Átadták az első Tesla Semit: ilyen lesz a jövő kamionja?

2022. december 3. – 23:58

Átadták az első Tesla Semit: ilyen lesz a jövő kamionja?
Saját töltőoszlopán fél óra alatt elérhető hatótávja hetven százalékáig lehet újratölteni a Tesla Semit. Fotó: Tesla

Másolás

Vágólapra másolva

Alapjaiban változtathatja meg a közúti szállítmányozást az a haszonjármű-gyártó, amely képes megbízható, jól terhelhető nyergesvontatóval megjelenni a világszerte főként dízelekből álló piacon. A csütörtöki szűk körű átadóesemény után úgy tűnik, a Tesla lehet az egyik ilyen márka, hiszen Elon Musk cége a nevadai Sparksban lévő akkumulátorgyárában átadta az első Semit (neve a semitruck, vagyis félpótkocsis teherautó kifejezés rövidítéséből adódik) a PepsiConak, de a megrendelők közt van például a Walmart, a világ legnagyobb áruházlánca is. A tervek szerint 2024-ben már évi 50 ezer példányt fognak gyártani Észak-Amerikában, és ezzel talán sikerül megnyugtatni a befektetőket, akik miatt most 46 százalékkal kevesebbet érnek a Tesla részvényei, mint egy évvel ezelőtt.

A Tesla vontatójának prototípusát 2017-ben mutatták be hivatalosan, vagyis elég sokáig tartott a fejlesztési és tesztelési fázis. A végeredmény igazán egyedi konstrukció lett, amelyben a sofőr nem bal, vagy jobb oldalon foglal helyet, hanem a vezetőfülke középen. A Semi legfőbb attrakciója természetesen nem ez, és nem is a könnyen felismerhető forma, hanem, hogy elektromos hajtású, és két feltöltés közt, teljes terhelés mellett képes megtenni 800 kilométert, ahogy erről az alábbi time lapse videó is tanúskodik. A töltésekhez a Tesla teherautóihoz kifejlesztett nagy teljesítményű oszlopokat lehet majd használni, amelyekkel az eredeti hatótávolság hetven százaléka visszanyerhető harminc percen belül.

A fuvarozóknak tehát nem kell jelentős időveszteséggel számolniuk a lassú elektromos „tankolás” miatt, ha a helyiemisszió-mentes Tesla vontatót választják. Ráadásul a két hajtott tengelyén három motorral felszerelt Semi olyan erős, hogy a meredek emelkedő sem okoz gondot a menetkészen 40 tonnás szerelvény célba juttatásakor. Bár ez nem számít sokat a gyakorlatban, a Semi álló helyzetből hatvan mérföldes (kb 100 km/óra) sebességre húsz másodperc alatt gyorsul fel.

Hajtási módja miatt a villanyteherautó sokkal csendesebb, mint a belső égésű motorral szerelt típusok, ezért lakott területen is szívesebben látják majd, ráadásul a tiszta üzemű járművek a világ legtöbb országában adó- és egyéb közteher-kedvezményeket élveznek. A Semi hivatalos ára nem ismert, a cég emberei 2017-ben 150-180 ezer dollár körüli összegről, azaz átszámítva 60-70 millió forintról beszéltek, azóta viszont minden megdrágult. A Tesla most csak annyit árul el honlapján, hogy három év alatt az üzemanyagköltségen visszajön a villanykamion ára, és ez a megtakarítás akár 200 ezer dollár is lehet.

Az akkumulátoros megoldásnak persze árnyoldala is van, hiszen a technológia mai korlátai miatt az elektromos járművek mindig nehezebbek hagyományos társaiknál és ez egyáltalán nem mellékes körülmény rakomány szállításakor.

A vezető nem a fülke jobb vagy bal oldalán, hanem középen foglal helyet a Tesla nyergesvontatjóban. Fotó: Tesla
A vezető nem a fülke jobb vagy bal oldalán, hanem középen foglal helyet a Tesla nyergesvontatjóban. Fotó: Tesla

Az átadóünnepségen nem hozták nyilvánosságra a hivatalos tömegadatokat, de a Forbes korábbi cikke szerint a Semi üresen körülbelül 2,2 tonnával nyomhat többet, mint dízelmotoros megfelelői. Ugyanakkor az új technológia elterjedésének ösztönzésére az amerikai törvények adnak némi kedvezményt ezeknek a típusoknak, hogy hasznos tömegük és ezzel versenyképességük se csökkenjen túlságosan.

Mint arról a bemutatón szó esett, az Egyesült Államokban a közlekedésből származó környezetterhelés húsz százalékáért, a szilárdrészecske-kibocsátásnak pedig több mint harmadáért felelősek a teherjárművek, miközben a teljes gépjárműállománynak csak egy százalékát teszik ki. A villanykamion menet közben legfeljebb gumitörmelékkel és fékporral terheli a környezetet, ami elhanyagolható a hagyományos motorok égéstermékeihez képest.

Bár a karbantartási információk egyelőre nem állnak rendelkezésre, a háromtengelyes teher-Teslához hasonló elektromos haszonjárművek üzemeltetői nemcsak a gázolajon spórolhatnak, hanem a szervizeken is. Ahogy a villanyautók esetében, úgy a teherautóknál és a buszoknál is kevesebb alkatrészből építkeznek a gyártók, és ezek ráadásul kevésbé is hajlamosak a meghibásodásra az eddigi tapasztalatok szerint.

A Tesla Twitterén kommentáradat indult, miután valaki megírta, hogy valójában nem a Tesláé a legelső elektromos nyergesvontató a világon, hiszen ilyet egyebek mellett a BYD nevű kínai cég is forgalmaz, de a Volvo és a Mercedes is elkészítette már a saját típusait. A műfaj esélyeit a dízelmotoros teherautókénál lényegesen magasabb ár, és a megfelelő töltőinfrastruktúra hiánya csökkentheti, és persze az, hogy a Semi 800 kilométeres hatótávja egy villanyautóhoz képest meggyőző, de messze nem éri el a hagyományos nyergesvontatókét, amik két tankolás közt több mint ezer kilométert mennek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!