Tusnádfürdőn próbálja ki a medvék és emberek békés együttélését célzó projektjét a WWF

2022. november 4. – 15:05

frissítve

Tusnádfürdőn próbálja ki a medvék és emberek békés együttélését célzó projektjét a WWF
Barna medve – Fotó: Sergio Pitamitz / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek” jelszóval hirdet kísérleti projektet a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezete Tusnádfürdő polgármesteri hivatalával és az ACCENT GeoÖkologiai Szervezettel közreműködésben. A Medvék Hónapja kampány keretében adományokat gyűjtenek a megvalósításához.

A WWF honlapján olvasható közlemény szerint a kísérleti projekt célja hosszú távú megoldást találni azokra a problémákra, amelyek egyre gyakrabban felmerülnek a barna medvék által sűrűn lakott területeken, úgy, hogy azzal a lakosság biztonságát és a nagyvadak életét is védjék. Az intézkedéseket reményeik szerint később más települések is gyakorlatba ültetik.

Románia bizonyos régióiban valós társadalmi problémává vált a medvék jelenléte, ezt azonban a médiában gyakran egyoldalúan mutatják be, súlyos veszélyt sugallva, mutat rá a közlemény. „Emiatt a faj és az ökoszisztémában betöltött szerepének megítélése egyre negatívabb, amit különböző érdekcsoportok a medvék védettségének csökkentésére használnak fel. Közben a természetvédők a szigorú védelem fenntartásáért harcolnak, a gyakori konfliktusok ellenére. Az utóbbi években egyre megosztóbb téma a medvék védelme, a különböző véleményeket ki kellene békíteni egymással. Ez volt a projektünk kiindulópontja” – mondta Cristian Papp, a WWF romániai szervezetének vadon élő állatokért felelős munkatársa.

„Mindannyian a medvék megőrzését és az emberek biztonságát szeretnénk, és ennek érdekében tartós megoldásokra van szükség, az érdekelt felek felelősségvállalásával és bevonásával. A barna medve mindig jelen volt a településünk környékén. A környék jelképes eleme. Olyan megoldást keresünk Tusnádfürdőn, ami a lakosok és turisták biztonságát szavatolná a medve védelmével egyidőben” – nyilatkozta Butyka Zsolt, a város polgármestere.

A projekt keretében megpróbálnák minél hatékonyabban távol tartani a medvéket a lakott területtől: megerősítenék és jobban kiépítenék az elektromos kerítés-rendszert, olyan szeméttárolókat helyeznének el, amelyek nem vonzzák a vadakat és fokozottan figyelnék a környéken megjelenő medvéket. Másrészt a helyi lakosságot és a turistákat tájékoztatnák a „medvés” környezetnek megfelelő magatartásról, arról, hogy ne hagyják ott bárhol a szemetet, ne keressék este a találkozást a medvével egy jól sikerült fotó reményében. Emellett tudatosítanák bennük, hogy az ő felelősségük hozzájárulni a korábbi egyensúly visszaállításához.

A tusnádfürdői kísérleti projektet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem is támogatja. A közlemény Hartel Tibor ökológust, az egyetem tanárát idézi, aki szerint a klímaváltozás kontextusában a helyi közösségek kulcsszerepet játszanak majd a nagyvadak védelmében, ezért segíteni kell őket. Mint hozzátette, ilyen közösség a tusnádfürdői is, amely rendkívül toleráns a medvékkel szemben és szeretne úgy hasznot húzni a faj jelenlétéből, hogy a medvék és az emberek is biztonságban legyenek.

A kísérleti projekt költségvetése 400 ezer lej, ebből a WWF jelenleg 90 ezer lejjel rendelkezik, a fennmaradó összeget pedig novemberben adományokból gyűjtenék össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!