Csütörtökön volt az idei túlfogyasztás napja, mostantól „hitelből” élünk

2022. július 29. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Global Footprint Network számításai szerint 2022-ben június 28-ra esett a „Túlfogyasztás világnapja”, amikor az emberiség elfogyasztotta az összes olyan erőforrását, amit a Föld az idei évre fenntartható módon meg tud termelni. Az 1990-es évek elején kutatók által létrehozott mutató szerint 1,75 Földre lenne szükség ahhoz, hogy a világ népességét fenntartható módon lehessen ellátni.

„A Földnek számos készlete van, ezért még egy ideig kiszipolyozhatjuk azt, de nem használhatjuk túl örökké. Ez úgy működik, mint a pénzzel: egy ideig többet költhetünk, mint amennyit keresünk, egészen addig, amíg csődbe nem megyünk”- idézi Mathis Wackernagelt, a Global Footprint Network elnökét a phys.org.

Számítások szerint először 1970-ben lépte túl a Föld erőforrás-felhasználásának fenntartható szintjét. Akkor még december 29-ére esett az a nap, amikorra elhasználtuk a bolygónk egy évre elegendő erőforrásait. Az elmúlt 50 évben aztán egyre korábbra esett a túlfogyasztás világnapja, 2019-ben például július 29-re, 2020-ban a világjárvány miatt bevezetett korlátozásokkal három héttel későbbre, augusztus 22-re, míg 2021-ben aztán már ismét július 29. volt az a nap, amikor mindent feléltünk.

A teher nem egyenletesen oszlik el a Földön. Ha mindenki úgy élne, mint az amerikaiak, akkor március 13-ra esne a túlfogyasztás napja, ha a franciák mintájára élnénk, akkor május 5-re esne ez a nap.

A leginkább a katariak használják ki a földet, ha a bolygó lakossága úgy élne mint ők, akkor már február 10-én elérkezne a túlfogyasztás napja. A romániai életvitellel június 11-én, a magyarországival pedig május 30-án jönne el az a nap.

A civil szervezet szerint összességében a bolygó kapacitásának több mint felét (55 százalékát) az emberiség élelmezésére használjuk fel. A mezőgazdaság hozzájárul az erdőirtáshoz, az üvegházhatású gázok kibocsátásával az éghajlatváltozáshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez és az ökoszisztémák degradációjához, miközben az édesvíz jelentős részét használja fel. „Az élelmiszerek és nyersanyagok nagy részét az állatok etetésére használják fel, és az állatokat aztán elfogyasztjuk” – mondta el Pierre Cannet, a francia WWF-től.

A számítások szerint a húsfogyasztás felére csökkentésével 17 nappal lehetne eltolni a túlfogyasztás napját, az élelmiszer-pazarlás korlátozása pedig további 13 nappal tolná ki ezt a dátumot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!