A Last of Us maszkok még taszítóbbak, ahogy látjuk, hogy igazi emberekre teszik őket

2023. augusztus 25. – 23:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Stan Winston School a filmes effektek oktatásával foglalkozik, de elsősorban nem a CGI-ra helyezik a hangsúlyt, hanem a praktikus effektekre – szóval egyszerűen szólva arra, amit tényleg le kell filmezni. Az iskola Stan Winston filmesről kapta a nevét, aki a speciális sminkjeivel és robotbábuival olyan figurákat alkotott meg, mint az Alienkirálynő, a Predator, a Terminátor vagy a Jurassic Park dinoszauruszai.

A nevét viselő iskola most egy hosszú videót töltött fel a Youtube-csatornájára, amiben az HBO sorozatának, a Last of Us szörnyeinek és helyszíneinek az elkészítését mutatják be. Azt ugyan nem gondoljuk, hogy a legtöbb olvasónk fékevesztetten fog kattintani egy 53 perces, a filmes maszkkészítés rejtelmeiről szóló videóra, de valójában ezt az anyagot csak a képek miatt is megéri végigkattintgatni:

A videóból kiderül, hogy milyen aprólékos munka kell már egy olyan figurának is az elkészítéséhez, ami csak pár másodpercig fog megjelenni a végleges játékidőben, és milyen alapos kutatás és tesztelés kell, mielőtt véglegesítik a gombaszerű kiegészítőket, hogy azokat felvegye valaki és leforgassák a jelenetét.

A Last of Usban persze rengeteg számítógépes effektet használtak: itt az apokaliptikus helyszíneket készítését mutatják be, ebben az enyhén gusztustalan videóban pedig azt, hogy a gombaemberek véresebb jelenetei hogyan készültek. De a sorozat például pont egy olyan jelenetben, ahol rengetegen azt hitték, hogy animált zsiráfot használtak, ott valójában egy valódi, betanított zsiráffal hozták össze a szereplőket az egyik fontos érzelmi mérföldkő bemutatásához.

A Last of Usnak persze a meglepő effekteken kívül rengeteg más érdeme is volt, ezeket ebben a cikkünkben szedtük össze. A sorozat a 2023-as Emmy-díjátadó egyik nagy esélyese 24 jelöléssel: a fentiek után nem meglepő, hogy például a díszlet, smink, haj, jelmez kategóriákban is jelölték, de a főbb kategóriákban is ott lesz, szoros versenyben többek közt az Utódlással és a Fehér Lótusszal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!