A román kormány is hadat üzen a zsugorodó termékeknek

2024. május 9. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában is rendelet készül, amely arra kötelezi a gyártókat, hogy a termékcsomagoláson jól láthatóan tüntessék fel, ha csökkentették a termék súlyát – jelentette be Marcel Ciolacu a csütörtöki kormányülés elején.

A miniszterelnök azzal magyarázta a rendelet szükségességét, hogy a termékek zsugorításának kereskedelmi fogása Európa-szerte és Romániában is egyre jobban terjed.

„Egyes kereskedők csökkentették a termékek súlyát, míg az árak ugyanazok maradtak. Ez egyfajta csalás a fogyasztókkal szemben! Ez valójában egy gazdaságilag indokolatlan álcázott drágítás” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ciolacu felkérte az illetékes ellenőrző hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek közbe, és ezzel párhuzamosan a kormány dolgozzon ki egy rendeletet a franciaországi modellt követve: a kereskedők legyenek kötelesek jól látható módon feltüntetni a csomagoláson, hogy csökkent a termék súlya, amennyiben az ár változatlan maradt. A rendelkezés be nem tartása súlyos szankciókkal járjon – indítványozta a kormányfő.

A Telex összefoglalója szerint a szaknyelvben zsugorinflációnak nevezett jelenség egyáltalán nem új. Röviden és tömören ez a szó azt írja le, amikor egy cég nem egyszerűen megemeli egy termék árát, hanem valamennyivel, általában nem nagyon nagy mértékben, de csökkenti a kiszerelést, és azt kínálja olyan áron, mint a korábbi, nagyobb kiszerelést. Tipikus példa erre a 19 szálas doboz cigi vagy épp a vécépapír-guriga, amiben egyre nagyobb a tartókarton. A vendéglátásban pedig hasonló okokból terjedt el a négydecis korsó sör. A lényeg, hogy a kiszerelés minél kevésbé észrevehető mértékben csökkenjen, ami persze azt jelenti, hogy az árak burkoltan emelkednek, mert a fogyasztó kevesebb terméket kap a pénzéért, még ha ezt nem is biztos, hogy rögtön észreveszi.

A zsugorinfláció elleni harc sem újkeletű. Ahogy a kormányfő is említette, a francia kormány már korábban kidolgozott egy zsugorinfláció elleni szabályozást. Eszerint júliustól a kereskedőknek jelezniük kell, hogy mely élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek méretét csökkentették oly módon, hogy az áremelkedéshez vezetett. Korábban Franciaországban a Carrefour már saját jogon, kormányzati felszólítás nélkül kezdte kiírni egyes termékekre, hogy azok összementek az elmúlt időszakban. Ugyanakkor a magyar kormány is kidolgozott egy rendeletet, ami arra kötelezi a boltokat, hogy jelezzék, ha egy termékből kisebb kiszerelést kezdenek el árulni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!