A NASA-nak sikerült teljesen helyreállítania a Voyager–1 űrszondát

2024. június 16. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint fél évvel azután, hogy a Voyager–1 űrszonda elkezdett értelmezhetetlen adatokat küldeni a csillagközi térből, a NASA-nak sikerült helyreállítani mind a négy tudományos műszerét. A csillagközi térbe elsőként belépő űrszonda már áprilisban is küldött vissza használható információt, most pedig ismét rendeltetésszerűen működik – írta a héten a NASA.

A probléma először 2022 végén ütötte fel a fejét, és bár ekkor sikerült megoldani, tavaly novemberben ismét előkerült. Az űrügynökség mérnökei először márciusban tudtak kicsikarni adatokat a repülési adatokért felelős számítógépből (FDS), ezek kielemzéséből pedig április elején kiderült, hogy a számítógép memóriájának egy része meghibásodott, ezért nem működik rendesen.

A NASA-nál azt gyanították, hogy egyetlen csip sérülhetett meg, és ezt értelemszerűen nem is tudták megjavítani a NASA mérnökei, ezért úgy döntöttek, hogy az érintett kódot máshol helyezi el az FDS memóriájában. Ehhez a kódot részekre kellett bontani, módosítani kellett a szakaszokat és az FDS-memória többi részén frissíteni kellett a kód helyére vonatkozó hivatkozásokat is. A mérnökök erőfeszítéseit most siker koronázta:

a tudományos műszerek működnek, de így is lesz még dolguk, szinkronizálni kell például a három fedélzeti számítógép belső óráit, és a digitális magnetofonon is karbantartást kell végezni.

A Voyager–1-et 1977-ben lőtték fel az űrbe, pár héttel az ikerszondájának számító Voyager–2 után. Előbbi a Jupiter és a Szaturnusz mellett repült el, utóbbi pedig az Uránusz és a Neptunusz mellett, hogy elkezdhessék felfedezni a csillagközi teret. A Voyager–1 2012 augusztusában elsőként lépett ki a helioszférából, azaz a Nap magnetosztéfárájából, amelyet a csillag részecskesugárzása, vagyis a napszél tölt ki. Jelenleg a Voyager–1 és a Voyager–2 is rendeltetésszerűen működik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!