Beyoncé rekorder lett, Harry Styles pedig az év albuma díjat hozta el az idei Grammyn

2023. február 6. – 09:48

Beyoncé rekorder lett, Harry Styles pedig az év albuma díjat hozta el az idei Grammyn
Harry Styles a legjobb popalbumért és az év albumáért járó díjjal a 65. Grammy-díjátadón Los Angelesben – Fotó: Mike Blake / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Beyoncé rekordot döntött, idén elhozta a 32. Grammy-díját, Harry Styles pedig az év albuma és a legjobb popalbumért járó díjat is bezsebelte az idei, 65. Grammy-díjátadón – írja a BBC.

„Megpróbálok nem túl érzelmes lenni” – mondta Beyoncé, miután megnyerte a legjobb tánczenei/elektronikus albumért járó Grammyt. Ezzel történelmet írt, hiszen övé az eddig legtöbb begyűjtött Grammy-díj.

Ezzel egyébként a magyar származású karmester és zongoraművész, Solti György (Georg Solti) rekordját döntötte meg.

Az év albumáért járó díjat azonban sokadjára sem sikerült elhoznia Beyoncénak, akit eddig négyszer is jelöltek ebben a kategóriában – 2017-ben a díjat elnyerő Adele is azt mondta, hogy szerinte Beyoncé jobban megérdemelte volna az elismerést.

Az év albumát Harry Styles nyerte a Harry's House-zal, amivel egyébként a legjobb popalbum kategóriát is bezsebelte. Styles a díj átvételekor azt mondta, hogy fontos arra emlékeztetni magukat, hogy a zenében nincs olyan, hogy legjobb. Styles 2022-es budapesti koncertjén egyébként mi is ott voltunk.

Az estén egyébként brit előadók sorra hozták el a díjakat: a Wet Leg két Grammyt is nyert, köztük a legjobb alternatív album kategóriáját. Sam Smith és Kim Petras kapták a legjobb popduónak járó elismerést az Unholy című dalukért. Petras ezzel az első transznemű előadó lett, akit díjat kapott a Grammyn. Smith 2015-ben négy díjat is nyert, ekkor ő volt a legjobb új előadó is.

Grammyt nyert a 2021 végén visszatérő Adele is, ő az Easy On Me című slágeréért a legjobb szóló popzenei előadás díjat nyerte el. A Grammy-díjat fiának, Angelónak ajánlotta. „Az első versszakot a zuhany alatt írtam, amikor úgy döntöttem, hogy megváltoztatom a fiam életét” – mondta az énekesnő, utalva ezzel válására.

A 65. Grammy-díjátadó néhány további díjazottja:

  • Az év dala a 73 éves Bonnie Rait, Just Like That című dala lett;
  • legjobb új előadónak idén Samara Joyt választották;
  • a legjobb rapalbumért járó díjat Kendrick Lamar kapta;
  • az év felvétele díjat Lizzo kapta az About Damn Time-ért;
  • a legjobb rockalbumért és a legjobb metál teljesítményért járó díjat is az európai turnéját lemondó Ozzy Osbourne zsebelte be.

Az idei Grammyn megemlékeztek az utóbbi időben elhunyt előadókról is, köztük volt Olivia Newton-John, Irene Cara, David Crosby és Jeff Beck is. Offset pedig Without You című számot adta elő – ezt a dalt unokaöccse és zenésztársa, Takeoff tragikus halála után írta. A tavalyi gáláról írt cikkünk ide kattintva érhető el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!