Frissítette a Google Earth a mariupoli műholdképeit, alig maradt valami a városból

2023. április 26. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Kelet-Ukrajnában, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt hónapokig ostromolták az oroszok, itt zajlottak az orosz–ukrán háború legvéresebb támadásai, többek között az a rakétatámadás, ami a menedékként használt színházat érte, és amiben 600 ukrán vesztette életét. A város utolsó ukrán bástyáját, az Azovsztal acélgyárat tavaly május 20-án adták fel az azt védő ukránok, köztük a hírhedt Azov-ezred. Pár nappal később az oroszok elkezdtek a helyieknek orosz útlevelet kibocsátani, az oroszokhoz való átállás „népszavazása” pedig már régen be lett lengetve.

A katonák rengeteg épületet porig romboltak a városban, amire így rá sem lehet ismerni – pontosan ez látszik a Google Earth friss műholdfotóin is. A program ugyanis nemrég frissítette a Mariupolról készített műholdképeit, amelyeken már jól látható az oroszok általi pusztítás, írja a Yahoo.

A Google Earth elvileg havonta frissíti a képeit, de ez a TechCult szerint gyakran különböző okokból elmarad. Azt nem tudni, hogy a mariupoli frissítés mikor érkezett a programba, a twitterezők most kezdték észrevenni a változást.

Bár a lejelentett számok nagyon eltérőek, ukrán szakértők tavaly azt állították, hogy az oroszok legalább 20 000 civilt öltek meg a városban, és az építmények több mint 90 százaléka megsérült vagy teljesen megsemmisült.

A szétbombázott, szétágyúzott, 430 ezresről a becslések szerint 100 ezresre fogyatkozott város egy romhalmaz. Egy ideig a legalapvetőbb dolgok sem működtek, nem voltak elérhetők. Az ostrom eleje óta nem volt áram, gáz, víz, a helyieknek fel kellett iratkozniuk a hatóságoknál, hogy ivóvizet kapjanak, ukrán források szerint volt, hogy kétnapos várakozási idővel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!