Érdekképviselet és / vagy társadalomépítés?

2024. október 4. – 08:21

Érdekképviselet és / vagy társadalomépítés?
Kelemen Hunor háromszéki építőtelepeket látogat a júniusi helyhatósági és EP-választások előtt – Fotó: Kelemen Hunor hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Publicisztikai írásokban, szakmai elemzésekben egyaránt van példa arra, hogy elvárások, kifogások fogalmazódnak meg a romániai magyar kisebbségpolitika legfontosabbnak tartott szereplője, az RMDSZ tevékenységével kapcsolatban. Az aktuális kérdésfelvetés véleményem szerint inkább az lehetne, hogy kisebbségi helyzetben egy politikai szereplőnek van-e tényleges lehetősége arra, hogy a kisebbségi érdekvédelmen és érdekképviseleten túlmenően tényleges strukturális hatást gyakoroljon a kisebbségi társadalom egészére?

Ha van/volna ilyen lehetősége, akkor milyen területeken milyen hatás jöhetne számításba? Befolyásolható-e, alakítható-e, tervezhető-e, menedzselhető-e a kisebbségi társadalom olyan működési területe, mint például a népesség megélhetésének alakulása, a munkaerőpiaci helyzet, a tudásszerzéshez való hozzáállás, a munkamigráció, a vállalkozói attitűd, a társadalmi hálózatosodás, a szociális helyzet és mások?

De érvényes a kérdésfelvetés olyan területeken is mint a felsőfokú képzés, az elemi vagy az általános oktatás minősége, a színjátszás intézményi hálózata, az irodalmi élet, a tudományos könyvkiadás, a közszolgálati szerepet még hellyel-közzel emlegető média stb. Vagy ezek már/még nem a strukturális (rendszerjellegű) kisebbségpolitikai cselekvés terrénumai? Rá kell, rá lehet bízni a sokféle kisebb-nagyobb szereplőre?

Ha megnézzük a romániai magyar politikum 1989 utáni tevékenységét, akkor azt látjuk, hogy – a rendszerváltást követő első évtized intézményalapítási, hálózatszervezési, szakpolitikai kezdeményezései után – a politikai szereplők tényleges intézményes tevékenységét a gyakorlatban alapvetően az érdekvédelmi, érdekképviseleti paradigma határozta és határozza meg. (Emellett az utóbbi évtizedben nyilván jelen van a jelentősebb politikai-közéleti szereplők személyközpontú marketingtevékenysége is, amelynek szintén van valamilyen társadalomformáló hatása is, azonban ez külön elemzési téma.)

Ugyanakkor azt láthattuk és látjuk, hogy a romániai magyar társadalom strukturális alakítására vonatkozóan a magyarországi szakmai és politikai szereplőknek voltak és vannak olyan kezdeményezései és következetes cselekvési programjai (erre a kettős állampolgárság intézményétől az óvodaépítésen át a tudományos élet szervezéséig és az egyetemi oktatásig számos példa volt és van), amelyeknek a strukturális jellegű társadalomformáló hatása nyilvánvaló.

Elemzésre váró kérdés, hogy a romániai magyar politikum tevékenysége követhetne-e a mai kontextusban – az érdekvédelmi, érdekképviseleti munkán túlmenően – tényleges, strukturális jellegű társadalomalakító paradigmát? Ha igen, akkor milyen területen és milyen tartalommal? Van-e az ilyen jellegű tevékenységnek értelme ( valós társadalomformáló funkciója)? Ha van/volna, akkor az ilyen tevékenységnek van-e realitása a kivitelezést illetően (erőforrások és kompetenciák)?

A válasz nyilván szakmai munka nyomán lenne megfogalmazható, a politikai szereplők önigazoló érveire vagy éppen ellenérveire ebben az esetben nem nagyon érdemes támaszkodni. Érdemes lenne foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy ha lenne a mai kontextusban olyan intézményi szereplő, amely a kisebbségi társadalom egészére irányuló, strukturális jellegű alakításban ténylegesen érdekelt, illetve ezzel a feladattal programszerűen és ellenőrizhető módon foglalkozna, akkor ilyen tevékenységre milyen területeken, milyen módon és milyen eredményességgel volna reális esély?

A szakmai mérlegelésre, elemzésre váró területek sora többé kevésbé ismert: identitáspolitika, társadalmi nyilvánosság építése, népességmegtartás, iskolai-egyetemi képzés, kisebbségi intézmények építése, tudományművelés, életminőség, munkaerőpiac, értékrend, szociális hálózatok stb. Közülük nem kevés a politikai szereplők diskurzusában kisebbségi vállalásként, pártpolitikai célként ugyan megjelenik, a mai gyakorlat azonban a tényleges társadalomformálástól messze esik. Ez érthető, hiszen a politikai szerkezetek és működési módok napjainkban sikeresnek tartott modelljei rendszerint

nem a társadalom építésére, hanem annak uralására törekednek. Szemléletes példa erre a kulcsfontosságú intézmények feletti ellenőrzés, a média tulajdonlása, vagy a „a romániai magyar közösség konzervatív” típusú tematizációs kísérletek sora.

A társadalomépítési paradigmák elgondolását, kivitelezési módozataik és esélyeik mérlegelését nem a közéleti-politikai szereplőktől kell várni, és ezért rajtuk számonkérni sem érdemes. A kisebbségi érdekvédelmi és érdekérvényesítési politikai szerkezet és cselekvési modell szükséges és fontos szegmens, de a kisebbségi társadalom működésének csak egyik része. Nem a politikai paradigmák (meggyőződések, szervezeti keretek, működési módok) és nem is a sokszor és sokféle módon idézett kisebbségi ideológiai kánonok jelenthetik a kiindulópontokat a társadalom egészére irányuló strukturális hatások elgondolásához , hanem sokkal inkább a kisebbségi világ mai/holnapi társadalmi adottságai, működési módozatai, beállítódásai, igényei: azok a tényezők, amelyekre elvben érdemes lehet strukturális társadalomformáló szerepet, szervezeti formát és cselekvési modellt „rágondolni”.

Hasznos következtetéseket kínálhat a korábbi közéleti-politikai paradigmákkal való összevetés is.

A hol fölerősödő, hol elhalkuló „népszolgálati” paradigma a két világháború közti időszakból és a szocializmus korából is sok példát kínál a strukturális jellegű társadalomalakításra.

Ugyanezt mondhatjuk a romániai országos folyamatokhoz részben igazodó, azzal párhuzamosságokat kialakítani vágyó „modernizációs” paradigmáról is, akár a Maros Magyar Autonóm Tartomány korát nézzük, akár az 1960-as évek közepétől beindult modernizációs, életformaváltási folyamatokat. Amellett is lehet felhozni érveket, hogy a nyolcvanas évek romániai kisebbségellenes időszakában a kisebbségi elitek és intézmények tevékenysége vélhetően több strukturális jellegű, társadalomalakító hatást hordozott, mint a mai időszak érdekvédelmi paradigmája.

A fentiekben felvázolt, továbbgondolásra javasolt gondolatmenet nem kritikai, hanem problémafelvető jellegű. A kisebbségi társadalom sokezernyi kisebb-nagyobb, bottom-up-szerű működési egységre való tagolódása, ezen belül a lokalitások hangsúlyos szerepe társadalomtörténeti örökség, és napjainkban a kisebbségi társadalom működését alapvetően ez a szegmens alakítja. Erre még nyilván rátevődik az érdekszférákra való feldarabolódás (jellegzetes példa a tájegységek szerint tagolt kisebbségi média, a felsőoktatás, a színházművészet és sok egyéb). Ez olyan „lenti” társadalmi szegmens, amely működik a maga módján, hol sikeresen, hol kevésbé sikeresen és – a közéleti-politikai képviselet nélkül is – életben tartja a kisebbségi világot. A probléma legfeljebb annyi, hogy ezek tényleges társadalomalakító szerepéről keveset tudunk.

A kérdés az, hogy ezek mellett van-e szükség és van-e esély a mai helyzetben gyakorlatban is működtethető „fentről lefele” típusú társadalomformálási paradigmára, ha igen, akkor milyen területeken és milyen tényleges cselekvések formájában.

Ha összeül mondjuk egy grémium a romániai magyar egyetemi képzés (színház, néptánc, turizmus, vállalkozásfejlesztés, IT-fejlesztés stb.) alakulását, tervezését, szervezését tárgyalandó, akkor az eredménytelenség a megegyezési szándék/képesség hiányából adódik-e, vagy inkább abból, hogy a feladat kezelése eleve esélytelen, és maradjunk inkább az érdekvédelmi, érdekérvényesítési (értsd: identitásközpontú) paradigma működtetése mellett.

Illúziókat nem nagyon érdemes táplálni, mert az is kiderülhet, hogy a kisebbségi társadalom szintjén a sok kisebb-nagyobb pontszerű működési formát (intézmények, szervezetek, események) életben lehet tartani, de a közösség egészére irányuló strukturális hatás esélye egyre több területen már nem reális célkitűzés. Célszerű lenne sorban megvizsgálni a még számításba jövő cselekvési területeket. A válasz ma nyitott, hogy mire van/volna esély és mire nem. Ugyanakkor a válasz nem hit vagy ideológiai meggyőződés kérdése. Sokkal inkább függ a kisebbségi társadalom ritkábban tárgyalt vagy kevésbé ismert adottságaitól, illetve attól a szűkebb-tágabb kontextustól (nemzetállami törekvések, globális trendek), amely ennek a kisebbségi társadalomnak a mai működését különféle módon keretezi. Három évtized múltán egy ilyen típusú „újraleírási” folyamat napirendre vételét érdemes megfontolni.

A szerző erdélyi magyar antropológus, szociológus, a Sapientia EMTE oktatója, az MTA külső tagja.

Ez egy véleménycikk. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy olvasóink széleskörűen tájékozódhassanak, és azt szeretnénk, ha egy témáról minél több álláspontot megismerhetnének.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!