A román kormány is hadat üzen a zsugorodó termékeknek

2024. május 9. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában is rendelet készül, amely arra kötelezi a gyártókat, hogy a termékcsomagoláson jól láthatóan tüntessék fel, ha csökkentették a termék súlyát – jelentette be Marcel Ciolacu a csütörtöki kormányülés elején.

A miniszterelnök azzal magyarázta a rendelet szükségességét, hogy a termékek zsugorításának kereskedelmi fogása Európa-szerte és Romániában is egyre jobban terjed.

„Egyes kereskedők csökkentették a termékek súlyát, míg az árak ugyanazok maradtak. Ez egyfajta csalás a fogyasztókkal szemben! Ez valójában egy gazdaságilag indokolatlan álcázott drágítás” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ciolacu felkérte az illetékes ellenőrző hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek közbe, és ezzel párhuzamosan a kormány dolgozzon ki egy rendeletet a franciaországi modellt követve: a kereskedők legyenek kötelesek jól látható módon feltüntetni a csomagoláson, hogy csökkent a termék súlya, amennyiben az ár változatlan maradt. A rendelkezés be nem tartása súlyos szankciókkal járjon – indítványozta a kormányfő.

A Telex összefoglalója szerint a szaknyelvben zsugorinflációnak nevezett jelenség egyáltalán nem új. Röviden és tömören ez a szó azt írja le, amikor egy cég nem egyszerűen megemeli egy termék árát, hanem valamennyivel, általában nem nagyon nagy mértékben, de csökkenti a kiszerelést, és azt kínálja olyan áron, mint a korábbi, nagyobb kiszerelést. Tipikus példa erre a 19 szálas doboz cigi vagy épp a vécépapír-guriga, amiben egyre nagyobb a tartókarton. A vendéglátásban pedig hasonló okokból terjedt el a négydecis korsó sör. A lényeg, hogy a kiszerelés minél kevésbé észrevehető mértékben csökkenjen, ami persze azt jelenti, hogy az árak burkoltan emelkednek, mert a fogyasztó kevesebb terméket kap a pénzéért, még ha ezt nem is biztos, hogy rögtön észreveszi.

A zsugorinfláció elleni harc sem újkeletű. Ahogy a kormányfő is említette, a francia kormány már korábban kidolgozott egy zsugorinfláció elleni szabályozást. Eszerint júliustól a kereskedőknek jelezniük kell, hogy mely élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek méretét csökkentették oly módon, hogy az áremelkedéshez vezetett. Korábban Franciaországban a Carrefour már saját jogon, kormányzati felszólítás nélkül kezdte kiírni egyes termékekre, hogy azok összementek az elmúlt időszakban. Ugyanakkor a magyar kormány is kidolgozott egy rendeletet, ami arra kötelezi a boltokat, hogy jelezzék, ha egy termékből kisebb kiszerelést kezdenek el árulni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!