boomerkednek. Aktívan osztanak meg magukról tartalmat: tornásznak, barkácsolnak, kertészkednek, nyaralnak” – mondja Farkas Dániel, a Star Network influenszerügynökség szakmai vezetője és társalapítója.

„A flitteres gifektől kezdenek elmozdulni a saját videók megosztása felé, lekamerázzák például a muskátlijukat.”

Érezhető, hogy az elemzett téma kezd nagyobb figyelmet kapni az országban, a helyi kis szerkesztőségek és adók mellett a kereskedelmi tévék és bulvárlapok is elkezdték feltérképezni a jelenséget. Az egyszerű, de megkapó főzős videókat posztoló 68 éves, 40 ezer követőt vonzó Lázár Aladárné Bonczó Katalinról a NER-sajtó perifériáján is foglalkoznak, előtte pedig az RTL is megszólaltatott időseket, például Rozika nénit.

2022 novemberében egy bizonyos Rozika néni videója kezdett terjedni a TikTokon, amiben a 71 éves hölgy arra panaszkodik, hogy éhezik és fázik egy fűtetlen lakásban, és nem hitte volna, hogy ilyen nehéz lesz túlélni 2022 Magyarországán. A videójából az RTL Híradó is használt egy jelenetet a rezsicsökkentés témája kapcsán, majd arról forgattak, hogy az idős hölgy már másokon segít. Mostanában mégis más miatt beszélnek róla, aktuálisan épp a dühe és heves szitkozódása a nevetség tárgya és zenés mémek forrása is az appon.

Nemrég például azon fakadt ki élő adásban, hogy valakik közzétették a lakcímét (afelől nincs kérdés, hogy ez problémás), alapvetően pedig úgy élőzik, mint egy káromkodó robot: két anyázás között szerepet cserélve megköszöni az ajándékokat, amiket kap, majd ugyanúgy folytatja tovább. Mintha az elborult magyar verzióját látnánk a nemrég Telexen is elemzett bizarr NPC-trendnek. Némileg szomorú, hogy Rozi néni azzal váltotta ki az emberek együttérzését, hogy nehéz életkörülményeiről beszélt, mostanra viszont élőben keres elenyésző pénzt Varga Irén-szerű nyomorpornóból.

Virtuális vadnyugat és trollhadak a szűkmarkú appon

Naivan azt hihetjük, hogy a platformon jellemzően tisztelettel és derűs iróniával fordulnak az idősek felé. Ennél azért árnyaltabb a kép. „Sok a troll, akiket elneveztem trolibusznak. Isten báránya nem tudja mit cselekszik, ha majd felnőtté válik, megbánja bűnét. Én ezt érzem velük kapcsolatban” – kezdi erős felütéssel beszélgetésünket Elemér Farkas, „a Papi”, a magyar TikTok emblematikus arca, aki Dancsó Péter 300 ezer megtekintést számláló YouTube-videójában is szerepelt. Farkas Elemért, a budapesti Csokoládé Múzeum 61 éves alapítóját telefonon keresztül értük el.

„Csináltam egy kimutatást a hashtag megtekintéseimről, nekem 26 millió volt, szemben Forstner Csengével, akinek 950 ezer követője mellett 23 millió volt akkor, Whispertonnak pedig 25 millió” – hivatkozik a TikTok országos toplistáján második és harmadik helyen álló influenszerekre Farkas rögtön az elején, amikor a népszerűségéről kérdezem. Papi, akinek két profilján összesen 77 ezer követője van, kevés nyugdíjast lát egyelőre, ő inkább fiatalokkal érintkezik. „Úgy alakult, hogy elég sok tizen-huszonéves követ, nekik több mint 900 ételt főztem 9 hónap alatt. Tanítani próbálom őket. Emellett voltak nagyon sikeres élő adásaim, 300 ezer lájkkal és 12 ezer nézővel egy óra alatt.”

A túróscsusza- és fagyifogyasztási szokásokról is élőző Farkas – aki egyébként hiányolja a nívót a platformról – volt, hogy recepteket is összeállított a táborának, ezzel kínálva alternatívát az árstopos termékek ideje alatt. Néha bikahereburgert, olykor pedig lazacot süt, van, hogy kávéval kínál vagy beszámol a debreceni fürdőben átélt élményeiről. Tartalmai alá pedig igazán absztrakt, hosszú szövegeket mellékel.

Ez csupán egy példa:

„Vadul eszem a hurkát! PAPI videói a napi életet, a valóságot népszerűsítő #GASTRO #ABSTRAKTTER #IMPRESSIONISTA #művészi #& #alkotás #BEINDULT #a #TROLIBUSZ #RETRÓ a #TikTok #PAPI #VAGYOK #NAGY # TISZTELETTEL ” #elemerfarkas a #PAPI „ #módra #CsAkTeRmÉsZeTeS #friss #ételt #fogyasztunk @elemerfarkas a #PAPI #KIWI #CiRmi #live #tiktok #Hivatalos #fő #támogató #16 #kiskorú #árva #kisgyermeknek #HOPE #GIVING #FUNDANTION #UDANDA @hgfuganda #hgfugiand #Így #készül a #RETRÓ #KÉZMŰVES #KONYAKMEGGY Közhírré tétetik! Ez a PAPI új oldala a @elemerfarkas ” GASZTRÓTÚRA „. #Csak #igazi #nevekkel #fényképpel #rendelkező #személyeket #fogok #ezután #bekövetni! Csak személyiségét vállaló személyekkel fogok kapcsolatot tartani. Fel kérek minden 12.500 eddigi követő meg rajongói táborom, ezek szerint vizsgálja felül oldalát. #Már #csak #ezek a #feltételeknek #teljesítésével #kövess #be! A #névtelen #fényképtelen #neve #nincs #senkiket #kitiltom #és #törlöm! Napi 10-20 tudok megcsinálni! Ha bekövetel előtte kérlek írd át oldalamat igazi anyakönyvi nevedre, aktuális fotódat töltsd fel! Sok szeretettel köszöntelek az új szabályaim szerinti új követőimet! @elemér farkas a PAPI #GASZTRÓTURA @GASZTRÓTURA 😉😄👍 #Vadul #eszem a #hurkát!”

A digitális hajrában állítása szerint tartani tudja a lépést a fiatalokkal. „Tavaly novemberben még azt sem tudtam, hogy kell alsóvonást írni. Most már egész jól vágok videókat. Szerencsére sok segédprogram is rendelkezésemre áll” – mondja. Ennek ellenére kézműves, néhol halk, néhol túl hangos, néha pedig hirtelen véget érő videói remekül rámutatnak valamire. Merőben más módon, mégis kísértetiesen hasonlóan használja a fiatal és az idősebb generáció a TikTokot, eltérő célokra alkalmazva ugyanazokat a sablonokat.

Azonban van valami, amit sok nyugdíjas még nem érthet. Azok sem, akik magabiztosan használnak CapCutot (a TikTokkal összekötött videószerkesztő app, ahol rengeteg amatőr és profibb sablon közül is lehet válogatni, a Papi is gyakran él velük) és az ismeretterjesztő tartalmaikat is maguk szerkesztik:

Nem lehet tudni, hogy mikor kap fel valamit az algoritmus, így lehet, hogy Kati néni gőzölgő húslevese és a Papi Dancsónak címzett videója sem kell a sikerhez. Egy véletlenül elindított felvétel is elég.

Farkas Elemér valahogy mégis azok közé tartozik, aki már sejti, mi a kulcs: „Nem kellenek bonyolult dolgok. Minél fapadosabb, annál jobb. Nem mindig a videótól, hanem az algoritmustól függ a siker, az első 5-10 percben minden eldől. Nekem van pár hét-nyolcszázezres videóm, amit érthetetlenül felkaptak. Amire azt hittem, hogy jó lesz, az száz like-ot kapott.”

Bizonyos szempontból virtuális vadnyugat ez, ahol nincs fék és kontroll, pörögnek a rózsák live-ban (ez egyfajta pénzre váltható ajándék a TikTokon), emberek párbajoznak élő adásban a nézettségért, Farkas Elemér pedig van, hogy egy nap több mint tíz videót is kitesz. A jogtalan tiltásokról, felfüggesztésekről és kamu profilok seregeiről pedig még nem is beszéltünk. „A TikTok egy kommunista oldal. Itt mindenért kitiltanak, fegyelmeznek, megbüntetnek” – mondja Farkas, aki rámutat arra is, hogy Magyarországon mennyire veszteségesen működik a platform.

„Amint kitiltok egy álprofilt, visszajön egy perc múlva egy új felhasználó. Sikerült beszélnem egy külföldi régióért felelős TikTok-menedzserrel, aki szerint Magyarországon az egyik legrosszabb a helyzet, itt ijesztően sok hamis profil van. A TikToknak nálunk az egyik legrosszabb a bevétele, ha azt nézzük, arányosan mennyi felhasználó van és ehhez képest mennyit tudnak keresni. Ennyire sok az álprofil ugyanis.” Való igaz, rengeteg „user” nevű, profilkép nélküli felhasználót látni belföldön, akik neve mögött csupán egy véletlenszerűen generált számkód áll.

Itt üti fel a fejét egy ennél is komplexebb probléma. A TikTok sok zenei streamingszolgáltatóhoz hasonlóan nem túl bőkezű. Ha pedig jó ügyért akarsz tiktokozni Magyarországon, lehetetlen küldetésre vállalkozol. Farkas Elemér elmondása szerint újabban adományokkal segít egy afrikai alapítványt és árvaházat (Hope Giving Foundation), ahol 1 és 12 év közti gyerekek élnek. Papi épp az árvaházat alapító 22 éves, szintén szülők nélkül felnövő Hakim agyműtétjére gyűjt élő adásokban (róla nemrég töltött fel egy videót), az operációhoz szükséges 950 euróból pedig pár tíz euró jött össze eddig.

„Magyarországon nincs pénz, és nem is adakoznak az emberek. Próbálom rávenni őket, hogy a külön ilyen célokra létrehozott számlaszámomra küldjenek adományt, ne a TikTok-ajándékokat vegyék, mert a 7 forintos rózsákból 2 forintot ír jóvá az applikáció. Ebből pedig a PayPal-kiutalás még levesz 4 százalékot.” Szerinte aki azt mondja, hogy pár tízezer követőből is meg lehet élni a TikTokon, az hazudik. Ő sem ringatja már magát ilyen hitbe: „Az elején sokkal nagyobb elánnal használtam, hittem benne, hogy később üzlet lehet ebből. Nem tudok 300 ezer követőt összeszedni, amiből már pénzt lehet csinálni” – állítja.

A TikTok mindenkié

Látjuk, hogy vége annak, hogy bizonyos esztétikák specifikus platformokra korlátozódnának, ezek mára applikációkon átívelően működnek. Így lehet az, hogy egy „Jó reggelt! Az ébresztő kávé megérkezett…:)” kaliberű reggeli kávés poszt, amit eddig csak Facebookon láthattunk még a 2010-es években, az TikTokon ugyanúgy megjelenik egy nagymama káoszosan összepakolt slideshow-jában. Paradox módon ebből a körből kiesik a valaha képformátumú tartalmakra specializálódó Instagram, amire végig jellemző volt egyfajta elitista, uralkodóan fiatal esztétika. Anno a Tumblr is ilyen volt. Bár Instán is rengeteg a középkorú és az idős felhasználó, olyan, mintha nem léteznének. A TikTokon ennél jóval több társadalmi réteg és korosztály valósága jelenik meg.

Az appot relatíve egyszerű használni és posztolni, de kiismerni a szerkesztő működését már nem annyira. Így bele lehet botlani profilokba, ahová egymás után véletlenül hatszor van feltöltve ugyanaz a videó. Jogos is a kérdés, hogy vajon miért pont a videók közzétételére szokott át az idősebb korosztály, holott a kép egy hagyományosan egyszerűbben kezelhető formátum.

Forrás: TikTok / @ecaterinaparteni
Forrás: TikTok / @ecaterinaparteni

Az arany középút a képkollekcióként funkcionáló slideshow, ennek nagy mestere Papi mellett a németországi Ralf Lazar, aki néha 50 képet is kirak egymás után, ezeken vagy feleségével esznek, vagy indokolatlan tárgyakat egyensúlyoz a szájában tartva (!) NDK-s retró zenékre. Neki összesen 3.6 millió like van a profilján a cikk írásának pillanatában.

A videós tartalmakra alapuló TikTokba kezdetektől bele volt kódolva az indirekt, ironikus humor, a poszt-posztmodern mozgatórugója. Ez már a metamodern időszámítás, amikor a Flixbus – amivel csóró magyarként könnyen és relatíve olcsón elutazhatok Bécsbe – ilyen és ilyen mémekkel hirdeti magát. Tapintható, hogy a cégek érzik, mire mozdul a mai tiktokker. Ki látta ezt jönni a 9GAG-korszak idején?

A granfluenszerek kora

A New York Times idén júniusban arról közölt cikket, hogy a nagyobb cégek miképp használják ki az idősek megjelenését a platformon. A könnyű eladhatóságra ráérezve egyre több márka és vállalat használ influenszerré változtatott nagypapa- és nagymamakorú nyugdíjasokat, úgynevezett granfluenszereket a kampányaihoz. Ez a Social Standard cikke szerint többek közt azért van, mert megváltozott a felhasználói igény, a tiktokosok már jobban preferálják a kevésbé megtervezett és túlesztétizált tartalmakat, inkább az ad hoc jellegű, életszerű kontentet, amit egy telefonnal rögzítettek. A recept pedig beválni látszik, hisz itt pont ilyenekről van szó. „Különös a TikTok szerepe ebben, a granfluenszereknek ugyanis egyre egyszerűbb tartalmat gyártani. Régen telefon helyett kellett egy jobb kamera, Ilonka nénit is az unokája kamerázta” – idézi fel Farkas Dániel.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a granfluenszerek már 2019 óta jelen vannak a neten, csak épp most kezdik uralmuk alá hajtani a TikTokot is. „A jelenség már felbukkant az elmúlt években a YouTube-on és Instagramon is. A TikTok nagyon sok szempontból csak leköveti ugyanazt, amit a korábbi social media felületek” – összegez a szakértő.

Az elmúlt időben az Amazon, a Fashion Nova női fast fashion márka és az Aura Frames digitális ajándékot készítő cég is nyugdíjasokkal dolgozott, a Paramount Pictures filmvállalat pedig a szépkorú J Doggal hirdetett, aki úgy reklámozza magát, hogy „91 éves vagyok, és valószínűleg több követőm van, mint neked.” És tényleg: rá 2 millió követő kíváncsi, de még így is bőven lemarad Lillian Droniak mögött, akit a randitippjei miatt már 11,4 millióan követnek, a 75 éves Lynn Yamada Davis főzős videói (amik merőben bátrabbak, mint Kati néni barkács tartalmai) pedig 17,3 millió embert vonzottak be.

Erős kísérlet még az 5 millió követős Retirement House projekt: a profilon nyugdíjas színészek játsszák el egy idősotthon lakóit, akik virális trapzenékre tátognak, táncolnak, hülyeségekkel szívatják egymást és mikrofon helyett üres, fellógatott gyógyszeresdobozokba rappelnek. Bár egy kis ideig sokan elhitték, hogy valódi, amit látunk, a kivitelezés és a trendekre való hipergyors reagálás túlzott profizmusra és okos stratégiára utal.

A csobánkai Holdfény Idősotthon TikTokjának vizualitása ezzel szemben sokkal valódibb, tapinthatóbb, egyben tragikusabb is. A magyar valóság, hangozhatna a klisé – inkább hívjuk a spektrum túlsó végének. „Ez egy öngerjesztő folyamat lesz, 4-5 év kell még, hogy felzárkózzunk a tartalom terén” – említi ennek kapcsán Farkas Dániel. Kérdés, hogy valóban akarjuk mi ezt? Nem jobb a keserű, de igazi Holdfény otthon-szerű világ? A középút valahol itt lehet.

Az említett jelenségre újabban itthon is van példa, tény, hogy sokkal szerényebb kivitelben. Romanoczki Chris, aki humoros és szívhez szóló videókat posztol a nagymamájával, májusban épp a „Mammerral” reklámozta a Tiplino.hu-t. Ennek ellenére kijelenthető, hogy Magyarország még nemigen tudott kitermelni valamirevaló granfluenszert.

Igaz, efféle funkciót tölt be a hazai TikTokon nagyot menő, trendekre reagáló Korda György és Balázs Klári és a 68 éves milliárdos, Polgár Árpád, az egykori Feleségek luxuskivitelben műsor Tündéjének férje. Azonban ők mégsem ezen az appon váltak influenszerekké, inkább csak jókor és jó időben költöztek át a kínai platformra. Ugyanakkor minden nézőpont kérdése: önjelölt influszerré és minicelebbé válik gyakorlatilag minden idős ember, akit felkap a TikTok itthon, Farkas Elemért például már felismerik Debrecen utcáin. Mint meséli, volt, aki minimum fél órát buszozott egy fotóért és egy közös fagyiért.

A Star Networkös Farkas Dániel sem tud klasszikus értelemben vett magyar granfluencerről, olyanról legalábbis biztosan nem, aki maximális tudatossággal gyárt tartalmat. Egyelőre a mémesedés a jellemző, amiből nehéz kilépni, majd ebből a helyzetből főállású, elfogadott influenszerré válni. „Ez pár embernek sikerült csak, mondjuk Pumped Gabónak” – állítja.

„Kell egy-két év itthon, míg a rendszer kitermeli magából azokat, akik tudatosan reklámoznak, ezután viszont promózva lesz a derékfájás elleni krém, a vitaminok és a nyugdíjas csoportos utazások Marikáékkal.”

Ennek még nagy piaca lehet itthon, hiszen a cégeknek értelemszerűen előny, ha sok granfluenszer van jelen, Magyarországon a nyugdíjasok máig az egyik legnagyobb társadalmi réteg.

Magukra hagyott tinédzserek virtuális nagyszülei

És van még egy nehezen elhanyagolható tényező, ami az egyre csak elmagányosodó világban keserű vigaszt nyújt. A nyugdíjasok úgy menekülnek az elszigetelődés elől, hogy okostelefont ragadnak és virtuális közösségekhez csatlakoznak, ezzel párhuzamosan pedig a szintúgy magukra hagyott, izolált tiniknek adnak menedéket.

„A TikTokon jelenlévőknek nincs társasága, kiégett, boldogtalan emberek. A fiatalok pedig szülőtlen, nagyszülőtlen gyerekek, akikkel nem foglalkoznak otthon, így azt csinálnak, amit akarnak. Ők bennem egy igazi nagypapát láttak. A »Papi« nevet is az élet adta nekem, így lettem én a TikTok papija” meséli Farkas Elemér, akinek állítása szerint egyes diák követői oltárt állítottak és még gyertyát is gyújtottak neki az iskolában. A nagypapaszerep iránti fanatikus rajongást még neki is nehéz hova tenni: „Meglepő volt, megkérdeztem egy pszichológust, hogy mégis hogy kell az ilyet fogadni.”

A főzős tartalmakkal virálissá váló Kati néninél ugyanígy felismerhető az említett minta. A videói alatt rendszeresen olvashatóak „Tessék már örökbe fogadni”; „Én is lehetek vendég? Mindig is ilyen nagymamára vágytam” és „Az unokája akarok lenni” jellegű hozzászólások. És bár ő nem ápol olyan szoros kapcsolatot a követőivel, mint Farkas, benne is a saját nagyszüleiket látják a felhasználók.

Éppúgy, mint Handa Erikában, vagy Romanoczki Chris „Mammer” becenevű nagymamájában, aki eddig 11,7 millió kedvelést kapott az appon. „Mintha az én nagyim lenne, de ő már sajnos nem él!” – írják az egy hete posztolt videója alatt.

Az internet utániság útvesztője

A TikTokon történő átrendeződés olyannyira friss jelenség, hogy 2020 magasságában szinte még elképzelhetetlennek tűnt, hogy ez bekövetkezik.

Ilyen a posztinternet kora: az appon élő, mindent keserű, de elviccelt nihillel kezelő 18 és 25 év közötti generáció már túl van az internet azon verzióján, amit egy nyugdíjas még épp csak tesztelget.

Ezen a ponton mégis nehéz eldönteni, ki jár előrébb és ki másol kit, ha nyugdíjas kontentről van szó. A nem tudatosan posztoló idős nénik és bácsik, vagy az azt kifigurázó tizen-huszonévesek. Egy dolog viszont nyilvánvaló: a disztópikus egymásra reagálás tényével és ezzel a rétegzett, kibogozhatatlan rendszerrel lehet, hogy már csak a fiatalabb fél van tisztában. És bár sok minden átalakul, ez még egy darabig így is fog maradni.

A nyugdíjas esztétika lemásolásával lett sikeres influenszer Kapi Leventéből is, aki hónapokig hitette el a követőivel, hogy ő a mindig ideges Marika néni. Arcát nem lehetett látni, csak az érces, visító nagymamákat idéző hangját hallottuk, ahogy unokáival vitatkozik, a kamerát pedig pont úgy kezelte, ahogy azt egy idős ember tenné TikTokon. Kapi pont azokat a szóbeli és digitális stílusjegyeket másolta le tűpontosan, ami a cikk legtöbb szereplőjére jellemző. Később aztán felfedte magát, és most már influenszerként dolgozik. Szürreális kísérlet, ami nem húzható örökké, Kapi pedig pontosan ráérzett, mikor kell ledobnia az álruhát.

„Annyi mindent köszönhetek ennek a karakternek!” – írta nemrég Marikáról az Instagramon. „Amellett, hogy az életem teljesen megváltozott, most elkezdtem az olyan álmaimat is megvalósítani, amelyek nem a »mamáról« szólnak. Olyan kapuk nyíltak meg előttem, amik valószínűleg nem nyíltak volna meg enélkül a szerep nélkül. Idén több olyan projekten is dolgozom már, amit hamarosan tudtotokra fogok adni, de addig is szeretnék köszönetet mondani Nektek, azoknak, akik segítik az utamat, az Univerzumnak és nem utolsó sorban Magamnak!”

Kapi nagyot nyert ezzel, most már a színészi karrierjét tervezgeti, Instagramon KFC-t reklámoz, vetítésekre hívják, Marika néni szerepében pedig stand-up eseteket is tart újabban. Vele szinte párhuzamosan bukkant fel egy bizonyos Kocsányos Imre, egy gyanús idős férfi a TikTokon és a Facebookon, aki mögött sokak szerint szintén Levente áll. Emailben megkerestük Kapi sajtósát, aki egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre, köztük arra sem, hogy Levente-e a MÁV-sapkás, savanyú Fidesz-szavazó, aki szinte már gyanúsan nem tud helyesen írni.

Ez pedig már valóban egy új szint. A szakadék sosem volt ennyire óriási, egyben apró egyszerre. Ugyanazt a katyvaszos filmet nézzük egy hangyás tévén, ami rettentő távol és mégis zavaróan közel van, emiatt pixeles és homályos mindkét nézőpontból. Mindeközben egyre népszerűbbé válik a virtuális lét és a hasztalan görgetés hátrahagyásának filozófiája, lásd például ezt a videót, ami az információs zaj helyett a természetbe való visszatérésre és megnyugvásra buzdít.

Eközben exponenciálisan növekszik a felregisztráló idősek száma, akik naponta több tíz videót tesznek közzé, és épp most fedezik fel azt a világot, ami elől az öntudatukra ébredt Z generációsok már menekülnének.

Ezek a jelenségek élnek együtt abszurd szimbiózisban a TikTokon, ami végképp elmos minden ilyen jellegű határt, és még inkább fragmentálttá teszi azt a rendszert, ami nagyon régóta darabjai hullott már.

A TikTok híresen olyan platform, ahol az eredeti hangot, videót, profilt megtalálni olykor lehetetlen, épp emiatt sokszor a cikk írásakor is falakba ütköztem. A tulajdonos más-más okokból nem tulajdonolja, ami az övé, ez pedig mindkét oldalra vonatkoztatható. A szobájában alkotó feltörekvő producer néha nem is tudja, hogy egy dallamának a felgyorsított verzióján 1,5 millió újraosztás van és ismeretlen emberek táncolnak rá. Ugyanígy a hatvan pluszos ártatlan Corrine sincs tisztában vele, hogy 9,6 millióan voltak szemtanúi, ahogy Jeopardy vetélkedőt néz a kanapéján, nem érti, melyik az első és hátsó kamera, a véletlen elindított felvételébe pedig még a lábfeje is belelóg.

A forrás elveszett, a duettezés lehetősége (levélfolyamszerű reagálás mások posztjaira videóban) pedig végtelen verziókat kreál eredeti videókból.

Vízjel kerül vízjelre, majd a TikTok-tartalom az Instagramon vetődik partra egy hónap csúszással. Mindez pedig egy forráskritikát elfelejtő, szerzői jogi küzdelmekkel tarkított korban igazán aggasztó látlelet.

Források:

As Older TikTok Creators Flourish, Brands Are Signing Them Up (The New York Times)

Older people using TikTok to defy ageist stereotypes, research finds (The Guardian)

Granfluencers: Top Senior Influencers on TikTok (Izea)

People Are Just Noticing That „Granfluencers” Are Taking Over Social Media, And It's Sparking A Really Important Conversation (Buzzfeed)

The Rise of the Granfluencer (The Social Standard)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!