95 perc reménytelen ötlettelenség után Anglia egyenlített, majd a hosszabbításban egyből fordított

2024. június 30. – 21:39

95 perc reménytelen ötlettelenség után Anglia egyenlített, majd a hosszabbításban egyből fordított
A rendes játékidő utolsó percében Jude Bellingham (takarásban) akrobatikus mozdulattal egyenlített Szlovákia ellen az Eb harmadik nyolcaddöntőjében. A hosszabbítás első percében Kane (9) a vezetést is megszerezte az angoloknak. Fotó: Fabian Strauch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Túl tud-e lépni saját árnyékán Gareth Southgate eddig csak a minimálisan szükségest teljesítő, totális célfutballt játszó angol válogatottja, vagy Szlovákia folytatja meglepő menetelését? Ez volt az Eb harmadik nyolcaddöntőjének nagy kérdése. Az angoloknak amúgy nem kezdődött jól a bemelegítés, kapusuk, Pickford egy vetődés után nagyon fájlalta a bal kezét, az M4-en szakértő kapus, Bogdán Ádám szerint valószínűleg kisujjával a földbe szúrhatott. Kezdeni azért ő kezdett.

Az angolok egyből úgy kezdték a meccset, mintha legalábbis előnyben lennének. Az első két percben békésen passzolgattak egymással hátvédjeik, hogy aztán a kapus Pickford kétszer is felvágja a labdát Kane-re, hátha le tudja fejelni. A 3. percben aztán Guéhi felvágta a kiugrani készülő Strelecet, nagy szerencséje volt, hogy egy társa kicsit hátrébb állt, lehetett volna ez piros is. A szabadrúgást élesen lőtték be a 16-osra, Kucka talán saját csapattársa elől rúgta a kapu mellé. Pár másodperccel később Haraslín vágott középre balról, majd visszatette a bal szélen felfutó Hanckónak, aki talán inkább beadásnak szánta lövését, ami elkanyarodott a kapu elől. A kirúgásból az angolok jutottak el a szlovák kapuig, de igazi lövőhelyzetük nem lett belőle.

A szlovákok pörgősen kezdtek, újabb fél perc után Stonesnak kellett blokkolnia Haraslín lövését. A másik oldalon Bellingham fantasztikusan ugratta ki Trippiert, aki tizenötről kilőtte a reflektorokat. A szlovákok pörgős játéka az angolokra is átragadt, tőlük szokatlanul sokat voltak az ellenfél térfelén, de a szlovákok mindig jól tömörültek a kapujuk előtt. És ezzel meg is nyílt előttük a tér: Haraslín lépett ki saját térfeléről egy remek indítással, majd megpróbálta ütemtelenül elrúgni, de elakadt a lábakban. Még így is kellett némi szerencse az angoloknak ahhoz, hogy tisztázni tudjanak. Közben potyogtak a sárgák is, a 16. percben már négynél tartottunk, ebben Anglia vezetett 3-1-re.

Az első negyedóra után se lehetett panasz a tempóra, de a helyzetek kicsit megritkultak. A következőre a 23. percig kellett várni, Kane fejese egy szlovák védőről pattant kevéssel a kapu mellé. A szöglet után Mainoo próbálkozhatott messziről, jól alárúgott a labdának, ami lefelé vágódott, de nem eléggé. A 25. percben aztán egy villámgyors támadás végén Schranz góljával vezetést szereztek a szlovákok. Négy passzból jutottak a gólig, Schranzot még felrúgni se sikerült, botladozva. külsővel rúgta el Pickford mellett a hosszú sarokba.

A 25. percben Schranzot (26) felrúgni se sikerült, külsővel rúgta el Pickford (zöldben) mellett a hosszú sarokba a szlovákok vezető gólját. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A 25. percben Schranzot (26) felrúgni se sikerült, külsővel rúgta el Pickford (zöldben) mellett a hosszú sarokba a szlovákok vezető gólját. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem állítanám, hogy a gól felrázta volna Angliát, első reakcióból megint a védelmük passzolgatott keresztbe, várva a felívelés lehetőségére. De a rengeteget futó szlovákok jól zártak. A 32. percben aztán Saka előtt tér nyílt, de nagyon ki volt szorulva a jobb szélre, csak beíveléssel próbálkozhatott, az meg nem volt jó. A szlovákok is veszélyesek maradtak, Hancko labdaszerzése után rögtön meg is indultak a 34. percben, de a kényszerítő már nem sikerült. Kellettek ezek a pillanatok, mert az angol kreativitás kezdett kimerülni abban, hogy a védelem tengelyéből felbikázgatták a labdát. A bíró három percet hosszabbított, egy angol szabadrúgás és két szöglet lett belőle, azokból meg semmi. Anglia az első félidőben nem találta el a kaput.

Az angolok ugyanolyan álmosan kezdték a második félidőt, mint az elsőt, mígnem az 50. percben Kane szenzációsan fordított át a bal szélre Trippierhez, aki pattintva adott be középre Fodennek, aki tisztán érkezett, és be is lőtte, de lesről. A szabadrúgást Dúbravka borzalmasan végezte el, Kane egyből egyedül ugorhatott ki, de lövését blokkolták, szögletre pattant. Az mindenesetre nyilvánvalóvá vált, hogy a szlovákok nem húzhatják magukra az angolokat. Az 54. percben fantasztikus angol bénázás után majdnem dupláztak a szlovákok. Két védő is csak nézett egy lassan guruló labdát a felezővonalnál, amire Strelec lecsapott, és egyből átemelte a messze a félpálya közepén ténfergő Pickford fölött, alig ment mellé.

Lesgóljuk óta nagyon nyomtak az angolok, a szlovákok csak pillanatokra tudták megtartani a labdát, és az első félidővel szemben a labdaszerzések után nem váltottak azonnal támadásba, ilyenkor keveset mozogtak. Nem úgy védekezésben, amikor mindig igyekeztek létszámfölényt kialakítani. Az 59. percben Kucka buktatta Mainoot. A szabadrúgáshoz Foden és Trippier állt oda, végül Foden 18-ról ballal próbálta becsavarni a rövid sarokba, de a lövés elakadt a sorfalban. A szlovák kapitány ezután két cserével frissített, lehozta a nagyon görcsölő Strelecet és az első félidőben hatalmasat játszó Haraslínt, jött Suslov és Boženík. A csere után, a 63. percben Pekarík megúszott egy sárgát, nagyon csúnyán rúgta le Trippiert, akit eléggé meg is viselt a belépő. Le is kellett hozni, Palmer állt be a helyére. A török játékvezető továbbot intett.

Labdabirtoklásban döbbenetes volt az angol fölény, 73:27 volt a javukra, de egyáltalán nem tudtak veszélyes helyzeteket kialakítani. A 70. percben még továbbra se volt egy kaput eltaláló lövésük sem. Ekkor megint Kane fordított jól, ezúttal a jobb szélre, Palmer beadása tisztán találta Bellinghamet, akitől elpattant a labda, ezért inkább elhasalt, de a bíró nem ette meg a műesést. Az angol közönség ekkor már füttyel jelezte nemtetszését.

A 74. percben Suslov bokája fordult ki, az ápolás alatt volt alkalmuk átbeszélni a csapatoknak a taktikát. A jelek szerint Southgate azt tanácsolhatta, hogy csak így tovább. A 77. percben Pekarík is besárgult, sokkal ártatlanabb volt a szitu, mint amibe Trippier belesérült. A szabadrúgást Foden csavarta be. Šrkiniar összeesett Kane mellett, aki így hat méterről üresen fejelhetett, messze mellé. Így is ez volt az addigi legnagyobb angol helyzet.

A 81. percben Saka passzát a játékvezető lépte át, Rice pedig bő húszról kapásól hatalmas kapufát lőtt. A kipattanót Kane a 11-es pontról fölé pattintotta. A szlovákok egyre többször tudták megtartani a labdát a labdaszerzéseik után, de inkább csak járatták, hogy teljen az idő. A 84. percben Southgate lehozta Mainoot, Eze állt be a helyére. A 85.-ben Suslov rántotta le Bellinghamet a 16-os jobb sarka előtt. Megint Foden lőtte be, ezúttal Kane tűnt el Škriniar mellől. Semmi se lett belőle. A 87. percben a szlovákok megint csak járatták a labdát, aztán Lobotka gondolt egyet, és harmincról rátűzte. Középre tartó lövését Pickford maga elé paskolta. Ez volt a meccs második kaput eltaláló lövése. Másodpercekkel később Lobotka már a saját 16-osán belül mentett szögletre.

A rendes játékidő letelte után Angliának még hat perce maradt az egyenlítésre, egyből eljutottak egy szögletig. Ahogy az előző nyolcból, úgy ebből se lett semmi. Aztán a 95. percben Walker dobhatott be a szögletzászló mellől. Guehi megcsúsztatta, Bellingham pedig a 11-es magasságából, a kapunak háttal beollózta.

A hosszabbításban most a szlovákoknak kellett újítaniuk a megrázó hajrá után. De az angolok villantak egyből, Toney oxival tett maga elé egy labdát, de csak egy szöglettel felérő szabadrúgás lett belőle. De szemben a teljesen reménytelen szögleteikkel, ebből gól lett. Dúbravka a szabadrúgást középre ütötte, a visszalőtt labdát Toney fejelte be középre, ott pedig Kane három méterről bebólintotta a kapuba. Anglia lényegében két percen belül megfordította a meccset.

Harry Kane a hosszabbítás első percében megszerezte a győztes gólt. Fotó: Friso Gentsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Harry Kane a hosszabbítás első percében megszerezte a győztes gólt. Fotó: Friso Gentsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A vezetés birtokában, ahogy azt Southgate válogatottjától megszokhattuk, az angolok azonnal visszahúzódtak a saját térfelükre. Jó, egy kapuskirúgás után Kane letalpalta Lobotkát. Megúszta lap nélkül. Az angolok taktikája annyiban most indokolt volt, hogy a szlovákok a második félidőben teljesen kihajtották magukat. Nem voltak frissek a lábak, nem tudtak üresbe mozogni, kb. ugyanolyan ötlettelenül járatták a labdát, mint az angolok 95 percen át. Az első valamirevaló helyzetet a 105. percben sikerült kialakítaniuk. Bénes László beadása Pekarík térdéről pattant fölé, bár a védő valószínűleg lesen volt.

Southgate nem tudta meghazudtolni magát, a hosszabbítás második félidejére levette két gólszerzőjét, helyettük Gallagher és Konsa állt be, hogy legyen elég ember az angol 16-oson belülre. Nagyon nem is ambicionálták a támadásokat. A szlovákok próbálkoztak, de érződött a fáradtság, igazán nagy helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Bénes egyik fejese lágyan hullott a kapu mellé a 115. percben, a frissen beállt Tupta pedig a 118.-ban az oldalhálóba lőtt. A 119. percben Gyömbér beívelését Hancko fejelte messze fölé az ötösről. A 121. percben egy gyors angol kontra végén Palmer beadása egy belenyúló védőről pattant Toney elé, aki úgy 22-ről kicsivel bombázta a bal felső sarok fölé-mellé. A 122. percben Suslov beadását Hancko csak gyengén tudta megfejelni, Pickford könnyedén fogta. Ezzel véget is ért a meccs, Anglia jutott tovább.

A negyeddöntőben Svájccal mérkőzhetnek, aminek papíron örülhetnek. A másik lehetőség Olaszország volt, amely a FIFA világranglistáján és az európai selejtezők végsorrendjében is előzte Svájcot. De a papír ennyit is ér, valójában meggyőző játékkal, nagyon magabiztosan jutottak tovább, ahogy Németországgal is döntetleneztek. Azt hagyjuk is, hogy a magyar csapatot milyen szisztematikusan játszották le a pályáról, amivel lényegében ki is ejtették. Az ág másik szára kedden, a Románia–Hollandia és az Ausztria–Törökország meccseken alakul majd ki. Abból a négyesből a FIFA ranglistája alapján toronymagasan Hollandia a legerősebb, csak hát Ausztria az Eb eddigi legjobb meccsén magabiztos játékkal és megérdemelten győzte le őket a csoportban – és az európai selejtezők összesített rangsorában is előttük végzett, Törökország és Románia pedig mindkettejüket megelőzte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!