Tusnádfürdőn próbálja ki a medvék és emberek békés együttélését célzó projektjét a WWF

2022. november 4. – 15:05

frissítve

Tusnádfürdőn próbálja ki a medvék és emberek békés együttélését célzó projektjét a WWF
Barna medve – Fotó: Sergio Pitamitz / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek” jelszóval hirdet kísérleti projektet a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezete Tusnádfürdő polgármesteri hivatalával és az ACCENT GeoÖkologiai Szervezettel közreműködésben. A Medvék Hónapja kampány keretében adományokat gyűjtenek a megvalósításához.

A WWF honlapján olvasható közlemény szerint a kísérleti projekt célja hosszú távú megoldást találni azokra a problémákra, amelyek egyre gyakrabban felmerülnek a barna medvék által sűrűn lakott területeken, úgy, hogy azzal a lakosság biztonságát és a nagyvadak életét is védjék. Az intézkedéseket reményeik szerint később más települések is gyakorlatba ültetik.

Románia bizonyos régióiban valós társadalmi problémává vált a medvék jelenléte, ezt azonban a médiában gyakran egyoldalúan mutatják be, súlyos veszélyt sugallva, mutat rá a közlemény. „Emiatt a faj és az ökoszisztémában betöltött szerepének megítélése egyre negatívabb, amit különböző érdekcsoportok a medvék védettségének csökkentésére használnak fel. Közben a természetvédők a szigorú védelem fenntartásáért harcolnak, a gyakori konfliktusok ellenére. Az utóbbi években egyre megosztóbb téma a medvék védelme, a különböző véleményeket ki kellene békíteni egymással. Ez volt a projektünk kiindulópontja” – mondta Cristian Papp, a WWF romániai szervezetének vadon élő állatokért felelős munkatársa.

„Mindannyian a medvék megőrzését és az emberek biztonságát szeretnénk, és ennek érdekében tartós megoldásokra van szükség, az érdekelt felek felelősségvállalásával és bevonásával. A barna medve mindig jelen volt a településünk környékén. A környék jelképes eleme. Olyan megoldást keresünk Tusnádfürdőn, ami a lakosok és turisták biztonságát szavatolná a medve védelmével egyidőben” – nyilatkozta Butyka Zsolt, a város polgármestere.

A projekt keretében megpróbálnák minél hatékonyabban távol tartani a medvéket a lakott területtől: megerősítenék és jobban kiépítenék az elektromos kerítés-rendszert, olyan szeméttárolókat helyeznének el, amelyek nem vonzzák a vadakat és fokozottan figyelnék a környéken megjelenő medvéket. Másrészt a helyi lakosságot és a turistákat tájékoztatnák a „medvés” környezetnek megfelelő magatartásról, arról, hogy ne hagyják ott bárhol a szemetet, ne keressék este a találkozást a medvével egy jól sikerült fotó reményében. Emellett tudatosítanák bennük, hogy az ő felelősségük hozzájárulni a korábbi egyensúly visszaállításához.

A tusnádfürdői kísérleti projektet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem is támogatja. A közlemény Hartel Tibor ökológust, az egyetem tanárát idézi, aki szerint a klímaváltozás kontextusában a helyi közösségek kulcsszerepet játszanak majd a nagyvadak védelmében, ezért segíteni kell őket. Mint hozzátette, ilyen közösség a tusnádfürdői is, amely rendkívül toleráns a medvékkel szemben és szeretne úgy hasznot húzni a faj jelenlétéből, hogy a medvék és az emberek is biztonságban legyenek.

A kísérleti projekt költségvetése 400 ezer lej, ebből a WWF jelenleg 90 ezer lejjel rendelkezik, a fennmaradó összeget pedig novemberben adományokból gyűjtenék össze.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!