Kanadai-iráni film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

2022. július 9. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című, kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A 45 éves, Teheránban élő rendező a filmszemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől – írja az MTI.

A nyertes film főhőse egy fiatal úszó, Omid (perzsául reményt jelent) aki egy fontos versenyre készül, de ezt megnehezítik azok az intrikák és elvárások, amik nemcsak saját családtagjai, de a tágabb közössége felől is érkeznek. A film Foroughi második nagyjátékfilmje a 2017-ben debütált Ava után.

Közép-Európa legfontosabb filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere. A fesztiválzsűri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál színész a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta. Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

(címlapkép: First Generation Films)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!