Elkészült a kihalással fenyegetett romániai madárfajok listája, több mint 40 faj érintett

2022. december 6. – 09:48

frissítve

Elkészült a kihalással fenyegetett romániai madárfajok listája, több mint 40 faj érintett
Rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) a Duna-Deltában – Fotó: Michel Rauch / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a madárfajok Vörös listája, ami a kihalással fenyegetettségüket méri, tájékoztat a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye. A Vörös listát a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium állította össze a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoporttal közösen.

Az „élet barométereként” is hívott Vörös lista olyan egyértelműen meghatározott paraméterek alapján méri a madarak kihalásának veszélyét, mint a populáció mérete, annak változása és a faj romániai elterjedési területe. A lista összeállításához 259 fajt elemeztek, az összes rendszeresen költő hazai fajt és néhány téli vendéget. A 259 vizsgált fajból 12 madárfaj tűnt el a romániai költőállományból az elmúlt évszázadban. Összesen 43 faj (16,6%) veszélyeztetett (kihalással fenyegetett), 27 faj (10,42%) mérsékelten fenyegetett (NT) és 180 faj (69,5%) jelenleg nem veszélyeztetett.

Az elemzés szerint hét faj tartozik a súlyosan veszélyeztetett (CR) kategóriába, közülük hat a költési időszakban: kerceréce (Bucephala clangula), kis bukó (Mergellus albellus), barna kánya (Milvus migrans), parlagi sas (Aquila heliaca), túzok (Otis tarda), kacagó csér (Gelochelidon nilotica), míg a kis lilik (Anser erythropus) a telelési időszakban minősül veszélyeztetettnek.

„Az antropogén eredetű hatások a vizes és a nyílt élőhelyeken, például a réteken, legelőkön, szántóföldeken élő madárfajok esetében a legintenzívebbek. Ezek az élőhelyek adnak otthont a legtöbb veszélyeztetett vagy negatív populációs trendet mutató fajnak. A nyílt élőhelyeket egyre inkább veszélyezteti a növekvő intenzitású mezőgazdaság, a rovarirtó szerek használata és a monokultúrák, amelyeket a termelők előnyben részesítenek a foltos, mozaikos földekkel szemben. A vizes élőhelyeket a lecsapolás, a haltenyésztés vagy éppen az intenzív halászat veszélyezteti. Ezekhez a fenyegetésekhez és az antropogén eredetű nyomásokhoz jön még az éghajlatváltozás hatása” – idézi a közlemény Ciprian Fântânăt, a SOR természetvédelmi igazgatóját. A Vörös listát jóváhagyó rendelet itt tekinthető meg.

95 faj szerepel a nemzeti érdekű fajok listáján

A Vörös lista eredményei alapján ugyanakkor elkészült a kiemelt jelentőségű fajok listája, amely 95 olyan fajt tartalmaz, amelyek megőrzéséért Románia nagy felelősséggel tartozik. Tizenkilenc olyan fajt is azonosítottak, amelyek igen nagy arányban (az európai populáció több mint 30%-a) fordulnak elő Romániában. E fajok esetében Romániának különleges felelőssége van abban, hogy biztosítsa e populációk fennmaradását. A 19 faj közül három faj nemzeti vagy globálisan veszélyeztetett státuszú: a rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus), amely nemzeti szinten veszélyeztetett, mivel a teljes populáció Románia egy területén fészkel, a vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), amely nemzeti és globális szinten is veszélyeztetett, és kis őrgébics (Lanius minor), amely nemzeti szinten veszélyeztetett.

Kis őrgébics (Lanius minor) – Fotó: Ali Ihsan Ozturk / Anadolu Agency / AFP
Kis őrgébics (Lanius minor) – Fotó: Ali Ihsan Ozturk / Anadolu Agency / AFP

A tájékoztatásban megjegyzik, hogy ez az első olyan Vörös lista, amelyet a román állam, hivatalos miniszteri rendelettel (2015/2022-es számú) jóváhagyott.

A Vörös lista kidolgozásában fontos szerepet játszott a SOR és a Milvus Csoport közötti együttműködés, valamint az nagy mennyiségű adat, amelyet a két szervezet a három évtizedes tevékenysége alatt gyűjtött össze a monitoring programjai során.

„Az adatok jelentős részét a Környezetvédelmi Minisztérium projektjének részeként gyűjtöttük, de az évek során a monitoring programjainkban összegyűjtött információk nélkül a Vörös listára vonatkozó adatok nem lennének olyan pontosak. Ezért szeretnénk megköszönni a megfigyelési programokban részt vevő önkénteseknek az általuk minden évben végzett munkát – hiszen ez a fantasztikus természetvédelmi eredmény elsősorban nekik köszönhető” – idézik Papp Tamást, a Milvus Csoport elnökét.

A Vörös lista összeállítása az első lépés a sűrgős védelemre szoruló fajok azonosításában, hiszen megteremti a jogi keretet azon védelmi intézkedések rangsorolásához, amelyek biztosíthatják a romániai madárfajok fennmaradását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!