Az átlagnál jobban nőttek a bérek Székelyföldön az elmúlt években, de még mindig alacsonyak

2024. július 29. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 10 évben közel háromszorosára nőttek a fizetések Romániában, az átlagjövedelem vásárlóereje pedig csaknem megkétszereződött ebben az időszakban, de jelentősek a területi egyenlőtlenségek – derül ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdászainak az elemzéséből, amelyet az Economedia szemlézett.

​A közgazdászok a bérek alakulását elemezték az elmúlt tíz évben, és az derült ki, hogy csaknem megháromszorozódottak a fizetések: míg 2013-ban még 1579 lej volt az éves nettó átlagbér, addig 2023-ban már 4584 lej.

A cikk szerint akkor érdemi növekedés tapasztalható, ha az inflációt is figyelembe veszik. Az említett 10 éves időszakban az átlagbérek vásárlóereje közel a duplájára nőtt, 189 százalékos volt a reálérték növekedése. A Romanian Economic Monitor kutatói szerint ugyanakkor jelentősek az eltérések az egyes megyék között.

Az ország 41 megyéje közül mindössze 5-ben, illetve Bukarestben haladja meg az átlagkereset az országos átlagot,

míg a többi 36 megyében az országos átlag alatt marad. Az említett 5 megye közül 3-ban volt tapasztalható az országos átlagnál gyorsabb ütemű bérnövekedés. Ezek nem meglepő módon, Szeben, Temes és Kolozs megyék. Argeș és Ilfov megyék, illetve Bukarest átlag fölötti bérekkel rendelkezik, de a bérnövekedés az elmúlt 10 évben viszonylag lassabb volt, elmaradt az országos átlagtól. Ez „a jövőbeli fejlődési potenciál csökkenésének jele lehet” – idézi az Economedia a kutatók elemzését.

A közgazdászok szerint viszont kevésbé tűnt súlyosnak a helyzet, amikor a bérek növekedésének a dinamikáját vizsgálták, hiszen 25 olyan megye van, ahol az átlagbérek ugyan az országos átlag alatt maradtak, de bérnövekedés üteme az elmúlt 10 évben átlag feletti volt. Ebbe a kategóriába tartozik Hargita, Maros, Kovászna, Bihar, Máramaros, Arad és Szilágy megye is.

A leghátrányosabb helyzetben az a 11 megye van, ahol a fizetések jellemzően alacsonyabbak az országos átlagnál és növekedési ütemük is elmaradt az országos átlagtól. Hunyad, Tulcea, Gorj, Prahova, Teleorman, Vrancea, Suceava, Giurgiu, Dâmbovița, Olt és Brăila megyékben fokozott a gazdasági lemaradás kockázata.

A kutatók szerint összességében egy (lassú) konvergencia figyelhető meg az országban, a megyék túlnyomó többsége ugyanis az átlag alatti bérek, de átlagot meghaladó növekedés kategóriájába esik.

2014-ben a legalacsonyabb és legmagasabb átlagkeresetű megyék között 195 százalékos volt a szakadék, míg Hargita megyében 1251 lej volt az átlagbér, addig Bukarestben 2441 lej. Ezzel szemben 2024 áprilisában már 180 százalékra csökkent a különbség, míg Teleormán megyében 3739 lej volt a nettó átlag, addig Bukarestben 6713 lej.

„A területi egyenlőtlenségek továbbra is jelentősek, és a konvergenciát fokozni kell a hátrányos helyzetű területeken történő beruházások ösztönzésével és megvalósításával” – idézik a Romanian Economic Monitor elemzését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!