Mióta mérjük, nem volt még olyan meleg a Földön, mint hétfőn

2023. július 5. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Július 3-án, hétfőn megdőlt a melegrekord a Földön. Az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint a világ átlaghőmérséklete 17,0 Celsius-fok volt. Ezzel megdőlt a 2016-ban elért 16,92 Celsius-fokos rekord – írja a BBC.

A csúcs nem előzmény nélküli, ugyanis az idei június volt az eddigi legmelegebb hónap a Földön. A múlt hónap rekorddöntését pont hétfőn erősítették meg a kutatók – amikor rögtön egy újabb rekordot is rögzíthettek.

A klímaváltozás kézzelfogható hatásai évről évre egyre látványosabbak, a bolygó legnagyobb tavai kiszáradnak, az óceánok soha nem voltak ilyen melegek, New Yorkban pedig világvége-hangulat van a kanadai erdőtüzek miatt. Az Atlanti-óceán vizeit júniusban példátlan hőhullám sújtotta, a hónap elején pedig még Szibériában is 39 fokot mértek.

A hétfői csúcshőmérséklet a legmelegebb a műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta. Szakértők szerint ez a legmagasabb érték a 19. század végén megkezdett műszeres feljegyzések óta.

„Az, hogy a globális felszíni levegő átlaghőmérséklete először érte el a 17 Celsius-fokot, amióta megbízható feljegyzések állnak rendelkezésünkre, jelentős szimbolikus mérföldkő a felmelegedő világunkban” – mondta Leon Simons éghajlatkutató.

Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent – írja az MTI.

A tudósok szerint a rekordokat az El Niño természetes légköri jelenség és az emberiség folyamatos szén-dioxid-kibocsátása együttesen okozza.

„Most, hogy megkezdődött az El Niño melegebb szakasza, a következő másfél évben még sok napi, havi és éves rekord megdőlésére számíthatunk” – figyelmeztetett Simons. A tudósok úgy vélik, hogy a nyár előrehaladtával és az El Niño erősödésével további rekordok dőlnek majd meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!