Felrobbant Musk szuperrakétája, de a kilövés így is új fejezetet nyit az űrhajózásban

2023. április 20. – 16:40

frissítve

Felrobbant Musk szuperrakétája, de a kilövés így is új fejezetet nyit az űrhajózásban
A 120 méter magas Starship történelmi fellövése 2023. április 20-án – Fotó: SpaceX / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeres volt Elon Musk marsrakétájának első kilövése. A rakéta első fokozatának számító Super Heavy hordozórakéta juttatta levegőbe a Starshipet, mely a tervek szerint nagyjából 85 perc alatt csaknem teljesen megkerülte volna a Földet, hogy aztán Hawaii partjainál zuhanjon a Csendes-óceánba. A Super Heavy pedig dolga végeztével a Mexikói-öbölbe zuhant volna. Ez viszont nem következett be, a két fokozat ugyanis nem vált szét, sőt, a két összeragadt rész fel is robbant.

A csütörtöki teszt amiatt történelmi, hogy a Starship hordozórakétájának – a Super Heavynek – a tolóereje csaknem kétszer akkora, mint bármely korábbi rakétáé az űrhajózás történetében. A SpaceX ezzel juttatna embereket a Marsra 5-10 éven belül, a NASA pedig a holdra szállásokhoz fogja használni a Starshipet, a tervek szerint már 2025-ben.

Ezzel a sikeres kilövéssel új fejezet nyílt az űrhajózás történetében.

A SpaceX többi rakétájához, a Falcon 9-hoz és a Falcon Heavyhez hasonlóan a Starship és a Super Heavy is többször használható lesz – kivéve, ha hasonló vég vár rájuk, mint az első tesztkilövés rakétájára. A Super Heavyt összesen 33 hajtómű löki az égbe. A Starship ennek segítségével 150 ezer kilogrammnyi hasznos terhet tud Föld körüli pályára állítani.

Összehasonlításképp az Apollo-program hordozórakétája, a Saturn V 118 ezer kilogrammnyi hasznos terhet tudott szállítani, a NASA jelenlegi holdrakétája, az Artemis-küldetésekhez használt SLS pedig mindössze 95 ezer kilogramm hasznos terhet bír el. A Starship a teherbíráson kívül magasságban is csúcstartó lett: csaknem 120 méter magas.

Az, hogy nem sikerült közel Föld körüli pályára állítani a Starshipet, nem váratlan fejlemény. Musk már a teszt előtt is próbálta hűteni a kedélyeket. Egy Twitter Spaces-beszélgetés során arról beszélt, hogy bármit, ami nem a kilövőállásnak a megsemmisülésével jár, győzelemnek fog tekinteni. Egy Morgan Stanley-konferencián pedig 50 százalékos esélyt jósolt arra, hogy a Starship Föld körüli pályára tud állni – végül ezt a célt hajszállal kevésbé ambiciózusra vették, de ez sem jött össze, a kilövés maga viszont így is sikernek tekinthető. A SpaceX vezetője egyébként korábban úgy vélekedett, hogy reálisan csak 2023 végére tudják majd Föld körüli pályára juttatni a marsrakétát.

A SpaceX Starship űrhajója a vállalat Boca Chica indítóállásáról egy rövid, személyzet nélküli tesztrepülésre a texasi Brownsville közelében, az Egyesült Államokban 2023. április 20-án – Fotó: Go Nakamura / Reuters
A SpaceX Starship űrhajója a vállalat Boca Chica indítóállásáról egy rövid, személyzet nélküli tesztrepülésre a texasi Brownsville közelében, az Egyesült Államokban 2023. április 20-án – Fotó: Go Nakamura / Reuters

A SpaceX-, Tesla- és Twitter-tulajdonos Elon Muskról tavaly egy Telex Komplexben írtunk részletesen. Az őrült zseni eddigi pályafutását bemutató cikkünket itt olvashatják el.

Eredetileg hétfőre tervezték a tesztkilövést, azonban egy befagyott nyomáscsökkentő szelep miatt a start előtt néhány perccel a teszt lefújása mellett döntöttek.

Míg a Super Heavy hordozórakétának a csütörtöki volt az első éles tesztje, a rakéta második fokozata, a Starship már túl van több sikeres repülésen is. Ötödik próbálkozásra pedig egy sikeres landolást is bemutatott 2021 májusában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!