Világbank: Romániának a GDP 3 százalékát kellene befektetnie az energetikai szektor zöld átállásába

2023. október 24. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a szén-dioxid-mentesített energiaágazat fejlesztéséhez szükséges beruházásokat 356 milliárd dollárra, a GDP mintegy 3%-ára becsüli 2050-ig Romániában a Világbank, derül ki az intézmény kedden közzétett jelentéséből.

Az elemzés szerint ugyanakkor Románia csaknem háromszorosára növelheti nemzeti jövedelmét a következő 30 évben, ha az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség javítására és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket hajt végre, emeli ki összefoglalójában az Agerpres.

Románia 2030-ra elérheti, hogy az 1990-es szinthez képest 55%-al csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, de ahhoz, hogy 2050-re elérhesse a karbonsemlegességet, jelentős és összehangolt politikai fellépésre és finanszírozásra lesz szükség, áll a jelentésben.

A Világbank szakértői szerint az energetikai szektorban kulcsfontosságú a zöld átmenet, ugyanis

jelenleg Románia energiaszükségletének 72%-át fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, és szén-dioxid-kibocsátás 66%-át az energetikai szektor termeli, amit a mezőgazdaság (17%) és az ipar (12%) követ.

A jelentés szerint ahhoz, hogy Románia a karbonmentesítési céloknak megfelelően 2050-re nullára csökkentse a kibocsátást, jelentősen változtatnia kell az energiatermelésen és -fogyasztáson, és ki kell terjesztenie a gazdaság villamosítását. „A rövid távú prioritások között kell szerepelnie az energiahatékonyság gyors javításának, a megújuló energiaforrások széles körű alkalmazásának és a gazdaság nagyobb mértékű villamosításának – különösen a közúti közlekedésben, a könnyűiparban és az épületek fűtésében” – olvasható a dokumentumban.

A jelentés kitér arra is, hogy miközben az energiatermelésből származó kibocsátások csökkentése már létező és megfizethető technológiákon alapulhat, Románia számára nagyon fontos megalapozni azoknak az ágazatoknak (pl. a nehézipar, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás és a teherszállítás) a hosszú távú szén-dioxid-mentesítését, amelyekben nehezen megvalósító a kibocsátáscsökkentés.

A világbanki szakértők megállapítják, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csökkentése hozzájárulna az ország energiabiztonságához.

Emlékeztetnek arra, hogy bár Románia Közép- és Kelet-Európa legnagyobb olaj- és gáztermelője, a szükséges energia 32,1 százalékát még mindig importálja, ami növeli az ország kitettségét az ingadozó globális energiaáraknak és a lehetséges ellátási zavaroknak.

A jelentés szerint 2021-ben Románia villamosenergia-termelésének mintegy 36 százaléka fosszilis tüzelőanyagokból, a fennmaradó 64 százalék megújuló energiaforrásokból és nukleáris energiából származott. A világbanki szakértők úgy vélik, hogy az áramtermelés szén-dioxid-mentesítéséhez rövid távon a szénerőművekben termelt villamos energia fokozatos kivonását teszi szükségessé 2032-ig. Ez azonban azzal járhat, hogy gazdasági növekedésből és a villamosítás kiterjesztéséből eredő áramigény nyomást gyakorol majd az ellátásra.

A jelentés szerint ennek ellensúlyozására Romániának három fontosabb eszköz áll rendelkezésére:

  • A nem fosszilis tüzelőanyagokból történő energiatermelés növelése, mivel Románia rendelkezik Délkelet-Európa legnagyobb, évi 23 terrawattra becsült szélerőmű-potenciáljával.
  • A gáztüzelésű energiatermelés növelése. Az 2021-2030-as időszakra vonatkozó országos integrált energiaügyi és éghajlatváltozási terv (PNIESC) szerint 2030-ig további 1400 Megawatt gáztüzelésű termelőkapacitásra van szüksége az országnak ahhoz, hogy a rendszer megfelelően rugalmas legyen a megújuló energia nagyobb mértékű felhasználásához.
  • Az energiahatékonyság és energiatakarékosság. Ezeken a területeken a pénzintézet szakértői szerint elengedhetetlen az előrelépés az áramellátásra nehezedő nyomás csökkentése, a kibocsátások költséghatékony mérséklése, az ipari versenyképesség növelése és a végfelhasználók számára olcsóbb villamos energia előállítása érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!