Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról

2024. március 1. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a héten megadta az első hivatalos véleményt Romániáról – tájékoztat a profit.ro a pénzügyminisztériumra hivatkozva.

A pénzügyminisztérium a költségvetési főtisztviselők bizottságától megszerezte az első hivatalos véleményt Románia OECD-csatlakozásának folyamatáról. Románia értékelésén, ami 2023. december 19-én történt, Carmen Moraru államtitkár és Ioana Burlă főigazgató volt jelen.

Az 1961-ben alakult Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egy kormányközi fórum, amelynek célja a fenntartható gazdasági növekedés és a társadalmi stabilitás biztosításának érdekében a megfelelő közpolitikák meghatározása, terjesztése és értékelése. Az OECD harmincnyolc tagja fejlett ország (közülük huszonhárom európai), amelyek a világ termelésének és kereskedelmének több mint 70 százalékát, a világ közvetlen külföldi befektetéseinek 90 százalékát adják.

A delegáció előadása a Románia által – a költségvetési irányítás területén, az OECD politikáihoz és gyakorlatához való igazodás érdekében – végrehajtott reformokra összpontosított.

„A kiadások hatékonyságától kezdve, a költségvetési kihívások kezelésén át, a költségvetési folyamat hatékony felügyeletéig ezek mind olyan kulcsfontosságú alapelvek, amelyek alapján szorosan figyelemmel kísérik a haladásunkat. [...] Az OECD-hez való csatlakozás nemcsak azt jelenti, hogy számos területen hozzáférhetünk a legmodernebb szaktudáshoz, hanem hatalmas lehetőségeket is nyújt: a külföldi befektetések vonzása, az innováció fellendítése és a versenyképesség növelése csak néhány az előnyök közül” – nyilatkozta Marcel Boloș pénzügyminiszter.

Románia fejlődését a főtisztviselők bizottságában négy fő elv alapján értékelték:

  • a kiadások hatékonysága a közforrások hatékony, tényeken alapuló elosztása és átcsoportosítása révén;
  • a költségvetési kihívások és a magas szintű politikai prioritások fenntartható kezelésére való képesség;
  • a közkiadások pontossága és hozzáférhetősége átláthatóság és elszámoltathatóság révén;
  • a költségvetési folyamat hatékony parlamenti felügyelete és a polgárok bevonásának mechanizmusai.

A csatlakozás lépései

  1. A csatlakozás már 1989 után Románia céljai közé tartozott, az ország 2004 áprilisában hivatalosan kérelmezte a tagságot, és ezt azóta többször megismételte.
  2. Az OECD-tanács 2022. január 25-én fogadta el a Romániával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló határozatot, ezzel Románia tagjelölt országgá vált Argentína, Brazília, Bulgária, Horvátország és Peru mellett.
  3. 2022. június 10-én az OECD tanácsa elfogadta Románia a szervezethez való csatlakozásának ütemtervét, amely az OECD-vel való kapcsolatok belső intézményi keretének újragondolását tette szükségessé a csatlakozási tárgyalások követelményeinek hatékony teljesítése érdekében.
  4. Az intézmény titkársága 2022. június 27. és 28. között Bukarestben járt, hogy tájékoztassák a román hatóságokat a folyamat következő lépéseiről. Az OECD küldöttsége rámutatott, a csatlakozási folyamat rendkívül összetett, és szoros együttműködést igényel az OECD struktúrái és a román hatóságok között, valamint a szervezet normáihoz való igazodást feltételez. Az OECD küldöttsége ugyanakkor hangsúlyozta, a csatlakozásnak nincs meghatározott menetrendje, és az előrehaladás ütemét az egyes tagjelölt országok egyéni érdemei határozzák meg.
  5. E folyamat részeként Romániát 26 ágazati bizottságnak kell értékelnie az ütemtervben meghatározott tagságra vonatkozó fő elvekkel összhangban, ezeket az egyes bizottságok által meghatározott ütemben és eljárások szerint párhuzamosan végzik el.

A folyamat ára

A tagjelölti státusz megköveteli, hogy Románia kifizesse a csatlakozási folyamat becsült költségeit: a számlákat az OECD titkársága évente állítja ki, és azokat előre ki kell fizetni. 2022 júliusában két díjbekérőt küldött a román hatóságoknak:

  • A 2022-es számla összege 1.528.000 euró, 2022. szeptember 1-jei fizetési határidővel.
  • A 2023-as számla 4.270.000 euró, 2023. január 1-jei fizetési határidővel.

Az összeg magába foglalja többek között az ütemterv előkészítésének kiadásait, a kezdeti memorandum megfogalmazásához nyújtott segítséget és a bukaresti látogatást. A 2023. évi számlán a tematikus értékelésekkel kapcsolatos kiadások szerepelnek. Az OECD jogi osztálya szerint a fel nem használt források átvihetők a következő évekre – írja még a profit.ro.

A csatlakozás céljából létrehozzák Románia külön erre specializálódott nemzeti bizottságát, amelynek elnöke a miniszterelnök lesz. A kormány főtitkárságán létrehoznak egy struktúrát, amely átveszi a bizottság titkársági feladatait. A kormány emellett angol vagy francia nyelvet is ismerő szakértőkkel rendelkező munkacsoportokat hozna létre a folyamatban résztvevő központi intézményekben.

„Tekintettel arra, hogy az OECD-hez való csatlakozása egy összetett, hosszú távú folyamat, hasonló az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, megfontolásra került egy, a PNRR-hez (nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi terv – megj.) hasonló ösztönző bérkeret a központi intézmények és hatóságok e folyamatnak szentelt munkacsoportjai számára” – mutat rá a kormány a profit.ro által idézettek alapján.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!