Szökevény bolygókat fotózott a James Webb űrtávcső

2024. augusztus 29. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Ha bolygókra gondolunk, valószínűleg az jut az eszünkbe, hogy a saját csillaguk körül keringenek. Bár ez a jelentős részükre igaz, azért akadnak kivételek – például azok, amelyeket most fotózott a James Webb űrtávcső a Perzeusz csillagképben.

A bolygók a csillagképző ködben cikáznak oda-vissza, a Johns Hopkins Egyetem kutatói pedig a bolygó- és csillagképződést akarják jobban megérteni rajta. „Ha van egy olyan objektumunk, mint a fiatal Jupiter, lehetséges, hogy megfelelő idő alatt csillag lesz belőle? Ez fontos kontextus a csillagok és a bolygók kialakulásának megértéséhez” – mondta Adam Langeveld asztrofizikus, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa.

A csillagok jellemzően egy megfelelően sűrű por- és gázfelhőben alakulnak ki, méghozzá gravitáció hatására. A csillagkezdemény egyre nagyobb tömeget vonz maga köré a körülötte lévő anyagokból, míg a nyomás és a hő a belsejében elég magas lesz ahhoz, hogy megindítsa a hidrogénfúziót.

Jelenlegi tudásunk szerint a bolygók nagy része a csillagképződési folyamatból hátramaradt anyagokból jön létre. A maradványanyagok először elektrosztatikusan, majd gravitáció hatására elkezdenek összetapadni, végül elegendő anyagot gyűjtenek össze, hogy magot és köpenyt képezzenek.

Zölddel bekarikázva a szökevény bolygók találhatók. Fotó: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Scholz, K. Muzic, A. Langeveld, R. Jayawardhana
Zölddel bekarikázva a szökevény bolygók találhatók. Fotó: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Scholz, K. Muzic, A. Langeveld, R. Jayawardhana

Nem tudni azonban, hogy a két folyamat között hol húzódik pontosan a határ. Éppen ezért fordult a tudósok figyelme a NGC 1333 nebulára, amely tele van a csillagködből keletkezett fiatal csillagokkal.

A szakértők szerint elképzelhető viszont, hogy ezek a szabadon cikázó bolygók a csillagokhoz hasonló módon alakulnak ki, azaz a gravitáció egyre több port és gázt kezd el egy helyre összegyűjteni. A szökevény bolygók esetében azonban a nyomás és a gravitáció nem éri el azt a kritikus mértéket, hogy az összegyűlt törmelékből csillag alakuljon ki.

A Tejútrendszerben egyébként több milliárd kóbor bolygó található, ezek vizsgálata sokat mesélhet a kutatóknak a bolygók keletkezéséről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!