Avatar 2-trailer: 24 óra, 148 millió néző

2022. május 12. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Két napja jelent meg az év egyik legjobban várt filmje, az Avatar 2 előzetese, és a hivatalos adatok szerint az első 24 órában az összes online platformon összesen 148,6 millió nézője volt (pontosabban ennyiszer indították el összesen a videót, biztosan sokan voltak, akik többször is megnézték). Az első napos trailer-nézettséget a marketingesek fontos mérőszámnak tekintik, jól tükrözi ugyanis az adott film körüli érdeklődést.

Ebből a szempontból a 148 milliós szám elsőre óriásinak tűnik, de valójában azért mégsem olyan magas, mint azt minden idők legnagyobb mozis bestsellerének folytatásától várná az ember. A jelenlegi csúcstartó ebben a sportágban a Pókember: Nincs hazaút 2021 augusztusában debütált előzetese, ami 25 óra alatt 355 milliós nézettséget produkált. A második és a harmadik helyen is az Avengers: Végjáték áll, aminek a 2018. decemberi trailere 289, a pár hónappal későbbi, márciusi 268 millió videóindítást produkált. De még az idei év toplistáján is csak a harmadik helyre jön be az új Avatar, a Gyűrűk ura tévésorozat (257 millió) és a Thor: Love and Thunder (209 millió) mögött.

Az Avatar 2009-ben minden mozis rekordot megdöntött, és James Cameron rendező többször is megmutatta már, hogy képes legendás filmekhez még jobb folytatást csinálni, lásd például az Alienst vagy a Terminator 2-t. Csakhogy 2009 óta nagyot változott a mozis világ. A képregényes-szuperhősös filmek, amik már jó ideje nyomasztóan uralkodnak a mozikban (a pénztáraknál legalábbis biztosan), akkoriban még csak egy érdekes kísérletnek számítottak, a Marvel moziuniverzuma éppen csak elkezdte az építkezést az első Vasemberrel.

Az Avatar látványvilága, a CGI-karakterek ma már általánosnak számítanak a nagyobb költségvetésű filmekben, a korszakalkotónak szánt 3D-s megvalósítás azóta eltűnt a süllyesztőben. Ráadásul a film, annak ellenére, hogy hatalmas nézettséget produkált, a popkultúrában nem igazán tudott megragadni. Nincsenek igazán kultikussá vált, emlékezetes karakterei, jelenetei, idézhető mondatai. Nincs igazi rajongótábora, legalábbis olyan értelemben, ahogy egy Star Warsnak, Harry Potternek vagy a Marvel/DC képregényhőseinek van.

Ráadásul az Avatar 2 nem csak egy egyszerű folytatás, Cameron 5 részesre tervezi a teljes ciklust, az idén decemberi második rész után '24-ben, '26-ban, és '28-ban egy-egy új epizóddal. A második és harmadik rész forgatása együtt zajlott, a negyedik-ötödik részből még csak forgatókönyv van meg. Iparági hírek szerint a négy új Avatar-film forgatási költsége egymilliárd dollár körül alakul, amihez nagyjából még egyszer ennyi egyéb költséget (nagyrészt marketing) lehet hozzászámolni. Ráadásul a mozis jegybevételek átlagosan fele-fele arányban oszlanak meg a mozi és a film forgalmazója között. Vagyis az Avatar-folytatásoknak egyenként egymilliárd dollár körül kell termelniük a mozikban, hogy kijöjjenek nullszaldóra, és csak ezután kezdenek nyereséget hozni.

Ez persze bőven nem megugorhatatlan szint: az első Avatar 3 milliárd közelében jár, és a Covid előtti években évi 5-6 filmnek stabilan megvolt a milliárdos álomhatár. A világjárvány óta azonban ez csak egy filmnek, a Pókember: Nincs hazaútnak sikerült.

Az Avatar 2 premierje december 16-án lesz, addig lehet a trailert újranézni:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!