Már a BCR tulajdonosai is a gyenge romániai oktatás miatt aggódnak

2023. november 3. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Romániában most megszülető gyermek a termelési potenciáljának az 58%-át fogja elérni, ami a legalacsonyabb szint az Európai Unióban – derül ki az Erste csoport jelentéséből, amit a Profit.ro nyomán a román média is átvett. Azt írják, a romániai oktatási rendszer átfogó reformjára lenne szükség.

A jelentés azt állítja, hogy a román gazdaság sokkal nagyobb növekedést produkálhatna az oktatási rendszer következetesebb hozzájárulásával. A jelentés a román oktatási rendszer több gyengeségét is kiemeli:

  • jelentősek a különbségek az oktatáshoz való hozzáférésben a városi és a vidéki terültek között, a szegény és kiszolgáltatott csoportok nem férnek hozzá a megfelelő oktatáshoz.
  • az olvasási, matematikai és természettudományos PISA-tesztek nagyon gyenge eredményei az oktatási rendszer átfogó reformját teszik szükségessé.
  • az oktatásra fordított kormányzati kiadások a második legalacsonyabbak az EU-ban, a GDP 3,2%-a, míg a háztartások oktatásra fordított kiadásai itt a legalacsonyabbak. A személyes kiadások között az oktatással kapcsolatosak az egyetlen jelentős tétel, amely az elmúlt tíz évben csökkenő tendenciát mutattak.
  • a nem hatékony szakképzés limitálja a képzett munkaerő lehetőségeit a feldolgozóiparban.
  • jelentős azoknak a fiataloknak a száma, akiknek nincs állásuk és a nem tanulnak. A 15 és 29 év közötti fiúk 14,5%-a, míg a lányok 25,4%-a nem tanul és nincs is munkája.
  • a korai nevelésben (bölcsődei és óvodai oktatás) való resztével alacsony és csökkenő tendenciát mutat. (Romániában most van folyamatban az óvodai oktatás kötelezővé tétele – szerk.)

Az oktatás erősségeként említi, hogy a 25 és 34 év között korosztályban 2010-hez képest jelentősen nőtt a felsőfokú végzettségűek aránya, 9,2%-ról 24,7%-ra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!