WWF Románia: olyan zöldenergia projektek megvalósítását segíti elő az EU, amelyek károsíthatják a biodiverzitást

2022. november 25. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU felgyorsítja a megújulóenergia-projektek engedélyezési folyamatát, erre vonatkozóan november 24-én az Energia Tanács rendkívüli ülésén egy rendeletet is elfogadott. A rendelet elfogadásának sürgősségét a háború és az energiaválság kapcsán közegészségügyi és közbiztonsági szempontokkal indokolták az európai döntéshozók.

Az Európai Tanács közleménye szerint a rendelet sürgős és célzott intézkedéseket fog bevezetni az olyan konkrét technológiákra és projekttípusokra vonatkozóan, amelyekben a legnagyobb lehetőség rejlik arra, hogy a megújuló energiát mielőbb szélesebb körben alkalmazzák, és amelyek a legkisebb hatással vannak a környezetre.

„Újabb lépést tettünk a magas energiaárak elleni küzdelem, az energiaellátás biztonságának javítása és az orosz energiaforrásoktól való függőségünk csökkentése érdekében. A megújuló energiaforrások mennyiségének a hálózatainkban való növelésével csökkenteni tudjuk a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényünket, és mérsékelni tudjuk az energiaszámlákat. Ezekkel a szabályokkal felgyorsítjuk a gyakran túl hosszadalmas és nehézkes engedélyezési eljárásokat”

– nyilatkozta a döntést követően Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Az új ideiglenes szabályok maximális határidőket fognak meghatározni meg a napenergiát hasznosító berendezések engedélyezésére, a meglévő megújulóenergia-erőművek korszerűsítésére (erőmű-átalakításokra) és a hőszivattyúk telepítésére vonatkozóan.

A WWF Románia Facebook-bejegyzésben reagált az EU-s döntésre, szerintük a döntés elhamarkodott: a rendelet révén olyan zöldenergia projektek megvalósítását segíti elő az EU, amelyek károsíthatják a természetet és amelyeknek súlyos következményei lehetnek a biodiverzitásra nézve.

Különösen aggasztónak tartják, hogy a rendelet nemcsak az új kérelmekre vonatkozik, hanem a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárásokra is, például így azok a vízenergia-projektek vagy zöldnek mondott energiaelőállítást célzó beruházások is megvalósíthatóak lesznek, amelyeket a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt állítottak le és amelyek károsíthatják a folyókat és azok biodiverzitását.

A WWF Románia szerint ezentúl még a vitatott projetek is könnyedén megkapják az engedélyt, a kezdeményezőiknek ugyanis mindössze egy indoklást kell benyújtaniuk arra vonatkozóan, hogy projektjüknek nincs alternatívája. A környezetre gyakorolt negatív hatás esetén néhány kompenzációs intézkedést kell kidolgozniuk, azonban a WWF szerint ez a kikötés teljesen abszurd, hiszen ezek az intézkedések nem tudják pótolni az elveszett természeti értéket.

„Más civil szervezetekkel együtt a WWF Románia aggodalommal követi mind országos, mind európai szinten a közelmúltban meghozott jogalkotási intézkedéseket, amelyek együttesen megnyitják az utat a természetrombolás előtt, ráadásul az európai polgárok pénzén” – figyelmeztet a WWF Románia.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!