Svéd énekesnő nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

2023. május 14. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország győzelmével végződött az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati, éjszakába nyúló döntője Liverpoolban. A rendezés elvileg a tavalyi győztes Ukrajnáé lett volna, de a háború miatt átadták ezt Nagy-Britanniának.

A zsűri- és közönségszavazás alapján a döntőt a svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő – teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui – másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal. Ő lett így a második előadó, aki duplázik, az első az ír Johnny Logan volt sikerült az 80-as években.


Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre – éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott – Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált – jegyzi meg az MTI tudósítása.

A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett. A címvédő Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett, a házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta.

Magyarország 2019-ben indult utoljára a versenyen, azóta – különösebb indoklás nélkül – kihagyjuk a bulit, bár a sokáig hivatalos válogató műsornak számító A Dal című köztévés zenés versenyt ettől függetlenül megrendezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!