A jövő héten a romániai autópályák hossza eléri az 1000 kilométert

2023. szeptember 12. – 13:36

A jövő héten a romániai autópályák hossza eléri az 1000 kilométert
Sorin Grindeanu és Marcel Ciolacu tart sajtótájékoztatót a terepszemle után – Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu-Berettyószéplak szakaszának jövő heti átadásával a romániai autópályák hossza eléri a mérföldkőnek tekintett 1000 kilométert – jelentette ki kedden Prahova megyében Sorin Grindeanu.

A szállításügyi miniszter Marcel Ciolacu kormányfő társaságában az EU-s forrásokból finanszírozott A7-es, moldvai autópálya építési munkálatait látogatta meg kedden. Az A7-es autópálya Ploiești és Buzău közötti szakaszok a tervek szerint jövőre készülhetnek el, a Buzău és Focșani közötti részeket, illetve a Focșani és Bákó közötti szakaszokat várhatóan 2025-ben adják majd át. Az ukrán határig tartó szakaszok esetében még nincsenek kitűzött céldátumok.

A terepszemlén Marcel Ciolacu miniszterelnök kifejtette, hogy a moldvai autópálya egyensúlyt teremt Románia történelmi régióinak fejlődésében.

A kormányfő szerint a moldvai autópályának már csak a harmadik, Pietroasele és Buzău közötti szakaszán késlekednek a munkálatok „bizonyos intézmények játszadozásai” miatt. „Remélem, hogy más állami intézmények tájékoztatni fognak engem mint miniszterelnököt arról, hogy mi történik ott valójában, mert senki sem vállalja a felelősséget, amikor európai pénzek vesznek el” – jegyezte meg a kormányfő utalva az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsra (CNSC).

Az kérdéses sztrádaszakasz kivitelezésére kiírt versenytárgyalás nyertesét már tavaly ilyenkor kijelölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR), de a szerződés aláírását késleltették a – Grindeanu megfogalmazása szerint – „CNSC-től érkezett urak döntései”. A miniszter azt is megjegyezte, hogy aztán két hónappal ezelőtt közölték velük, hogy a tavaly augusztus-szeptemberben hozott döntésünk mégiscsak jó, „miután ők voltak azok, akik azt mondták, hogy nem jó”.

Ciolacu beszélt arról is, hogy reményei szerint folytatódni fognak a munkálatok a Paşcani-Siret sztrádaszakaszon is. Hangsúlyozta, hogy a moldvai autópálya Ukrajna támogatását is meg fogja könnyíteni.

„A mi szándékunktól függetlenül Ukrajna újjáépítése elsősorban a Románia területen felállítandó csomópontokon keresztül történik majd. Ez a legrövidebb útvonal, amint azt a gabonatranzit esetében is láttuk, és automatikusan jelentős beruházásokat hoz majd Moldvába” – mondta a miniszterelnök.

Sorin Grindeanu azt is elmondta, a minisztériumnak azt a célkitűzését, hogy jövőre Craiovától Konstancáig sztrádán lehessen eljutni.

A miniszter kitért arra is, hogy a 2,1 milliárd eurós forrásmegvonás az EU helyreállítási alapjából nem érintette a szállításügyi minisztérium beruházásait. Így például az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt vasúti gördülőállomány-fejlesztést az EU modernizációs alapjából fogják finanszírozni – magyarázta.

Marcel Ciolacu elégedett a Sorin Grindeanu diktálta munkatempóval

A kormányfő szerint Sorin Grindeanu az első szállításügyi miniszter a rendszerváltás után, akinek van egy víziója a hazai közúti infrastruktúra-fejlesztésekről. A miniszterelnök szerint soha nem zajlott még ennyi beruházás a minisztériumnál, és ez az első alkalom, amikor az ütemezésük egy átfogó koncepció szerint történik. Ennek lényege, hogy a kivitelezések összhangban legyenek egymással, a moldvai autópálya, a bukaresti körgyűrű, az Olténia és Konstanca irányába tartó autópályák egyszerre készüljenek el. „Az összeköttetések nagyon fontosak, mert a forgalom koherenciáját biztosítják” – jegyezte meg. A kormányfő kijelentette, nagyon elégedett azzal a munkaütemmel, amit Sorin Grindeanu miniszter diktál az autópályaépítőknek.

Ciolacu elmondta azt is, hogy a kormány számára az előző uniós költségvetési ciklushoz tartozó források lehívása és a nagy infrastrukturális beruházások jelentik a prioritást. Közlése szerint Románia abszorpciós rátája jelenleg meghaladja a 93 százalékot, és szeretné, hogy az év hátralévő hónapjaiban elérje a 98-99 százalékot.

Marcel Ciolacu kormányfő azt is elmondta, hogy a PNRR-ből forrásmegvonás miatt kikerülő összes beruházást vissza nem térítendő uniós forrásokból fogja fedezni a kormány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!