Az Apple végre bemutatta a saját MI-stratégiáját, és együttműködést jelentett be az OpenAI-jal

2024. június 10. – 23:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple hétfőn tartotta meg az egész hete, WWDC nevű fejlesztői konferenciájának nyitó előadását, ahol egyebek mellett azt is bemutatta, hogy hogyan hasznosítja a mesterséges intelligenciát az iPhone, Mac és egyéb termékeinek szoftvereiben. A cég nagyjából az utolsó volt a nagy techvállalatok közül, amelynek eddig nem volt nyilvános generatív MI-stratégiája, így ez a bejelentés különösen fontos volt, de ezen kívül is számos újítást mutattak be – írja az Axios.

Az Apple által „Apple Intelligenciának” (Apple Intelligence, vagyis AI, pont mint az artificial intelligence) hívja a saját mesterséges intelligenciáját, a fejlesztői konferencián pedig elsősorban azt emelte ki, hogy ennél is az adatvédelmet helyezik a fókuszba. Craig Federighi, a cég szoftverfejlesztésért felelős alelnöke azt mondta, még akkor is garantálják a felhasználó adatainak védelmét, ha felhőt kell használni. Ezt egy olyan privát, felhőalapú megoldással biztosítja a cég, ami Apple-csipeken futó szerverekre támaszkodik anélkül, hogy az Apple vagy mások tárolhatnák az adatokat.

Ami az új funkciókat illeti, az Apple generatív mesterséges intelligencia segítségével javítja például a Sirit. A cég mesterséges intelligenciát fog használni a leveleken belül az üzenetek rendezésére és összegzésére is. Az Apple és más fejlesztők ezen kívül meghatározhatják az alkalmazásaik által végrehajtható konkrét műveleteket, ami lefekteti a nagyobb teljesítményű Siri alapjait. Az egyik példában a fejlesztők megmutatták, hogy meg tudják kérdezni Siritől, hogy „mikor landol a szüleik gépe”, ami a rendszer különböző ismereteiből merít több alkalmazáson keresztül.

Van egy új, a mesterséges intelligencia által támogatott fókuszmód, amely szelektíven jeleníti meg az esetlegesen fontos értesítéseket, miközben a legtöbbet elnémítja. Lehet majd képeket is generálni, sőt, még egyéni hangulatjeleket is, amelyeket genmojinak neveztek el. A Google varázslatos radírjához hasonló eszközzel könnyebb lesz a retusálás, és az MI megkönnyíti a keresést a fotók között is. A felhasználók a nyáron már kipróbálhatják az Apple Intelligenciát is, ami a vállalat tájékoztatása szerint a következő évben további funkciókkal bővül majd.

Az Apple a korábbi pletykáknak megfelelően azt is bejelentette, hogy együttműködik az OpenAI-jal. A cég felhasználói ingyenes hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez anélkül, hogy fiókot kellene létrehozniuk, az OpenAI fizetős szolgáltatására előfizetők pedig a funkciók szélesebb körét érhetik el. A különösen nagy kihívást jelentő lekérdezések esetén a Siri megkérdezi a felhasználókat, hogy szeretnének-e választ kapni a ChatGPT-től, vagy megelégszenek az Apple rendszerével.

Az Apple emellett bejelentett egy frissítést a Vision Prót működtető szoftverhez, és bemutatta az iPhone-okra érkező iOS18-at is, amellyel egyebek mellett az alkalmazásokat és a widgeteket a hagyományos rácsbeosztáson kívül is el lehet majd helyezni. Az üzenetek ütemezése, a hangulatjelek beillesztése és a szöveges effektusok hozzáadása is egyénibbé válik. Kiderült, hogy a cég végre támogatja majd az RCS-szabványt is, ami lehetővé teszi a fényképek és videók egyszerűbb megosztását Android-készülékekkel is, nemcsak az Apple saját eszközeivel.

A vállalat mostantól lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók műholdas rendszeren keresztül küldjék az üzeneteiket, ha a mobilkapcsolat éppen nem elérhető.

Az Apple laptopokhoz és számítógépekhez használt szoftver is frissült, a MacOS Sequoia most már lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az iPhone-jaikat Mac gépekről vezéreljék, és értesítéseket kapjanak a telefonról is, ha az épp nincs kéznél. A Sequoia egy új önálló jelszóalkalmazást is kapott, amely más eszközökkel is megosztható, például az iPhone-nal és az iPaddel is. A Safari böngésző mostantól gépi tanulás segítségével emel ki a felhasználó által kedvelt weboldalakat.

Az iOS következő, kifejezetten az Apple táblagépeire szabott verziója távirányíthatóságot, valamint kézírásos egyenletek megoldására képes számológép-alkalmazást kap, amely a jegyzet alkalmazásban is elérhető. A jegyzetek továbbfejlesztett kézírási funkciókat is kapnak, például a már korábban beillesztett jegyzetek kézírási stílusát lesznek képesek utánozni, valamint a saját kézzel írt szöveget kiegyenesíteni és olvashatóbbá tenni.

Végezetül pedig az Apple Watchot működtető frissített szoftver, a WatchOS is új funkciókat fog kapni, többek között a nyelvi fordításban, a terhesség nyomon követésében és a barátokkal való kapcsolattartásban az olyan szituációk közben, amelyek kockázatosak lehetnek – ilyen lehet például egy esti futás is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!