A jövő héten a romániai autópályák hossza eléri az 1000 kilométert

2023. szeptember 12. – 13:36

A jövő héten a romániai autópályák hossza eléri az 1000 kilométert
Sorin Grindeanu és Marcel Ciolacu tart sajtótájékoztatót a terepszemle után – Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu-Berettyószéplak szakaszának jövő heti átadásával a romániai autópályák hossza eléri a mérföldkőnek tekintett 1000 kilométert – jelentette ki kedden Prahova megyében Sorin Grindeanu.

A szállításügyi miniszter Marcel Ciolacu kormányfő társaságában az EU-s forrásokból finanszírozott A7-es, moldvai autópálya építési munkálatait látogatta meg kedden. Az A7-es autópálya Ploiești és Buzău közötti szakaszok a tervek szerint jövőre készülhetnek el, a Buzău és Focșani közötti részeket, illetve a Focșani és Bákó közötti szakaszokat várhatóan 2025-ben adják majd át. Az ukrán határig tartó szakaszok esetében még nincsenek kitűzött céldátumok.

A terepszemlén Marcel Ciolacu miniszterelnök kifejtette, hogy a moldvai autópálya egyensúlyt teremt Románia történelmi régióinak fejlődésében.

A kormányfő szerint a moldvai autópályának már csak a harmadik, Pietroasele és Buzău közötti szakaszán késlekednek a munkálatok „bizonyos intézmények játszadozásai” miatt. „Remélem, hogy más állami intézmények tájékoztatni fognak engem mint miniszterelnököt arról, hogy mi történik ott valójában, mert senki sem vállalja a felelősséget, amikor európai pénzek vesznek el” – jegyezte meg a kormányfő utalva az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsra (CNSC).

Az kérdéses sztrádaszakasz kivitelezésére kiírt versenytárgyalás nyertesét már tavaly ilyenkor kijelölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR), de a szerződés aláírását késleltették a – Grindeanu megfogalmazása szerint – „CNSC-től érkezett urak döntései”. A miniszter azt is megjegyezte, hogy aztán két hónappal ezelőtt közölték velük, hogy a tavaly augusztus-szeptemberben hozott döntésünk mégiscsak jó, „miután ők voltak azok, akik azt mondták, hogy nem jó”.

Ciolacu beszélt arról is, hogy reményei szerint folytatódni fognak a munkálatok a Paşcani-Siret sztrádaszakaszon is. Hangsúlyozta, hogy a moldvai autópálya Ukrajna támogatását is meg fogja könnyíteni.

„A mi szándékunktól függetlenül Ukrajna újjáépítése elsősorban a Románia területen felállítandó csomópontokon keresztül történik majd. Ez a legrövidebb útvonal, amint azt a gabonatranzit esetében is láttuk, és automatikusan jelentős beruházásokat hoz majd Moldvába” – mondta a miniszterelnök.

Sorin Grindeanu azt is elmondta, a minisztériumnak azt a célkitűzését, hogy jövőre Craiovától Konstancáig sztrádán lehessen eljutni.

A miniszter kitért arra is, hogy a 2,1 milliárd eurós forrásmegvonás az EU helyreállítási alapjából nem érintette a szállításügyi minisztérium beruházásait. Így például az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt vasúti gördülőállomány-fejlesztést az EU modernizációs alapjából fogják finanszírozni – magyarázta.

Marcel Ciolacu elégedett a Sorin Grindeanu diktálta munkatempóval

A kormányfő szerint Sorin Grindeanu az első szállításügyi miniszter a rendszerváltás után, akinek van egy víziója a hazai közúti infrastruktúra-fejlesztésekről. A miniszterelnök szerint soha nem zajlott még ennyi beruházás a minisztériumnál, és ez az első alkalom, amikor az ütemezésük egy átfogó koncepció szerint történik. Ennek lényege, hogy a kivitelezések összhangban legyenek egymással, a moldvai autópálya, a bukaresti körgyűrű, az Olténia és Konstanca irányába tartó autópályák egyszerre készüljenek el. „Az összeköttetések nagyon fontosak, mert a forgalom koherenciáját biztosítják” – jegyezte meg. A kormányfő kijelentette, nagyon elégedett azzal a munkaütemmel, amit Sorin Grindeanu miniszter diktál az autópályaépítőknek.

Ciolacu elmondta azt is, hogy a kormány számára az előző uniós költségvetési ciklushoz tartozó források lehívása és a nagy infrastrukturális beruházások jelentik a prioritást. Közlése szerint Románia abszorpciós rátája jelenleg meghaladja a 93 százalékot, és szeretné, hogy az év hátralévő hónapjaiban elérje a 98-99 százalékot.

Marcel Ciolacu kormányfő azt is elmondta, hogy a PNRR-ből forrásmegvonás miatt kikerülő összes beruházást vissza nem térítendő uniós forrásokból fogja fedezni a kormány.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!