Mesterséges szigeteket építenek a veszélyeztetett európai nyérceknek a Duna-deltában

2022. szeptember 4. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna-deltában speciális élőhelyeket alakítanak ki az európai nyérceknek – közölte vasárnap az Agerpres.

A nyérc az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb menyétféle kontinensünkön, jelenleg csak 5 országában él: Oroszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Ukrajnában és Romániában.

A nyérc Romániában elterjedt állatfajnak számított, az egyedek számát 1130-2280 közzé becsülték, főként vizes területeken éltek, tavak, folyók, patakok szakadékos partjain, esetleg a nádasok sűrű növényzete között. A nappalt barlangban, sziklahasadékokban vagy gyökerek alatt alussza végig. Tápláléka főleg kisebb halakból áll, de elfogyasztja a békákat és a folyami rákot, valamint a pézsmapockot és kisebb vízimadarakat is.

A Duna-delta Országos Kutatási és Fejlesztési Intézetének (INCDDD) közleménye szerint a nyércek számára most már az utolsó menedékhelynek számít a Duna-delta rezervátuma.

Az állatfaj Közép-Európából való eltűnésének oka többrétű, a szakértők elsősorban a környezeti változásoknak tudják be, különösen a vizes élőhelyek átalakítása, lecsapolása miatt. Az INCDDD által kiadott közleményben ugyanakkor az orrvadászatot, a kaotikus turizmust, a nádasok felégetését, a halászhajók zaját említik, de például azt is kiemelik, hogy rengeteg új épület jelent meg a nyércek természetes élőhelyein, ráadásul több autóút is keresztezi az útjukat, ami szintén nagy veszélyt jelent a számukra.

A nyércek számára kialakított ökoszisztémát a Nagy Infrastruktúra Operatív Program által finanszírozzák és valósítják meg, a szakemberek külön Facebook-oldalt is létrehoztak, ahol követni lehet a fejleményeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!