Megint nem sikerült Észak-Koreának a kémműholdfellövés

2024. május 28. – 05:55

Megint nem sikerült Észak-Koreának a kémműholdfellövés
Egy Észak-Koreából felszálló, majd felrobbanó repülő tárgy egy Kínából készült fényképen május 27-én – Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A fellövés után nem sokkal felrobbant az Észak-Korea új felderítő katonai műholdját szállító rakéta – írja az észak-koreai állami hírügynökség alapján a Sky News. Az új fejlesztésű hordozórakéta a repülés első szakaszában felrobbant, Dél-Korea vezérkari főnökei szerint a fellövés után két perccel már meg is találták a törmelékét a tengerben.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a rakéta Észak-Korea egyik északnyugati tartományából indult, az ország repülési központjából. A fellövés hírére Japán figyelmeztetést küldött az okinavai lakosainak, hogy keressenek menedéket, mert nem volt biztos, hogy nem rakétatámadásról volt szól. Ezt a figyelmeztetést hamar visszavonták, amikor látszott, hogy bármi is legyen, nem fog átrepülni a szigetország felett.

A japán köztévé, az NHK szerint első vizsgálatok szerint a probléma a nemrég kifejlesztett motorral lehetett, de még nem zártak ki minden lehetőséget. A védelmi minisztérium egyik tisztviselője azt mondta, hogy még elemzik, hogy ha műholdról van szó, akkor pontosan milyenről.

Felvételeken látszik, ahogy Észak-Korea és Kína határánál egy narancssárga folt szeli át az éjszakai eget, majd hirtelen lángba borul. A narancssárga lángok alapján következtet arra a japán védelmi minisztérium, hogy kigyulladhatott a folyékony üzemanyag.

Az észak-koreai vezetés hétfőn jelezte a Japán kormány felé, hogy még június 4-e előtt fellőnek valamit. Korábban több kísérletük is sikertelen volt, de novemberben sikeresen felbocsátottak egy hasonló felderítő műholdat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006-ban olyan szankciókat vetett ki Észak-Koreára, amik miatt többek között nem nagyon tudnak katonai eszközöket vásárolni. Kim Dzsongun nemrég a hasonló – bár nem ENSZ-es – szankciók alá vont Oroszországba látogatott, ahol Vlagyimir Putyin megígérte, hogy segít Észak-Koreának műholdakat fejleszteni. Az nem derült ki, hogy ez miben merül ki, de előfordulhat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja megszegheti az Észak-Koreát érintő szankciókat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!