Öt év után ismét BL-győztes a Győr női kézicsapata, végig vezetve nyerték a döntőt

2024. június 2. – 20:31

Öt év után ismét BL-győztes a Győr női kézicsapata, végig vezetve nyerték a döntőt
Ana Gros egy hetest sem hibázott – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a szezonban már kétszer, a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti döntőjében is legyőzte a Győri Audi ETO KC a német Bietigheimet. A szezon közben edzőt váltó magyar csapat esélyes módjára játszott, és minden poszton jobb és gólerősebb volt ellenfelénél, ezért megérdemelten nyert. Per Johansson edző megérezte, hogyan tudja kihozni csapatából a legtöbbet. Ez volt a győri kézilabda hatodik BL-győzelme, és a legsimább.

„Még az utolsó erőtöket tegyétek bele a döntőbe, ha fáradtak is vagytok”

– így kérte a győriek szélsője, Schatzl Nadine a több ezer szurkoló biztatását a klubszezon utolsó meccse előtt. Schatzl a szezon végén három év után elhagyja a klubot. A norvég irányító, Stine Oftedalnak pedig ez volt az utolsó klubmeccse, mert az olimpia után visszavonul. A 32 éves Oftedal hatalmas tapsot kapott a bemutatáskor, messze a legnagyobbat, mert hét évet töltött el a városban, és ő már kétszer is megnyerte a BL-trófeát. (A Bietigheim magyarjai, Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya is nagy tapsot kaptak, ők mindketten játszottak Győrben.)

Az első támadást Oftedal passzából fejezte be eredményesen a csapatkapitány, Kari Brattset, az ötödik percben 3–1-es vezetésnél a Bietigheim máris időt kért. A tizedik percre a Győr kitűnő védekezéssel 6–2-re elhúzott, a németek lövőjátékosait nagyszerűen semlegesítették, a beálló sem villogott, nem úgy a másik oldalon Brattset, aki tökéletesen fejezte be a támadásokat. Negyedóra után 9–4-re vezetett a Győr, mert Ana Gros heteseibe ugyan beleért Moreschi, hárítani nem tudta, és Lukács szélről eleresztett labdájával szemben is tehetetlen volt.

A követező öt perces szakaszban Lukács percei és góljai következtek, felgyorsult a meccs, és a 20. percre 12–8-at mutatott az eredményjelző. Fodor és Lukács góljai azt jelentették a 25. percben, hogy kialakult a legnagyobb különbség a két csapat közt. (15–9)

Lukács Viktória nem tudott hibázni az első félidőben – Fotó: Purger Tamás / MTI
Lukács Viktória nem tudott hibázni az első félidőben – Fotó: Purger Tamás / MTI

A németek edzője, Jakob Vestergaard kikérte a második idejét is, hogy megállítsa a győri száguldást, és hogy még vállalható különbséggel mehessenek a szünetre. 30 perc után 17–12-re vezetett a magabiztos magyar csapat, és nem lehetett érezni, hogy bajba kerülhet. Az is érződött, hogy a Bietigheim még egyszer nem tud azon a nívón játszani, mint az elődöntőben a francia Metz ellen.

A második félidő első gólját Faluvégi szerezte, azzal jöttek közelebb a németek. A 37. percben Line Haugsted egy labdaszerzés után végigküzdötte magát a kapuig, és a jobb felsőbe lőtt. Ezzel volt először hét gól a két csapat közt. (20–13)

A győriek a folytatásban két kiállítást is kaptak, mert arcon lőtték Moreschi kapust, és mivel Ryunak csak rossz megoldásai voltak, négyre olvadt az előny. (21–17)

A németek további zárkózása nem sikerült, az utolsó tíz perc előtt visszaállt a hétgólos különbség, Schatzl góljai vitték tovább ekkor a Győrt, és a szintén távozó Solberg kapus bravúrjai.

A Bietigheim minden erejét mozgósította a hajrára, az utolsó öt perc 26–21-gyel kezdődött Gros pontos büntetője után. Amikor pedig Nze Minko lövése is becsúszott a hálóba, a meccs lényegében eldőlt, és már csak az volt a kérdés, a végére mekkora különbség lesz a két csapat között. Brattset hatodik góljával 28–22 lett, a vége pedig 30–24. Az utolsó két percben az egész aréna állva ünnepelte a sikert, hatodszor is a Győré a BL-trófea. A német drukkerek is megköszönték a csapatuknak az évet, erről az ezüstről nem is igazán álmodhattak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!