Már a BCR tulajdonosai is a gyenge romániai oktatás miatt aggódnak

2023. november 3. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Romániában most megszülető gyermek a termelési potenciáljának az 58%-át fogja elérni, ami a legalacsonyabb szint az Európai Unióban – derül ki az Erste csoport jelentéséből, amit a Profit.ro nyomán a román média is átvett. Azt írják, a romániai oktatási rendszer átfogó reformjára lenne szükség.

A jelentés azt állítja, hogy a román gazdaság sokkal nagyobb növekedést produkálhatna az oktatási rendszer következetesebb hozzájárulásával. A jelentés a román oktatási rendszer több gyengeségét is kiemeli:

  • jelentősek a különbségek az oktatáshoz való hozzáférésben a városi és a vidéki terültek között, a szegény és kiszolgáltatott csoportok nem férnek hozzá a megfelelő oktatáshoz.
  • az olvasási, matematikai és természettudományos PISA-tesztek nagyon gyenge eredményei az oktatási rendszer átfogó reformját teszik szükségessé.
  • az oktatásra fordított kormányzati kiadások a második legalacsonyabbak az EU-ban, a GDP 3,2%-a, míg a háztartások oktatásra fordított kiadásai itt a legalacsonyabbak. A személyes kiadások között az oktatással kapcsolatosak az egyetlen jelentős tétel, amely az elmúlt tíz évben csökkenő tendenciát mutattak.
  • a nem hatékony szakképzés limitálja a képzett munkaerő lehetőségeit a feldolgozóiparban.
  • jelentős azoknak a fiataloknak a száma, akiknek nincs állásuk és a nem tanulnak. A 15 és 29 év közötti fiúk 14,5%-a, míg a lányok 25,4%-a nem tanul és nincs is munkája.
  • a korai nevelésben (bölcsődei és óvodai oktatás) való resztével alacsony és csökkenő tendenciát mutat. (Romániában most van folyamatban az óvodai oktatás kötelezővé tétele – szerk.)

Az oktatás erősségeként említi, hogy a 25 és 34 év között korosztályban 2010-hez képest jelentősen nőtt a felsőfokú végzettségűek aránya, 9,2%-ról 24,7%-ra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!