Életre utaló jeleket találtak a Marson

2024. július 26. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Évmilliárdokkal ezelőtt élt mikrobák nyomait találhatta meg egy kőzetben a Marson a NASA Perseverance nevű kutatójárműve, olvasható az amerikai űrkutatási szervezet csütörtök esti közleményére hivatkozva, a Space.com szakportál cikkében.

Mint a részletekből kiderül, a marsjáró egy nyílhegy alakú kőzetre bukkant a bolygó felszínén, ami olyan kémiai nyomokat és struktúrákat tartalmaz, amelyeket mikrobiális élet alakíthatott ki, amikor a Marson még lényegesen több volt a nedvesség, mint jelenleg. A tudósok szerint a műszerek a Cseyava-vízesésnek nevezett sziklában olyan szerves vegyületeket is kimutattak, amelyek az általunk ismert élet kémiájának előfutárai lehettek, de a felfedezés további elemzésre vár.

A marson talált kőzet – Forrás: NASA/JPL-Caltech
A marson talált kőzet – Forrás: NASA/JPL-Caltech

A megvizsgált kőzet hosszában kalcium-szulfát erek húzódnak, és ez az ásványi lerakódás a víz egykori jelenlétére utal. Ezen kívül a marsjáró több tucat, mindössze néhány milliméteres foltot is talált a kőzetben, amelyeket leopárdmintához hasonló fekete gyűrű vett körül. Ezek a gyűrűk vasat és foszfátot tartalmaznak a tudósok szerint, amelyek hasonló formában a Földön is megtalálhatók, jellemzően mikrobák által irányított kémiai reakciók eredményeként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!