Világbank: Romániának a GDP 3 százalékát kellene befektetnie az energetikai szektor zöld átállásába

2023. október 24. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a szén-dioxid-mentesített energiaágazat fejlesztéséhez szükséges beruházásokat 356 milliárd dollárra, a GDP mintegy 3%-ára becsüli 2050-ig Romániában a Világbank, derül ki az intézmény kedden közzétett jelentéséből.

Az elemzés szerint ugyanakkor Románia csaknem háromszorosára növelheti nemzeti jövedelmét a következő 30 évben, ha az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség javítására és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket hajt végre, emeli ki összefoglalójában az Agerpres.

Románia 2030-ra elérheti, hogy az 1990-es szinthez képest 55%-al csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, de ahhoz, hogy 2050-re elérhesse a karbonsemlegességet, jelentős és összehangolt politikai fellépésre és finanszírozásra lesz szükség, áll a jelentésben.

A Világbank szakértői szerint az energetikai szektorban kulcsfontosságú a zöld átmenet, ugyanis

jelenleg Románia energiaszükségletének 72%-át fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, és szén-dioxid-kibocsátás 66%-át az energetikai szektor termeli, amit a mezőgazdaság (17%) és az ipar (12%) követ.

A jelentés szerint ahhoz, hogy Románia a karbonmentesítési céloknak megfelelően 2050-re nullára csökkentse a kibocsátást, jelentősen változtatnia kell az energiatermelésen és -fogyasztáson, és ki kell terjesztenie a gazdaság villamosítását. „A rövid távú prioritások között kell szerepelnie az energiahatékonyság gyors javításának, a megújuló energiaforrások széles körű alkalmazásának és a gazdaság nagyobb mértékű villamosításának – különösen a közúti közlekedésben, a könnyűiparban és az épületek fűtésében” – olvasható a dokumentumban.

A jelentés kitér arra is, hogy miközben az energiatermelésből származó kibocsátások csökkentése már létező és megfizethető technológiákon alapulhat, Románia számára nagyon fontos megalapozni azoknak az ágazatoknak (pl. a nehézipar, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás és a teherszállítás) a hosszú távú szén-dioxid-mentesítését, amelyekben nehezen megvalósító a kibocsátáscsökkentés.

A világbanki szakértők megállapítják, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csökkentése hozzájárulna az ország energiabiztonságához.

Emlékeztetnek arra, hogy bár Románia Közép- és Kelet-Európa legnagyobb olaj- és gáztermelője, a szükséges energia 32,1 százalékát még mindig importálja, ami növeli az ország kitettségét az ingadozó globális energiaáraknak és a lehetséges ellátási zavaroknak.

A jelentés szerint 2021-ben Románia villamosenergia-termelésének mintegy 36 százaléka fosszilis tüzelőanyagokból, a fennmaradó 64 százalék megújuló energiaforrásokból és nukleáris energiából származott. A világbanki szakértők úgy vélik, hogy az áramtermelés szén-dioxid-mentesítéséhez rövid távon a szénerőművekben termelt villamos energia fokozatos kivonását teszi szükségessé 2032-ig. Ez azonban azzal járhat, hogy gazdasági növekedésből és a villamosítás kiterjesztéséből eredő áramigény nyomást gyakorol majd az ellátásra.

A jelentés szerint ennek ellensúlyozására Romániának három fontosabb eszköz áll rendelkezésére:

  • A nem fosszilis tüzelőanyagokból történő energiatermelés növelése, mivel Románia rendelkezik Délkelet-Európa legnagyobb, évi 23 terrawattra becsült szélerőmű-potenciáljával.
  • A gáztüzelésű energiatermelés növelése. Az 2021-2030-as időszakra vonatkozó országos integrált energiaügyi és éghajlatváltozási terv (PNIESC) szerint 2030-ig további 1400 Megawatt gáztüzelésű termelőkapacitásra van szüksége az országnak ahhoz, hogy a rendszer megfelelően rugalmas legyen a megújuló energia nagyobb mértékű felhasználásához.
  • Az energiahatékonyság és energiatakarékosság. Ezeken a területeken a pénzintézet szakértői szerint elengedhetetlen az előrelépés az áramellátásra nehezedő nyomás csökkentése, a kibocsátások költséghatékony mérséklése, az ipari versenyképesség növelése és a végfelhasználók számára olcsóbb villamos energia előállítása érdekében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!