Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról

2024. március 1. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a héten megadta az első hivatalos véleményt Romániáról – tájékoztat a profit.ro a pénzügyminisztériumra hivatkozva.

A pénzügyminisztérium a költségvetési főtisztviselők bizottságától megszerezte az első hivatalos véleményt Románia OECD-csatlakozásának folyamatáról. Románia értékelésén, ami 2023. december 19-én történt, Carmen Moraru államtitkár és Ioana Burlă főigazgató volt jelen.

Az 1961-ben alakult Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egy kormányközi fórum, amelynek célja a fenntartható gazdasági növekedés és a társadalmi stabilitás biztosításának érdekében a megfelelő közpolitikák meghatározása, terjesztése és értékelése. Az OECD harmincnyolc tagja fejlett ország (közülük huszonhárom európai), amelyek a világ termelésének és kereskedelmének több mint 70 százalékát, a világ közvetlen külföldi befektetéseinek 90 százalékát adják.

A delegáció előadása a Románia által – a költségvetési irányítás területén, az OECD politikáihoz és gyakorlatához való igazodás érdekében – végrehajtott reformokra összpontosított.

„A kiadások hatékonyságától kezdve, a költségvetési kihívások kezelésén át, a költségvetési folyamat hatékony felügyeletéig ezek mind olyan kulcsfontosságú alapelvek, amelyek alapján szorosan figyelemmel kísérik a haladásunkat. [...] Az OECD-hez való csatlakozás nemcsak azt jelenti, hogy számos területen hozzáférhetünk a legmodernebb szaktudáshoz, hanem hatalmas lehetőségeket is nyújt: a külföldi befektetések vonzása, az innováció fellendítése és a versenyképesség növelése csak néhány az előnyök közül” – nyilatkozta Marcel Boloș pénzügyminiszter.

Románia fejlődését a főtisztviselők bizottságában négy fő elv alapján értékelték:

  • a kiadások hatékonysága a közforrások hatékony, tényeken alapuló elosztása és átcsoportosítása révén;
  • a költségvetési kihívások és a magas szintű politikai prioritások fenntartható kezelésére való képesség;
  • a közkiadások pontossága és hozzáférhetősége átláthatóság és elszámoltathatóság révén;
  • a költségvetési folyamat hatékony parlamenti felügyelete és a polgárok bevonásának mechanizmusai.

A csatlakozás lépései

  1. A csatlakozás már 1989 után Románia céljai közé tartozott, az ország 2004 áprilisában hivatalosan kérelmezte a tagságot, és ezt azóta többször megismételte.
  2. Az OECD-tanács 2022. január 25-én fogadta el a Romániával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló határozatot, ezzel Románia tagjelölt országgá vált Argentína, Brazília, Bulgária, Horvátország és Peru mellett.
  3. 2022. június 10-én az OECD tanácsa elfogadta Románia a szervezethez való csatlakozásának ütemtervét, amely az OECD-vel való kapcsolatok belső intézményi keretének újragondolását tette szükségessé a csatlakozási tárgyalások követelményeinek hatékony teljesítése érdekében.
  4. Az intézmény titkársága 2022. június 27. és 28. között Bukarestben járt, hogy tájékoztassák a román hatóságokat a folyamat következő lépéseiről. Az OECD küldöttsége rámutatott, a csatlakozási folyamat rendkívül összetett, és szoros együttműködést igényel az OECD struktúrái és a román hatóságok között, valamint a szervezet normáihoz való igazodást feltételez. Az OECD küldöttsége ugyanakkor hangsúlyozta, a csatlakozásnak nincs meghatározott menetrendje, és az előrehaladás ütemét az egyes tagjelölt országok egyéni érdemei határozzák meg.
  5. E folyamat részeként Romániát 26 ágazati bizottságnak kell értékelnie az ütemtervben meghatározott tagságra vonatkozó fő elvekkel összhangban, ezeket az egyes bizottságok által meghatározott ütemben és eljárások szerint párhuzamosan végzik el.

A folyamat ára

A tagjelölti státusz megköveteli, hogy Románia kifizesse a csatlakozási folyamat becsült költségeit: a számlákat az OECD titkársága évente állítja ki, és azokat előre ki kell fizetni. 2022 júliusában két díjbekérőt küldött a román hatóságoknak:

  • A 2022-es számla összege 1.528.000 euró, 2022. szeptember 1-jei fizetési határidővel.
  • A 2023-as számla 4.270.000 euró, 2023. január 1-jei fizetési határidővel.

Az összeg magába foglalja többek között az ütemterv előkészítésének kiadásait, a kezdeti memorandum megfogalmazásához nyújtott segítséget és a bukaresti látogatást. A 2023. évi számlán a tematikus értékelésekkel kapcsolatos kiadások szerepelnek. Az OECD jogi osztálya szerint a fel nem használt források átvihetők a következő évekre – írja még a profit.ro.

A csatlakozás céljából létrehozzák Románia külön erre specializálódott nemzeti bizottságát, amelynek elnöke a miniszterelnök lesz. A kormány főtitkárságán létrehoznak egy struktúrát, amely átveszi a bizottság titkársági feladatait. A kormány emellett angol vagy francia nyelvet is ismerő szakértőkkel rendelkező munkacsoportokat hozna létre a folyamatban résztvevő központi intézményekben.

„Tekintettel arra, hogy az OECD-hez való csatlakozása egy összetett, hosszú távú folyamat, hasonló az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, megfontolásra került egy, a PNRR-hez (nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi terv – megj.) hasonló ösztönző bérkeret a központi intézmények és hatóságok e folyamatnak szentelt munkacsoportjai számára” – mutat rá a kormány a profit.ro által idézettek alapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!