Kire szavazzak? És miért?

2024. május 23. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Bár elégedettek lehetünk az RMDSZ helyi és megyei tanácsosainak tevékenységével, az RMDSZ európai parlamenti kampányüzenetei zavart keltenek. Attól tartok, hogy az RMDSZ képviselői az EP-ben inkább a Fidesz érdekeit fogják képviselni, nem pedig a romániai magyarságét. Különösen aggódom a szuverenista politika felé való közeledés miatt, amely szerintem nem szolgálja a kisebbségek érdekeit. Vélemény.

Több érdekes cikk jelent meg az utóbbi időben az RMDSZ politikájáról a Transtelexen. Ezek többségét politológusok írták, akik elsősorban elméleti oldalról közelítették meg a kérdést. Értékelésüket és kritikájukat is tudományos alapossággal támasztották alá.

Jómagam inkább gyakorlati szempontokat vetnék fel, mert nem szakterületem a politológia. Milyen érvek szólnak a mellett, hogy az RMDSZ-re szavazzunk június 9-én? Milyen érvek szólnak ellene? Mit fog képviselni az RMDSZ azokban a testületekben, ahova az erdélyi magyarság szavazatai segítségével bejut?

A kérdések megválaszolásánál élesen elválasztanám a helyhatósági (önkormányzati) és az európai parlamenti választásokat, mert teljesen másról szólnak. A megyei tanácsosok és a helyi tanácsosok, polgármesterek politikája általában nem ideológiailag meghatározott. Jómagam Kolozs megyében és Kolozsváron legalábbis ezt nem éreztem.

A tevékenységek, megvalósítások általában arról szólnak, hogy csatornáznak egy községet, felújítanak néhány megyei utat, zöldövezeteket alakítanak ki városban (vagy éppen parkolókat), műemlékeket újítanak fel, bölcsődéket, óvodákat építenek (magyar csoportokkal is), magyar jellegű kulturális rendezvényeket (pl. Kolozsvári Magyar Napok) és kulturális szervezeteket, egyesületeket támogatnak stb.

Természetesen elégedetlenségek, kritikák vannak ezzel a munkával kapcsolatban, hogy szükség van-e a várost elkerülő terelőútra, ha igen, hol haladjon, hogy ne károsítsa a természeti környezetünket, hogyan alakítsák ki a városon belül az ideális lekövezett tér-zöldövezet arányt, és a sort lehet folytatni.

A kritikák ellenére úgy érzem, hogy az RMDSZ városi és megyei tanácsosainak tevékenysége nem rosszabb, sőt, legtöbb esetben hasznosabb más pártok képviselőinek tevékenységénél.

Ezért véleményem szerint megérdemlik további bizalmunkat. Fontosnak tartom, hogy a magyarságnak legyenek képviselői ezekben a testületekben.

Teljesen más a helyzet az európai parlamenti választásokkal

Itt az RMDSZ kampányüzenetei annyira zavarosak, hogy a logikusan gondolkodó választó csak kapkodja a fejét, és ha volt is eddig bizalma az RMDSZ EP képviselői és az RMDSZ Európa-politikája iránt, az teljesen elvész.

A kampány fő üzenete az, hogy az erdélyi magyarság (vagy az RMDSZ?) elégedetlen az EU mostani vezetésével, azt le kell váltani, irányváltás szükséges az unióban. Ha jól tudom, az Európai Unió mostani főbb vezetői (az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei) az Európai Néppártot képviselik, aminek az RMDSZ is tagja (még?).

Úgy kell ezt a változás iránti igény érteni, hogy az RMDSZ képviselői az EP-ben (ha bejutnak) nem a Néppárt jelöltjeire fognak szavazni? Ha nem, akkor kire? A szociáldemokraták, a zöldek, vagy a liberálisok (Renew Europe) által javasolt jelöltekre? (A szélső baloldalt meg sem említem.)

Csak viccelek. Ugyanis az RMDSZ kampányüzeneteiben teljesen átvette a magyarországi Fidesz szlogenjeit, a Fidesz markáns képviselői az RMDSZ jelöltjeivel együtt kampányolnak Erdélyben. Így akkor tejesen nyilvánvaló, hogy az RMDSZ a Fidesszel együtt az EP-ben a két szuverenista csoport felé közeledik (legalábbis üzenetei ezt sugallják), az Európai Konzervatívok és Reformerek és az Identitás és Demokrácia felé. Ha a Fideszt valamelyik befogadja, az RMDSZ is követni fogja a magyarországi kormánypártot?

Igen fontos lett a Fidesz számára az utóbbi időben a szuverenitás védelme. Ezt Ceaușescu még belügyekbe való be nem avatkozásnak nevezte.

A lényege az, hogy senki ne szóljon bele kívülről az ország ügyeibe, az emberi jogi és kisebbségi jogi kérdésekbe, a hatalmi ágak szétválasztásába, a sajtószabadság és a civil szervezetek függetlenségének kérdésébe, az egyetemi autonómia és a tudományos kutatás szabadságának problematikájába.

Tényleg ezt szeretné a RMDSZ? Ami a magyar kormánypártnak jó lenne, mert külső nyomás nélkül független politikát tudna folytatni, vajon jó lenne a romániai magyarságnak? Tényleg azt szeretnék (amit a Fidesz), hogy az EU szuverén nemzetállamok laza gazdasági közössége legyen, ahol az EU vezetői nem szólhatnak bele egy tagállam belügyeibe? (Apropó, ezelőtt néhány évvel az RMDSZ még zászlójára tűzte, hogy Románia alkotmányát meg kéne változtatni olyan értelemben, hogy töröljék belőle a nemzetállam fogalmát. Amióta a Fidesz elkezdte a nemzetállamok fontosságát hangsúlyozni, mintha elhallgattak volna vele.)

Az erős szuverén nemzetállamokból álló Európa lehet, hogy a Fidesz érdeke, mert kétharmados támogatással kormányoz Magyarországon. De ez egyáltalán nem lehet érdeke a romániai magyarságnak, amelyik mindig kisebbségben lesz. Tényleg a szuverenista, nemzeti alapon szerveződő pártoktól vár az RMDSZ kisebbség-védelmet? (Ezt a gondolatot Fosztó László is felveti a Transtelexen megjelent írásában).

Tehát ezt a kérdést tenném fel az RMDSZ kampánycsapatának: ha bejutnak az RMDSZ képviselői az EP-be, melyik pártcsaládból szeretnék, hogy kikerüljön az EB és az EP elnöke? Kire fognak szavazni?

Ugyanakkor az RMDSZ másik üzenete az AUR (szélsőségesen magyarellenesnek titulált) párt visszaszorítása. Természetesen az AUR-ban több meggyőződésesen magyarellenes politikus tevékenykedik, de az EP kampányban nem ez az AUR üzenete. Nem veszi észre az RMDSZ (vagy észreveszi, de nem akar róla tudomást venni), hogy az AUR-nak a Fideszéhez nagyon hasonló, szuverenista Európa-politikája van?

Nehogy arra ébredjen az RMDSZ, hogy a nagy változás-akarásban az EU vezetését illetően az AUR mellett szavazzon a szuverenista pártcsaládok jelöltjére.

Mert ugye, mind a Fidesz, mind az AUR a mostani vezetőség leváltását szeretné, és nem úgy néz ki, hogy a liberálisokat vagy a zöldeket támogatnák.

Következtetésül, nem győzött meg az RMDSZ kampánya arról, hogy a képviselői (ha bejutnak az EP-be) a romániai magyarság érdekeit fogják képviselni. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Fidesz érdekeit fogják képviselni.

A szerző, Nagy László kolozsvári egyetemi oktató, választópolgár

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!