Továbbra is tojásba fecskendezett rovarirtóval mérgezhetik az állatokat Nagyszalonta környékén

2023. április 26. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, folytatódik az állatok rovarirtóval történő mérgezése Nagyszalonta környékén. Kedden egy barna rétihéja tetemét találták meg a kisváros egyik utcájában, mellette néhány gyanús tojással, számolt be az esetről a Bihoreanul.

Az elhullott madártól a Milvus Csoport képviselői értesítették a bihari környezetvédelmi őrséget. A nagytestű, védett madáron nem voltak olyan sérülésnek nyomai, ami a halálát okozhatta volna. Ugyanakkor az állat közelében néhány gyanús tojás találtak, amelyeket valószínűleg megmérgeztek.

A környezetvédelmi hatóságok átvizsgálták a környéket, de más elhullott állatot vagy gyanús tojást nem találtak. Az illetékes közegészségügyi hatóság vizsgálatokat folytat annak megállapítására, hogy milyen anyagot nyelhetett le a madár, ami végül a halálát okozta, illetve mit tartalmazhatnak a közelében talált tojások.

Nem ez az első eset, hogy Nagyszalonta környékén a helyiek döglött madarakat találtak, és nem lenne meglepő, ha kiderülne, mérgezett tojások okozták az állat vesztét. A korábbi években már végeztek vizsgálatokat, amiből kiderült, oxamil hatóanyagú, Vydate nevű halálos növényvédő szert fecskendeztek a tojásokba, amivel számos állat halálát okozták. Akkor többen is a területet használó vadásztársaságot gyanúsították meg, a hatósági eljárások azonban szerre kudarcot vallottak, így senkit sem vontak még felelősségre az illegális tevékenységért.

Nagy Attila, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi szakértője 2020-ban azt nyilatkozta a Transindexnek, évek óta folyik a vadállatok mérgezése a környéken. Az ornitológus akkor azt mondta: nagy valószínűséggel a rókákat és a szarkákat akarják ily módon irtani, azonban a méreg nem válogat.

A helyi vadásztársaságnak jelentős bevételeik származnak az oda érkező bérvadászokból, így a céljuk pedig az, hogy minél több kilőhető fácán és nyúl legyen a környéken. Mivel a szarkák eléggé sok fácántojást esznek, a rókák pedig meglehetősen sok fácánt és nyulat fognak, ezeket érdekükben áll irtani, vélekedett akkor a szakember.

A Bihoreanul azt is megjegyzi, hogy a román-magyar határ másik oldalán is találtak elhullott madarakat. Mórhalom közelében 10 elhullott ragadozómadarat találtak. Ott a nyomok alapján arra jutottak, hogy a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen. A Kiskunsági Nemzeti Park arra figyelmeztet, aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és azonnal értesítse a hatóságokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!