Romániából telepítenek hiúzokat Németországba

2024. május 22. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen tíz hiúzt telepítenek Romániából Németországba a faj ottani genetikai helyreállítása céljából - írja a BizBrasov az erdőgazdálkodási ügynökség, a Romsilva tájékoztatására hivatkozva.

A Suceava, Neamţ, Bacău és Vrancea megyei erdőkből származó példányokat 2027 végéig szállítják Németországba. Az első hiúzt, Viorelt nemrég engedték szabadon a Türingiai-erdőben egy fogságban született németországi példánnyal, Fridával egyszerre.

A tájékoztatás szerint a Türingiai-erdőben jelenleg három elszigetelt, nagyon kis egyedszámú populáció található, viszont a területen található egyedek fontos szerepet játszanak a közép- és nyugat-európai hiúzpopuláció helyreállításában.

Egy stabil hiúzpopuláció a türingiai erdőben összeköthetné a közép- és dél-németországi, valamint a Csehországban található két populációt.

A Wikipedia szerint a hiúzok testhossza 1 m körül mozog, további 15-25 cm-t tesz ki az állat farka. Marmagassága átlagosan 70 cm. Pettyes bundája és sajátos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt (pamacs), amelyet a régebbi időkben fülpamatnak is neveztek. Hallása, tapintása fejlett, remekül rejtőzködik. Hosszú végtagjai és izmos teste még a mély hóban is lehetővé teszik, hogy egyetlen, 3-4 m-es ugrással támadja meg áldozatát. Erős, éles karmú mancsa a sikeres zsákmányfogást segíti.

A hiúz egyébként Románia nemzeti állata.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!