Pihenjen meg egy percre, és nézze, ahogy a Google robotjai totyogva fociznak!

2024. április 13. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Google mesterséges intelligencia segítségével megtanított focizni néhány robotot. Az anyacég Alphabet alá tartozó DeepMind kutatói a Science Robotics című szaklapban mutatták be, hogy hogyan fejlesztették a kétlábú gépek motoros készségeit.

A bemutatott videóban két robot játszik egymás ellen. Pontosabban karjaikat lóbálva totyognak a labda után, és cseleznek, blokkolnak, fekszenek, kelnek. Az utóbbi két mozgásformát viszonylag gyakran, de ijesztően gyorsan hajtják végre.

A robotok programozásának egyik nehézsége az, hogy minden mozdulatot előre meg kell adni. A mesterséges intelligenciának hála viszont a DeepMind több MI-s oktatói módszer segítségével úgy tanította a robotokat, hogy önállóbban alkalmazkodjanak a helyzetekhez.

Ezt a módszert mély megerősítő tanulásnak hívják, és az egyik lényege, hogy a gép virtuális jutalmat kap, ha elvégez egy feladatot. Először előre betáplálták a szükséges készségek alapjait, majd erre ráhúztak a mély megerősítő tanulást. Ennek hála a robotjaik 181 százalékkal gyorsabbak voltak, 302 százalékkal gyorsabban fordultak, 34 százalékkal gyorsabban rúgtak és 63 százalékkal kevesebb idő kellett nekik, hogy esés után felálljanak, mint azoknak a robotoknak, akiket nem oktattak ezzel a technikával.

Így a robotok olyan dolgokat is kipróbáltak, amik a kutatóknak eszébe sem jutott, hogy beprogramozzák. Például azt, hogy a talpuk egyik sarkára nehézkedve fordulnak, amit a szerzők szerint kifejezetten bonyolult lett volna előre beprogramozni, vagy azt, hogy védekezés közben olyan mintában futottak, amivel jobban zavarták a támadó robotot.

Mindennek nem feltétlenül az a célja, hogy a sportolók következő utáni generációja már futószalagról érkezzen, hanem az, hogy felderítsék, hogy lehet viszonylag gyorsan finommotoros készségeket tanítani robotoknak, ami rengeteg iparágban kifejezetten hasznos lehet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!