Repülési rekordot döntött az Airbus napelemes, pilóta nélküli repülőgépe

2022. július 13. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Repülési adatok alapján megdöntötte saját rekordját az Airbus Zephyr S napelemes, pilóta nélküli repülőgép – írja a BBC. A Zephyr S már 26 napja van folyamatosan a levegőben, ami alatt elrepült az arizónai tesztkifutótól Belize-ig és vissza.

Hogy elkerülje a többi repülőgépet és a zavaró időjárási tényezőket, nagyjából 20 ezer méter körüli magasságon repül. Nagyjából 75 kilós, szárnyfesztávolsága 26 méter. Több akkumulátort is tartalmaz, hogy este is a levegőben tudjon maradni.

Fotó: Airbus
Fotó: Airbus

A Zephyr S egyelőre tesztfázisban van, de ha sikeresnek bizonyul, akkor több területen is be lehetne majd vetni, például katonai- és mentőküldetésekre. Bizonyos esetben akár a fényképező műholdakat is kiválthatja, hiszen nem kell Föld körüli pályára állnia és keringenie, akár egy adott terület fölött is maradhat, hogy folyamatosan újabb és újabb képeket készítsen.

Egy másik nagy előnye, hogy sok műholddal ellentétben, viszonylag könnyű visszareptetni a bázisra, így könnyebb megjavítani, vagy akár fejleszteni is. Két küldetés között ki lehet cserélni a szállítmányát, meghibásodott akkumulátorokat vagy eszközöket, érzékelőket. Így biztosítani lehet, hogy a legújabb technológiával induljon útra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!