Amerikában törte totálkárosra Tesláját egy újságíró, de Ukrajnában valaki újrahasznosította a roncsot

2023. augusztus 11. – 16:36

Amerikában törte totálkárosra Tesláját egy újságíró, de Ukrajnában valaki újrahasznosította a roncsot
A Tesla Model X egy gyári sajtófotón – Fotó: Tesla

Másolás

Vágólapra másolva

Totálkárosra törte, majd megszabadult autójától, egy Tesla Model X-től Jay Yarrow, a CNBC vezető szerkesztője, aki nagyon meglepődött, amikor hónapokkal a történtek után ismét értesítéseket kapott telefonjára az autóból. Így derült ki, hogy a törött Teslát valaki feltámasztotta, legalábbis fedélzeti számítógépét újrahasznosították.

Az ismeretlen illető az Ukrajna déli régiójában található Krivij Rih városában használja a részben vagy egészben megvásárolt Teslát, az alkalmazásában szereplő követőfunkció adatai szerint. Már felfedezte a CNBC-s újságíró Spotify-profilját is, amelyen legutóbb Drake-et hallgatott, írja Yarrow a Twitteren.

A történtekről beszámoló Daily Mail cikke szerint nem ez az első eset, amikor egy amerikai Tesla-tulajdonos hasonlót tapasztal. Idén májusban egy Reddit-felhasználó korábban összetört, majd roncsként értékesített Teslája szintén Ukrajnában kötött ki, míg másvalaki előzőleg Kanadában összetört Model Y-járól kapott új híreket Belarusz fővárosából, Minszkből.

A jelenség hátterében az Egyesült Államok és Kelet-Európa közt zajló élénk autóroncs-kereskedelem áll, amelynek kiindulópontja a Copart nevű amerikai roncsbörze oldal. Az ingyenes felületen főként olyan kis- vagy nagymértékben sérült, esetleg totálkáros autókra lehet licitálni, amelyek után előzőleg kifizette a kártérítést gazdájuknak egy hely biztosító. A társaságok továbbértékesítik a roncsokat, így azokat bárki megvásárolhatja.

Cikkünk írásakor több mint ezerhatszáz Teslát kínálnak a Coparton az erősen sérült, legfeljebb donorként hasznosítható romoktól a külsérelmi nyomoktól mentes, tízezer dollárnál drágább példányokig, amelyek közt lehetnek vízkáros autók is.

Mivel a karambolos javítás az Egyesült Államokban sokszor nem gazdaságos, máshol még bőven menthető autókat is ki lehet pecázni az aukciós oldalon, noha a kockázatok jelentősek. Az viszont valóban sokkal láthatóbbá tette ezt az üzleti láncolatot, hogy a Teslák és más korszerű autók fejlett fedélzeti rendszerei távolról is követhetővé teszik őket még abban az esetben is, ha az eredeti felhasználó rég túladott rajtuk.

A fejlettség hátulütője, hogy a leselejtezett Teslákban is rengeteg személyes adat maradhat. Az ebből fakadó kockázatokra régóta rendszeresen figyelmeztetnek az információbiztonsági szakemberek, egyebek mellett a Yarrow-esetéről szóló CNBC-cikkben is, de szintén sok kritika éri Elon Musk cégét az általános adatvédelmi hiányosságok miatt. Van persze megoldás: eladáskor vagy a baleset után le kell választani az autóról a felhasználói profilt, és meg kell bizonyosodni arról, hogy a szinkronizált adatok, címek, telefonszámok nem maradtak a fedélzeti számítógép memóriájában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!