Spielberg, Zendaya, Guillermo del Toro és a Sárkányok háza is kapott Golden Globe-ot

2023. január 11. – 07:09

frissítve

Spielberg, Zendaya, Guillermo del Toro és a Sárkányok háza is kapott Golden Globe-ot
Steven Spielberg a gálán – Fotó: Kevork Djansezian / NBC / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda hajnalban rendezték az idei Golden Globe-díjátadót, amely idén ismét visszatért a képernyőre, miután tavaly – a korábbi botrányok után, amikre később visszatérünk – egy rövid, 90 perces zártkörű eseményként tartották meg jelöltek és vörös szőnyeg nélkül. Az eseményen virtuális beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit Sean Penn „mutatott be” a résztvevőknek.

Az idei díjakat mások mellett az alábbiak kapták:

  • Sárkányok háza – legjobb sorozat, dráma kategória (a Trónok harca előzménysorozatát végigkövettük a Telexen, ez a záróepizódról szóló cikkünk)
  • Fehér lótusz – legjobb tévéfilmsorozat (a második évadról itt írtunk)
  • Abbott Elementary – legjobb vígjáték- vagy zenés sorozat
  • Jeremy Allen White – legjobb férfi színész (The Bear című sorozat, amiről itt írtunk)
  • Zendaya – legjobb színésznő (Eufória című sorozat, amiről a „sorozatok-amikről-nem-írtunk” cikkünkben írtunk)
  • Steven Spielberg – legjobb rendezés (a Fabelman család című játékfilm, ami egyben a legjobb film díját is elnyerte)
  • Evan Peters – legjobb férfi színész (a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmerről szóló sorozat, amiről itt írtunk)
  • Colin Farrell – legjobb férfi színész (The Banshees of Inisherin című játékfilm)
  • Cate Blanchett – legjobb színésznő (Tár című játékfilm)
  • Michelle Yeow – legjobb színésznő (Minden, mindenhol, mindenkor című játékfilm, amiről itt írtunk)
  • Austin Butler – legjobb színész (Elvis című játékfilm, itt írtunk róla)
  • Kevin Costner – legjobb színész (Yellowstone című sorozat, amelyről 2021 végi sorozatok-amikről-nem-írtunk cikkünkben írtunk)
  • Guillermo del Toro – a Pinokkió című animációs filmért
  • Angela Bassett és Ke Huy Quan – játékfilmek legjobb mellékszereplői (Fekete Párduc 2. – Black Panther: Wakanda Forever és Minden, mindenhol, mindenkor); Bassett ezzel történelmet írt, ő lett az első olyan színész, aki egy Marvel-filmben nyújtott alakításáért színészi kategóriában Globe-ot nyert
  • Eddie Murphy – Cecil B. DeMille-életműdíj

A felsorolt díjazottak közül nem vett részt a gálán és nem vette át a díját Zendaya és Cate Blanchett.

A Golden Globe hírnevét az elmúlt években, ahogy írtuk, botrányok tépázták meg, aminek a hatására például Tom Cruise mindhárom szobrát visszaadta. Brendan Fraser pedig novemberben azt mondta: akkor sem megy el az idei díjátadóra, ha esetleg díjat kapna, mivel állítása szerint korábban a szervező HFPA volt elnöke szexuálisan zaklatta egy díjátadón. Fraser végül valóban jelölt volt, és valóban nem vett részt a gálán.

„A Golden Globe olyan Hollywoodban, mint a kellemetlen rokon, aki feltűnik az összes családi ünnepségen” – írtuk a díjról egy korábbi cikkünkben, felidézve: annak szervezőjét, a Hollywood Foreign Press Associationt (HFPA) szinte rendszeresen megtalálja a botrány. Nevezetesen az, hogy a tagok általában korruptak, lefizethetőek, különböző juttatásokkal, luxusajándékokkal, vagy egyszerűen híres emberek közelségével el lehet érni náluk, hogy egy bizonyos stúdió filmjére vagy annak a filmnek a főszereplőjére szavazzanak.

De mi is ez a HFPA? Olyan szervezet, amely tagjai Kaliforniában élő, külföldi lapoknak, tévéknek tudósító vagy saját YouTube-csatornával rendelkező újságírók vagy „újságírók” (illetve a díjról döntők között van 2022 óta 103 újságíró a világ különböző tájairól, köztük egy magyar filmes újságíró, Csákvári Géza is).

A HFPA tagjai között szerepel például a magyar Návai Anikó, aki 2020-ban név szerint felmerült egy bírósági ügyben, amikor a Kjersti Flaa nevű norvég újságíró benyújtott egy keresetet, amiért a HFPA szerinte kartellszerű működése miatt nem nyert tagfelvételt. A kereset szerint a tudomására jutott egy beszélgetés, amiben Návai kifejtette: előbb szavazna egy kutyára, mint egy bizonyos új tagra. Flaa végül elvesztette a pert, és a bíróság a fellebbezését is elutasította.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!